Karadžić traži novo odlaganje

Radovan Karadžić je zatražio od haškog Tribunala dodatne tri nedelje pauze u suđenju da bi preslušao snimke razgovora Ratka Mladića.

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

11:47

Default images

Suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske trebalo bi da pred Haškim tribunalom bude nastavljeno 17. avgusta, posle letnje pauze.

Danas objavljenim podneskom, Karadžić je, međutim, zatražio da se suđenje ne nastavi još tri sedmice da bi preslušao snimke koje mu je tužilaštvo dostavilo 4. avgusta.

Odbrana je, kako precizira u podnesku, dobila "93 audio kasete, 10 video kaseta, 2 kompakt-diska i osam diskova sa video zapisima (DVD)".

Taj materijal, vlasti Srbije zaplenile su tokom pretresa Mladićevog stana u Beogradu, krajem februara ove godine, zajedno sa ratnim zabeleškama komandanta Vojske RS na više hiljada stranica.

Karadžić je u podnesku naveo da će do kraja letnje pauze uspeti da pregleda sve Mladićeve dnevnike, ali da mu je za preslušavanje snimaka neophodno dodatno vreme.

"Pregledanje Mladićevih dnevnika do sada je pokazalo da su mnogi od njegovih zapisa u korist Karadžićeve odbrane i da potvrđuju njegove izjave i stavove. Karadžić očekuje da će i preslušavanje Mladićevih traka doneti značajne oslobađajuće dokaze", piše u zahtevu odbrane.

Odbrana naglašava da bez dodatnog vremena neće moći da snimke presluša do letnje pauze iduće godine, a mogla bi biti prinuđena da zatraži da neki svedoci koji su već dali iskaz, budu ponovo pozvani, zato što se pominju u Mladićevim zapisima ili su učestvovali u snimljenim razgovorima.

Ukoliko sudsko veće uskrati Karadžiću pravo da sagleda novootkrivene materijale, to bi optuženog moglo lišiti prava na pravično suđenje, upozorava odbrana.

Izvođenje dokaza na suđenju Karadžiću počelo je 13. aprila, iskazom prvog svedoka Ahmeta Zulića. Tužioci su do sada pred sudije izveli petnaestak svedoka.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; za artiljerijske napade na civile u Sarajevu; za progon nesrba širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: