Dulić: Ukidanje goriva sa olovom

Za nekoliko nedelja očekuje se ukidanje proizvodnje goriva koje sadrži olovo, najavio je ministar ekologije Oliver Dulić.

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2010.

15:23

Default images

Ministar veruje da će to dati značajan doprinos očuvanju životne sredine, a najavljuje i subvencije za izolaciju kuća.

Dulić je na skupu "Zelena ekonomija - put ka energetskoj nezavisnosti", u organizaciji lista "Danas", rekao da je Srbija jedna od retkih država Evrope koja godinama ignoriše investiranje u obnovljive izvore energije i “zelene” tehnologije u oblasti energetike.

Srbija je energetski neefikasna zemlja. Trošimo dva i po puta više energije od evropskog proseka. Samo po stanovniku trošimo 40 odsto više energije za grejanje i hlađenje u odnosu na prosečnog stanovnika u Evropskoj uniji.

Prosečna kuća u Srbiji je nedovršena i bez izolacije. Da bi se kuća od oko 100 kvadrata izolovala potrebno je oko dve i po hiljade evra, izračunali su u ministarstvu Olivera Dulića.

“Naša namera je da mi finansiramo tu izolaciju kuće, a građani će se obavezati da plaćaju istu cenu energenta kao danas”, objašnjava on.

Savremene evropske standarde u ekologiji Srbija će morati da primenjuje i da bi ispunila propise Evropske unije.

Jedan od njih je i da mora postojati odgovornost proizvođača koji na tržište izbacuje ambalažni otpad.

“Srbija mora imati konkretne rezultate, određene kvolte, reciklažu i određeno ispunjenje. U petoj godini recikliraćemo oko 30 odsto ambalažnog otpada”, kaže predsednik upravnog odbora kompanije “Sekopak” Rade Pribićevic.

“Jedan od preduslova pristupanja (EU) je da procenat otpadnih voda koji se reciklira bude preko 50-60 odsto. U Srbiji je sada oko četiri odsto. To otvara razne mogućnosti za investicije, ali i da ljudima bude bolje. U razvijenim zemljama reciklira se oko 60 odsto”, objašnjava direktor “Simensa” u Srbiji Pavle Banić.

Plan Vlade je da se više ulaže u reciklažu različitih vrsta otpada. Ta industrija bi u narednih nekoliko godina trebalo da otvori oko 10 000 novih radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: