Sastali se premijeri Srbije i Kine

Kineski premijer Ven Điabao založio se za jačanje partnerstva sa Srbijom i istakao da će Kina uvek poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Izvor: B92

Petak, 25.06.2010.

09:11

Default images

Ven je to rekao u razgovoru sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem u glavnom gradu provincije Džeđiang, Hangdžou.

"Pozdravljamo podršku Srbije koju nam pruža u pitanjima od našeg osnovnog interesa i velike zabrinutosti", rekao je Ven povodom podrške Srbije politici " jedne Kine" čiji je Tajvan sastavni deo.

Kineski premijer je rekao i da će njegova zemlja uvek poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Ven je kazao da se Kina zalaže za rešavanje kosovskog pitanja kroz dijalog u okviru međunarodnog prava i da će kao stalna članica Saveta bezbednosti UN nastaviti da ima konstruktivnu ulogu.

"Cenimo tradicionalno prijateljstvo sa Srbijom", rekao je kineski premijer i ohrabrio kineske privrednike da više učestvuju u infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Ven se takođe založio za jačanje strateškog partnerstva sa Srbijom i izrazio nadu da će dve zemlje proširiti međusobna ulaganja i razmenu osoblja, informacija i tehonologije.

Cvetković je rekao da Srbija poštuje "politiku jedne Kine" i zahvalio se za podršku Pekinga naporima Srbije za očuvanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Srbija je spremna da radi sa Kinom u cilju jačanja obostranog političkog razumevanja, rekao je Cvetković i pozdravio kineska ulaganja.

Delegacija Srbije koju predvodi Cvetković, prisustvovaće u nedelju, 27. juna, obeležavanju Nacionalnog dana paviljona Srbije u okviru Svetske izložbe Ekspo 2010 u Šangaju.

Delegacija Srbije će nakon posete Kini boraviti u dvodnevnoj poseti Južnoj Koreji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: