Sreda, 02.06.2010.

12:26

Dnevnik Mladića otkriva ubicu Dade?

"Politika" piše da se u beleškama Ratka Mladića nalaze navodi koji mogu dovesti do novih tragova u vezi sa ubistvom novinarke "Duge" Radoslave Vujasinović 1994.

Izvor: Politika

Default images

Radi se o prepisu iz rokovnika Ratka Mladića na kome je natpis "Vojni muzej". Zapis je nastao u utorak 25. oktobra 1994. u Banja Dvorovi.

Ne zna se ko Mladiću saopštava podatke o kriminalu u Republici Srpskoj. Umesto imena i prezimena sagovornika piše "zemljak" (Budiš (precrtano) "Krajišnik".

"U sprezi sa Mićom je Goran (precrtano) Dušan Malović koji je u vezi sa Vuković Goranom (ubica je Ljube Zemunca i vođa mafije u Bgd). Oni su ubili novinarku Dadu Vujasinović, oni su spremni na sve… Kafić na Dedinju METOD u njemu se sastaju Mićo i Vuković i kafić se isprazni kada oni razgovaraju… Mićo govori da je šef podzemlja i nadzemlja u Bgd… Mićo se falio kako je doveden da sruši Lukića i Vas, što je bila igra M. Krajišnika. Krajišnik Vas ortodoksno ne podnosi." - stoji u tom prepisu.

"Politika" je krenula tragom ovog zapisa i ličnosti koje se pominju u vezi sa još nerasvetljenom smrću novinarke koja je pronađena mrtva u svom stanu 1994. godine.

Mićo Stanišić je rođen 30. juna 1954. u selu Ponor, opština Pale. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Dana 21. decembra 1991. Stanišić je postavljen na dužnost ministra bez portfelja u Ministarskom savetu imenovanom od Skupštine srpskog naroda u BiH. Ministar novoosnovanog srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova u BiH postao je 1. aprila 1992. godine. Njegova službena nadležnost je obuhvatala javnu i državnu bezbednost.

Stanišić se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 11. marta 2005. Sudi mu se zbog progona nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH.

Goran Vuković Majmun i Dušan Malović likvidirani su u centru Beograda 12. decembra 1994. dok su ulazili u kola. Policija je prilikom uviđaja prebrojala 30 čaura kalibra devet milimetara. Pucalo se iz dva oružja, zapisano je u beležnici inspektora SUP Beograd. Malović je od zadobijenih povreda preminuo u bolnici dan kasnije. Vuković je na mestu ostao mrtav.

Vuković je bio poznat kao ubica Ljube Zemunca, ali i kao vođa voždovačkog klana koji je u to vreme važio za najjači u Beogradu. Vuković je, govorilo se u čaršiji, prvi javno obelodanio da neki ljudi iz policije rade s drogom, što bi se moglo smatrati i uzrokom njegove likvidacije. Posle njegove smrti za veoma kratko vreme poubijani su brojni pripadnici voždovačkog klana.

Interesantno je da je Dada Vujasinović u jednom tekstu citirala i pokojnog Gorana Vukovića Majmuna, ubicu Ljube Zemunca, koji je Arkana opisao kao veštog i sposobnog ubicu.

Malović je bio komandant pripadnici specijalne policije RS, pod nazivom "Pahuljice", koja je bila pod komandom ministra policije Miće Stanišića. Pripadnici te jedinice sumnjiče se da su 25. novembra 1992. godine u Bijeljini, na Drini u Balatunu izmasakrirali 22 lica, među kojima su bila i mala deca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: