SAD: Britiš petroleum plaća štetu

Vašington poručuje da će preduzeti sve mere kako bi obezbedio da Britiš petroleum (BP) plati štetu načinjenu isticanjem nafte iz bušotine u Meksičkom zalivu.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2010.

20:01

Default images

Mogu da obećam američkom narodu da "neće platiti ni groša" za čišćenje regiona zaliva i da će BP biti odgovoran za svu štetu, rekao je državni tužilac Erik Holder.

Preduzećemo neophodne mere da do toga dođe, dodao je on. Holder je odbio da odgovori na pitanje da li će administacija Baraka Obame tražiti sudsku zabranu isplate dividendi akcionarima BP-a.

Isticanje nafte počelo je 20. aprila, kada je došlo do eksplozije na naftnoj platformi BP-a ispred obala Luizijane, u kojoj je poginulo 11 radnika.

Od tada su iz oštećene cevi na dnu mora, na 1,5 km dubine, milioni galona nafte nekontrolisano istekli u more, što je od te nesreće načinilo najveću ekološku katastrofu u američkoj istoriji.

Stručnjaci BP-a su tek 3. juna, posle nekoliko neuspelih pokušaja, uspeli da isticanje nafte delimičcno stave pod kontrolu, ali će za potpuno zaustavljanje izlivanja biti potrebno nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: