Zemljane posude kao srpski brend

Održana tradicionalna manifestacija "Jesen u Zlakusi", čiji je cilj očuvanje zanata pravljenja zemljanih posuda, bez kojih su tradicionalna jela nezamisliva.

Izvor: B92

Nedelja, 05.09.2010.

18:45

Default images

Tradicija duga tri veka je jedan od razloga da Ministarstvo kulture u Zlakusi započne promociju Srbije, kao zemlje bogate nematerijalnim kulturnim nasleđem.

Zlakuški sto na najbolji način odslikava kolorit ukusa i raznolikost jela, spravljenih u tradicionalnih zemljanim posudama, kaže domaćica Rada Tešić.

"Pa u tome i jeste stvar, da je ukusnije jelo iz ovih posuda. Što se tiče dužine pripreme i ne tako. Kad se pripremi onda na tihoj vatri, pa možda neko duže vreme, ali zato se isplati - ukusnije je", kaže ona.

Jesen u Zlakusi prilika je i da lončari zarade neki dinar od svojih ručnih radova. Standardni zemljani lonci su od 800 do 1200 dinara, u zavisnosti od zapremine, koja po narudžbi može biti i van standarda.

"120 litara smo najveći lonac napravili, a može i veći da se napravi, toliki su nam tražili. On je 120 evra", kaže jedan od zanatlija.

Ovaj stari zanat, obnovljen je i zahvaljujući spajanju sa umetnošću , kaže Sofija Bunadrdžić, koja je pre 15 godine inicirala i umetničku koloniju u Zlakusi, u kojoj je do sada učestvovalo preko 200 umetnika iz celog sveta.

"A opet s druge strane, umetnici su dobili novu tehniku gde je osnova stari zanat. Mi dodatno, kao umetnici keramičari, radimo sa dodatnim materijalima, pečenjima, kombinacijom raznih materijala itd", kaže Sofija Bunadrdžić, organizatorka Međunarodne kolonije umetničke keramike "Zlakusa".

Selo Zlakusa sve više postaje interesantno i za seoski turizam. Milenko Glišić kaže da njegovi gosti ovde dolaze da spremaju i zimnicu i tako uštede u nabavci namirnica 40 odsto.

"Dobije sve tu uslove da to spremi, da prisustvuje, ili da prisustvuje, mi da spremamo. On da prisustvuje, po želji znači. Suština seoskog turizma je da se gost u potpunosti zadovolji", kaže Glišić.

Danas gotovo da nema nijedne manifestacije u Srbiji, bez spremanja jela u zlakuškim loncima. Međutim, ovi proizvodi veštih lončara iz živopisnog sela između Požege i Užica, sve više odlaze i širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: