“Saradnja sa Komunalnom policijom“

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će deo nadležnosti policije biti prebačen na druge organe, među kojima je i komunalna policija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2010.

16:08

Default images

Dačić je u Novom Sadu pristustvovao svečanosti povodom obeležavanja početka obuke prve generacije komunalnih policajaca.

Ministar policije pri tom je rekao da će Komunalna policija biti sastavni deo unutrašnje bezbednosti zemlje i da će Ministarstvo unutrašnjih poslova sarađivati sa njom.

"Pored komunalne policije, paralelno ćemo razvijati i druge sektore unutrašnje bezbednosti koji će redovne policajce rasteretiti jednog dela posla koji sada obavljaju, a ne pripada njihovim primarnim nadležnostima", rekao je Dačić.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da je ideja o novim sektorima policije nastala 2007. godine i da je razrađena u Zakonu o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, a zatim i u Zakonu o komunalnoj policiji.

"Nadležnosti komunalne policije biće široke, a najvažnija je pomoć gradovima u izvršavanju svojih nadležnosti, odnosno nadgledanje infrastrukture, bezbednost dece, nadgledanje rada kafića, sprečavanje 'divlje izgradnje' i svi ostali poslovi koje redovna policija ne može da obavi", rekao je Marković.

Ministar je dodao da će do kraja godine biti obučeni svi kandidati koji su se do sada prijavili za taj posao, te da će na 5.000 građana raditi po jedan komunalni policajac.

Rad Komunalne policije kontrolisaće redovna policija.

Prva generacija komunalnih policajaca na obuci ima 78 kandidata iz šest gradova Srbije. Oni su obuku od 70 dana počeli 10. maja u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici.

Obuka sledeće generacije komunalnih policajaca počeće 28. juna u Centru za obuku u Kuli, a u projektu učestvuju kandidati iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Sremske Mitrovice, Niša i Leskovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: