Građani bi najviše dali za kulturu

Najviše sredstava iz državnog budžeta treba da dobije Ministarstvo kulture, odlučili su učesnici akcije "Skockajte budžet", održane u Beogradu.

Izvor: B92

Petak, 11.06.2010.

19:30

Default images

Građani su procenili da 10, 6 odsto od ukupnog novca iz budžeta treba dodeliti Ministarstvu kulture, a slede ministarstva za obrazovanje i zdravstvo.

Sa druge strane, najmanje novca dobili su Ministarstvo bez portfelja i Ministarstvo za dijasporu.

Akciju "Skockajte budžet" sproveli su "Pro Koncept" i "Balkanska istraživačka mreža" (BIRN), u okviru projekta "Oko javnih finansija", a štand postavljen na glavnoj bini sajma Organizacije civilnog društva posetilo je 68 "glasača", naveli su organizatori.

"Zadatak učesnika bio je da budžet Republike Srbije, koji iznosi 656 milijardi dinara za ovu godinu, raspodele na 25 ministarstava po sopstvenom nahođenju", izjavio je izvršni direktor Pro Koncepta Srđan Pavličić i dodao da je na štandu bilo postavljeno 25 glasačkih kutija u skladu sa brojem ministarstava u vladi.

On je rekao da je osnovni cilj ove akcije da građani sami odrede kom ministarstvu je potrebno najviše novčanih sredstava, s obzirom na to da "svakako već finansiraju državu kroz poreze i doprinose".

"Gradani bi trebalo da kažu na koji način budžet treba da se raspodeli, a pošto ih to niko ranije nije ni pitao, ovo je bila prilika da se izjasne", rekao je Pavličić.

Prema njegovim rečima, akcija je zamišljena tako da svaki građanin-učesnik dobija novac u apoenima od jedne do 100 milijardi dinara koje ubacuje u glasačke kutije po svom izboru.

"Zakonom o budžetskom sistemu 2009. godine je uvedena javna rasprava, gde se predviđa da građani na neki način učestvuju u pripremi budžeta, ali to u praksi još nije zaživelo", izjavio je Pavličić i izrazio očekivanje da će ova akcija dobiti tradicionalni karakter.

On je rekao da BIRN i "Pro Koncept" kao partneri u ovoj kampanji koja traje tri meseca, planiraju da sprovedu slične akcije i u ostalim gradovima u Srbiji od jeseni.

Pavličić je podsetio da je štand pre mesec dana bio postavljen na Terazijama u Beogradu, kada su 244 građanina najviše novca dodelila ministarstvu zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: