Stiže "Karfur", "Špar" ne razmišlja

Od velikih svetskih trgovinskih lanaca samo francuski "Karfur" najavljuje dolazak u Srbiju, mada se ne zna ni gde ni kada bi mogao da otvori prve hipermarkete.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.05.2010.

00:29

Default images

Na naše tržište i tržište zemalja regiona ovaj trgovac namerava da uđe u partnerstvu sa grčkom kompanijom "Marinopulos", piše "Politika".

Zajednička kompanija će otvoriti hipermarkete i supermarkete u Albaniji, Bosni, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji, rekli su u "Karfuru".

U "Šparu", austrijskom lancu, kažu da o dolasku u Srbiju za sada i ne razmišljaju.

"Za sada nemamo planova za Srbiju, To je sve što sada mogu da vam kažem", kratko je prokomentarisala Nikol Berkman, iz "Špara".

Konkretnijeg interesovanja velikih trgovaca koji već posluju u regionu za sada, međutim, nema.

U Hrvatskoj, sa druge strane, posluju trgovci svetskog glasa poput "Kauflanda2, "Špara", "Bile" i "Lidla", a Budimpeštu, koja može biti odličan "reper" Beogradu, odavno okružuju hipermarketi najvećih evropskih trgovinskih lanaca, poput francuskih "Ošana" i "Kore", austrijskog "Špara", engleskog "Teska".

Beograđani će i dalje biti povlašćeni kada je reč o trgovini. Mogućnost izbora u desetak hipermarketa odvaja ih od stanovnika gradova širom Srbije koji su osuđeni na kupovinu u supermarketima, u kojima su cene u proseku od deset do 15 odsto više. Još je skuplje snabdevanje u malim radnjama u kojima kupuje četrdesetak odsto građana Srbije.

Velike i skupe investicije, za čiju je isplativost potrebno puno vremena, postale su luksuz i za najveće trgovce, budući da je za izgradnju i opremanje hipermarketa površine 5.000 kvadratnih metara potrebno i do desetak miliona evra. Istraživanje "Politike" je pokazalo da ne treba očekivati skoru izgradnju velikog broja hipermarketa širom Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: