Finansijska istraga "Škorpiona"

Tužilaštvo za ratne zločine iniciralo je finansijsku istragu protiv ukupno 22 okrivljena pripadnika paravojne jedinice "Škorpioni" i jedinice "Šakali".

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

13:07

Default images

Tužilaštvo je iniciralo istragu shodno Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ratnih zločina, kaže zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić kaže da će sprovesti istragu protiv 4 pripadnika "Škorpiona" osuđena za ubistvo šest Muslimana u selu Trnovo 1995. i protiv 18 pripadnika "Šakala" optuženih za ratni zločin u selu Ćuška na Kosovu.

On je najavio da će i u drugim predmetima ratnih zločina koje vodi to tužilaštvo biti sprovedene finansijske istrage, posle kojih će uslediti zahtevi za privremeno, odnosno trajno oduzimanje imovine za koju se utvrdi da je u nesrazmeri sa legalnim prihodima osumnjičenih u vreme kada su počinjena krivična dela.

Sumnja se da optuženi i osuđeni pripadnici "Šakala" i "Škorpiona" poseduju znatnu imovinu proisteklu iz krivičnog dela ratnog zločina. Postupci se odnose na imovinu počinilaca ratnih zločina koja bi mogla da bude i u BiH, Hrvatskoj i u Crnoj Gori, naveo je zamenik tužioca.

Finansijska istraga treba da pokaže kako je komadant "Škorpiona" Slobodan Medić, koji je na suđenju svojevremeno tvrdio da je dok je bio na čelu te jedinice i primao platu od 300 tadašnjih nemačkih maraka, kupio odnosno pomogao da se kupi 30 kuća, ukazao je Vekarić.

Prema njegovim rečima, jedan od motiva pojedinaca za učešće u ratu na prostoru bivše Jugoslavije bilo je pljačkanje i nelegalno bogaćenje, a Zakon o oduzimanju imovine sada omogućava da se sve to istraži i procesuira.

Pripadnici jedinice "Škorpioni” Slobodan Medić, Branislav Medić i Aleksandar Medić, kao i Pera Petrašević, osuđeni su na ukupno 53 godine zatvora, zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Oni su učestvovali u likvidaciji šestorice muslimanskih zarobljenika u selu Trnovo u BiH.

Jedinicu "Škorpioni" osnovala je Naftna industrija Republike Srpske Krajine radi obezbeđivanja naftnih polja u mestu Đeletovci, od 1992. do 1996. godine.

U slučaju poznatom kao "Ćuška", osumnjičenima za ubistvo najmanje 41 albanskog civila u tom selu na teret se stavlja i da su pretresali albanske kuće, pljačkali ih i palili, a od stanovništva oduzimali novac, nakit, vozila i druge dragocenosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: