Sve spremno za trgovanje akcijama

Sve je spremno za prodaju akcija NIS-a od 30. avgusta, a izdavanje naloga za prodaju obavljaće se u poštama.

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2010.

16:37

Default images

U Vladi Srbije tvrde da je sve spremno da od ponedeljka, 30. avgusta, počne prodaja akcija Naftne industrije Srbije.

Iz pošte poručuju da je procedura za izdavanje naloga jednostavna kao i da su spremni za gužve na šalterima. Ukupno, akcije poseduje oko 4,8 miliona građana.

Koliko akcija, od ukupne pet koliko imate, prodajete? Koja je minimalna cena? I da li vam je tekući račun aktivan? - To su tri pitanja, odnosno odgovora, koja svako mora izreći kada stane pred šalter pošte.

Od dokumenata potrebna vam je važeća lična karta, ili neki drugi važeći zvanični dokument.

Ukoliko je došlo do promene nekih ličnih podataka to ćete regulisati na samom šalteru Poštanske štedionice. Indikativna cena na otvaranju biće 505 dinara.

To, međutim, neće biti i jedina cena, objašnjava Svetlana Cerović iz Beogradske berze.

“Ni u kom slučaju ne znači da će biti samo jedna cena. U trgovanju se pojavljuju najrazličitije cene i to sve zavisi od naloga ponude i tražnje”, kaže ona.

“Cena na zatvaranju prvog dana je cena na otvaranju narednog dana. S tim što je fluktuacija narednog trgovanja plus 10 do minus 8. Znači sve cene mogu da se ispostavljaju u tom rasponu”, objašnjava Cerovićeva.

Prvog dana trgovanja vrednost akcije NIS-a može da se kreće od 404, pa sve do 2020 dinara.

Ukoliko budete želeli da prodate akcije, prvo trgovanje preko pošte je besplatno, dok se brokerskim kućama plaća provizija.

Ukoliko pak želite da kupite akcije, to možete samo preko brokera, uz takođe, plaćanje provizije.

Zvezdana Jakšić iz "Poštanske štedionice" objašnjava tok prodaje akcija.

“Nalozi koji se uspostavljaju do pola 10 biće ispostavljeni ka berzi istog radnog dana, a posle pola 10 do sutradan do pola 10 biće ispostavljeni tog radnog dana. Sredstva će leći tri dana nakon ispostavljanja naloga, ukoliko dođe do realizacije”, kaže ona.

Direktorka za novčane usluge "Pošte Srbije" Svetlana Lešević poručuje građanima da se edukuju o prodaji akcija kako bi se izbegli neželjeni problemi.

“Ono što bih napomenula da građani ne očekuju od službenika u pošti da može davati ili sugerisati vezano za količinu ili cenu, to je zabranjeno. Tako da bi građani trebali da se edukuju u toj oblasti koju bi cenu izabrao i koju bi količinu prodao”, kaže ona.

Da li su vaše akcije prodate možete proveriti pozivom na besplatni broj telefona 0800 100 300, slanjem SMS poruke na broj telefona 2377, elektronski, unošenjem jedinstvenog broja naloga i matičnog broja na sajtu "Poštanske štedionice" ili ličnim odlaskom u poštu u kojoj je nalog izdat.

O ovoj temi čitajte i na našoj stranici Biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: