Velike farme demantuju Dragina

Grupa velikih farmi koje se bave proizvodnjom mleka saopštila je da njihovi predstavnici nisu bili na sastanku s ministrom poljoprivrede Srbije Sašom Draginom.

Izvor: B92

Subota, 14.08.2010.

10:12

Default images

Na tom sastanku, koji je održan u četvrtak, individualni proizvođači mleka su dogovorili saradnju sa državom.

"Demantujemo ministra poljoprivrede koji je izjavio da su rešeni problemi između proizvođača mleka i države, jer problemi sa kojima se srećemo dve godine nisu ni počeli da se rešavaju", kaže direktor farme BD Agro iz Dobanovaca Ljubiša Jovanović.

Individualni proizvođači mleka dogovorili su se u četvrtak, 12. avgusta, u Novom Sadu sa ministrom poljoprivrede Sašom Draginim da budu uključeni u pisanje uredbi o visini premija za mleko i subvencija u stočarstvu u budžetu za 2011. godinu.

Jovanović je podsetio da veliki proizvođači mleka, koji su registrovani kao pravna lica, već dve godine nemaju nikakve subvencije, premije za mleko ili bilo kakvu pomoć države, zbog čega su u neravnopravnom položaju u odnosu na male farmere.

"Veliki proizvođači mleka žele da se vrati sistem državnih subvencija", naglasio je Jovanović i dodao da smatra da je regulisanje tržišta moguće samo ako u dogovoru s državom učestvuju svi proizvođači i prerađivači mleka.

Osnivački odbor udruženja velikih farmi, pored BD Agra, koji ima 3.000 grla goveda, od čega 1.600 krava muzara i dnevno proizvodi 30.000 litara mleka, čine i Velvet farm, PIK Bečej, Banatski Brestovac, Napredak iz Stare Pazove, Banatska Topola i Agroplus, izjavio je Jovanović.

Procenjuje se, kako je rekao, da se u Srbiji godišnje proizvede 1,1 milijarda litara mleka, a da je prošle godine mlekarama isporučeno oko 850 miliona litara, od čega su oko 20 odsto isporučile velike farme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: