"Projekat Belene dobar za Srbiju"

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić je u Kosjeriću rekao da bi za Srbiju bilo dobro da bude jedan od učesnika u gradnji nuklearne elektrane Belene.

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2010.

16:12

Default images

Naglasio je da će za vladu presudni uticaj u odlučivanju o tome imati energetski bilansi i cena kapitala.

Škundrić je rekao da bi obezbeđivanje povoljnih kredita u inostranstvu moglo da utiče da učešće Srbije u projektu Belene u Bugarskoj bude više od 20 odsto.

Taj projekat će imati regionalni značaj, jer su planirani kapaciteti nuklearke oko 2.120 megavata, a radi se o jeftinoj i čistoj energiji, rekao je on.

Ministar je napomenuo da se projekat Belene radi već godinama i da je sada ušao u fazu brze realizacije i završetka, tako da bi za Srbiju bilo veoma značajno ukoliko bi odlučila da učestvuje u tom projektu.

Osim čiste i jeftine električne energije, Srbija bi dobila i osposobljene kadrove, koji bi bili spremni za vreme kada naša zemllja odluči da ukine moratorijum na izgradnju nuklearnih centrala, odnosno kada odluči da izgradi jednu na svojoj teritoriji.

Odgovarajući na pitanje iz kojih sredstava bi Srbija finansirala izgradnju dela nuklearke u Bugarskoj, Škundrić je rekao da bi najbolje bilo da se to finansira iz domaćih sredstava, odnosno iz akumulacije Elektroprivrede Srbije (EPS), ukoliko se bude radilo o učešću od nekoliko procenata.

Ukoliko se, međutim, odluči o učešću od 25 i više procenata, Srbija bi zatražila kreditne aranžmane u inostranstvu i već je o tome razgovarano sa predstavnicima Kine, koji su bili veoma zainteresovani da učestvuju u tom projektu.

Škundrić je napomenuo da postoji mogućnost da se dobiju krediti i od drugih zemalja i naveo primer Rusije, koja je takođe zainteresovana da učestvuje u projektu izgradnje nuklearke Belene.

Tadić sa Borisovim o projektu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Nišu da je lično izrazio spremnost da Srbija učestvuje u izgradnji nuklearke u Bugarskoj, ali da je to investicija planirana za naredne decenije o kojoj će konačnu ocenu, nakon analize, doneti Vlada Srbije.

Tadić je novinarima ponovio da je sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim u petak u Varni razgovarao o potencijalnom ulaganju u nuklearno postrojenje "Belene" i rekao da "i energetski stručnjaci smatraju da Srbija treba da učestvuje u takvom projektu".

"Srbija mora da investira u energetska postrojenja", zaključio je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: