Vrućine muče pacijente na Banjici

Pacijenti na lečenju u Institutu za ortopedsko hirurške bolesti Banjica žale se na loše uslove, pogotovu nedostatak klima urađaja i pored velikih vrućina.

Izvor: B92

Petak, 16.07.2010.

12:37

Default images

Problem nije samo što klima uređaja nema, nego što se i postavlja pitanje da li bi oni smeli da se priključe na dotrajalu trafo stanicu Instituta.

Dotrajala i više od četiri decenije stara trafo stanica Insitituta, ne samo da sprečava priključenje klima uređaja, već preti da u slučaju vrlo moguće havarije, potpuno zaustavi rad ove ugledne institucije.

Jedinu tuš kabinu desetog odeljenja Instituta Banjica trenutno koristi 46 pacijenata sa odeljenja, a broj korisnika nekada dostiže i 60, kada su svi kreveti na odeljenju puni.

Ipak, pacijente najviše muči nesnosna vrućina.

"Ja se tu nalazim već mesec i po dana. Ovo je strašna vrućina, jako je teško izdržati. Moramo otvoriti vrata i kupatilo da dobijemo malo vazduha. Nemoguće je izdržati po danu koliko je to bez klime, bez ičega... S druge strane, prezadovoljna sam lečenjem, kao i osobljem“,

"Trpimo, užasna je vrućina, ne postoje klima uređaji, tehničko higijenski uslovi i inventar su loši, dok nasuprot tome, medicinska usluga je odlična“, kažu pacijenti.

U sobama bez klime nalazi se po deset i više kreveta. Medicinsko osoblje kaže da je ovo srednje ruinirano odeljenje i da pored dva koja su obnovljena od donacija, postoje druga u još gorem stanju. U Institutu se zbrinjavaju pacijenti svih uzrasta, a leče sve bolesti koštanozglobnog sistema, pa je Banjica jedina ustanova takvog tipa na širem području Balkana i jedna od retkih u Evropi.

U svetu je i danas uvažena zbog vrhunskog umeća i stručnosti svojih hirurga. Godišnje se u ovoj ustanovi izvede oko 10.000 operacija. Uprkos svemu, Institut Banjica već 15 godina čeka građevinsku rekonstrukciju.

Lekari, koji i sami trpe paklenu vrućinu, priznaju da je u postojećim uslovima oporavak pacijenata otežan.

"Velike vrućine utiču na gubitak tečnosti i elektrolita kod pacijenata koji se oporavljaju nakon hirurških intervencija, što sve otežava njihov brz oporavak i njihovo uspešno lečenje“, kaže Vukadin Ognjen, hirurg ortoped, načelnik destog odeljenja.

Prema rečima direktora Slobodana Slavkovića, Banjici trenutno nedostaje oko stotinu klima uređaja, ali čak i da ih imaju, ne bi smeli da ih uključe zbog zastarele trafo stanice, koju više od decenije popravljaju i krpe.

"Mi ne smemo jednostavno da nabavimo toliko klima uređaja iz prostog razloga što naša trafo stanica koja je skoro stara kao i zgrada, ima svoju snagu, svoj kapacitet koji ne može da podnese te klima uređaje", kaže Savković.

"Jednostavno, došlo bi do raspada sistema, do kvara i onda bi čitav institut stao zbog toga što preko trafo stanice rade i operacioni blok, sterilizacija, radi kuhinja i sve prateće što treba da bi bolnica funkcionisala“, kaže on.

Da bi sprečili havariju i obezbedili moguć rad, angažovali su inženjera koji određuje raspored uključivanja sterilizacije materijala i veša za operacioni blok, perionice, kuhinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: