SAD se nadaju hapšenju Mladića

Američki ambasador za pitanja ratnih zločina Stiven Rep uveren je da će Srbija nastaviti da sarađuje s Haškim tribunalom.

Izvor: B92

Subota, 17.07.2010.

12:39

Default images

Rep se nada da će se haški optuženik Ratko Mladić uskoro naći pred sudomu Hagu.

Na skupu održanom u Muzeju holokausta u Vašingtonu, povodom 15. godišnjice zločina u Srebrenici, Rep je rekao i da Srbija bolje sarađuje s Hagom, što se pokazalo pre dve godine, kada se promenila vlada u Beogradu u kada je uhapšen bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić.

"Svakako postoje veoma predani pokušaji policije i službi bezbednosti da tragaju za podacima koji će dovesti do hapšenja Mladića i Gorana Hadžića... S druge strane, ti ljudi još nisu uhapšeni, rad na hapšenju treba da se nastavi i to je važno za budućnost Srbije, njenu integraciju u EU i učešće u evroatlantskoj zajednici da se saradnja nastavi do dana kada će biti uspešna", rekao je Rep za "Glas Amerike".

Ambasador Rep izjavio je i da je za vreme posete regionu, Srbiji i BiH, stekao utisak da se u ovom trenutku ulažu intenzivni napori na hvatanju generala Mladića, i izrazio nadu da će se Mladić naći pred sudom u roku od nekoliko meseci.

Rep takođe smatra da je u okviru generalnih nastojanja na sprečavanju zločina, kao što je bio onaj u Srebrenici, u budućnosti potrebno ojačati institucije za međunarodnu pravdu.

"Imajmo na umu da, kada su se ti zločini dogodili, nije bilo efikasnih međunarodnih institucija za sprovođenje pravde, a ja sam uveren da, ako postoji efikasna istraga i tužilaštvo, mnogi zločini mogu da se spreče. Društva sa dobrim sistemom sprovođenja reda i zakona imaju zločine, ali daleko manje, nemoguće je da politički lideri ubiju milione, ili hiljade ljudi, kao u slučaju Srebrenice, i prođu nekažnjeno", zaključio je Rep.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: