Rumunija:Kontroverzni novčić ostaje

Centralna banka Rumunije neće povući iz opticaja novčić s likom premijera koji je pre II svetskog rata velikom broju Jevreja u Rumuniji oduzeo državljanstvo.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.08.2010.

20:17

Default images

Rumunska Nacionalna banka je navela da joj nije bila namera da pošalje antisemitsku popruku kovanjem novčića sa likom Mirona Kristee.

Kristea je od 1925. do 1939. bio patrijarh Rumunske pravoslavne crkve i premijer od 1938. do 1939. godine.

Komisija koju je osnovala Nacionalna banka da bi razmotrila ovo pitanje, saopštila je da je reč o jednom od pet novčića s patrijarsima, iskovanim na njen zahtev.

Nacionalna banka je saopštila da su novčići "odlučno i neraskidivo povezani... s institucijom koja je imala suštinsku ulogu u definisanju i razvoju nacionalnog i kulturnog identiteta Rumunije".

Banka je navela da nije imala nameru da tim novčićima "pošalje ksenofobičnu, rasističku ili antisemitsku poruku".

Radu Ioanid koji je na čelu Međunarodnog arhiva američkog Memorijalnog muzeja holokausta, tražio je da se povuče novčić s likom Kristee.

Kristea je kao premijer bio odgovoran za izmene zakona o državljanstvu u Rumuniji kojim je oko 225.000 Jevereja, odnosno 37 odsto Jevreja u predratnoj Rumuniji, ostalo bez državljanstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: