Dinkić: Službenica da vrati novac

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će od premijera zahtevati da reši slučaj službenice koja je uzela otpremninu pa se zaposlila u državnoj službi.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2010.

14:16

Default images

"Mislim da se radi o apsolutnom bezobrazluku, ne radi se o pravnim stvarima, nego moralnim. Očekujem da premijer hitno reaguje“, kazao je Dinkić.

Dinkić je kazao da od nje treba zahtevati da vrati novac, a ukoliko odbije dati joj otkaz i ne dozvoliti da se zaposli u administraciji "bez obzira što na to ima neka zakonska prava".

"Ovde nema abolicije od odgovornosti onoga ko je nadležan, niko mi ne može reći da to premijer ne može da uradi", kazao je Dinkić i ponovio da će "to lično reći premijeru".

"Kad sam pročitao u novinama zaista sam bio šokiran. Tu ne sme biti nikakvih izgovora oko zakona, jasno je da Vlada može da razreši bilo koga sa bilo kog mesta", kazao je Dinkić.

Odgovarajuci na pitanje zašto zakonski nije sprečena mogućnost zapošljavanja posle uzimanja otpremenine, on je rekao da su se tome suprotstavili pravnici.

"Mi smo predlagali takvo rešenje kada se razgovaralo, onda su nam pravnici rekli da je to protiv Ustava, da ne možete ljudima sprečavati pravo na rad i takve stvari. Ja se, zaista, često sa pravnicima ne razumem", kazao je on uz ocenu da "naši zakoni nisu savršeni".

Dinkić je naglasio da se radi o političkom postavljenju i da ga ne interesuje pravna dimenzija.

"Slučaj ima moralnu dimenziju i siguran sam da ako niko drugi, onda premijer treba da preseče i da se taj slučaj reši jer je to bruka za vladu", kazao je Dinkić.

Mediji su juče objavili da je nekadašnja zamenica direktora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Slavica Totić nakon dobrovoljnog odlaska iz te institucije uzela otpremninu i zaposlila se u Republičkoj direkciji za imovinu.

Direktorka sektora za informisanje PIO fonda Jelica Timotijević rekla je da je Totićeva u regularnoj proceduri podnela zahtev da dobrovoljno ode iz te institucije i da Fond nije imao obavezu da ispituje njenu nameru da se kasnije zaposli u drugoj, takođe, društvenoj instituciji.

U Ministarstvu finansija je rečeno da ministarstvo kontroliše trošenje ukupne sume novca u procesu racionalizacije, ali ne i pojedinačnih slučajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: