Radmanović: Srbija se drži principa

Srbija je ključni faktor političke stabilnosti zapadnog Balkana, ocenio je član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

Izvor: FoNet, Veèernje novosti

Subota, 15.05.2010.

21:45

Default images

On svoj stav objašnjava time što se zvanični Beograd, kako kaže, drži principa da zemlje regiona ne mogu da budu članice EU bez dobrosusedskih odnosa.

Predsednik Tadić poslednjim istupanjima i potezima pokazuje da je prvi lider regiona kada je reč o unapređenju saradnje između država, ocenio je Radmanović za “Večernje novosti“.

Srpski član Predsedništva BiH smatra da su odnosi Srbije i RS na izuzetno visokom nivou. Na konstataciju da su se posle potpisivanja Istanbulske deklaracije u javnosti pojavile informacije o zahlađenju odnosa Beograda i Banjaluke, Radmanović je rekao da "nema zahlađenja."

Primedbe iz RS na tu deklaraciju nisu upućene Srbiji i Tadiću, već Harisu Silajdžiću, koji je samovoljno i neovlašćeno potpisao taj dokument, bez saglasnosti Predsedništva BiH, objasnio je on.

Komentarišući usvajanje Rezolucije o Srebrenici u srpskom parlamentu, Radmanović je rekao da "Srbija ima pravo da usvoji ono što misli da je za nju korisno. Stav RS je da bi bolje bilo da je Srbija jednom deklaracijom osudila sve zločine u regionu, a to treba da učine i ostali."

Prema njegovim rečima bez Srbije, zbog njenog geostrateškog položaja i uticaja, nije moguće stabilizovati region. Zato BiH i mora da ima što bolje odnose sa Srbijom.

Sarajevski političari moraju da shvate da BiH ne može ići napred bez dobrih odnosa sa susednim zemljama, posebno sa Srbijom, istakao je on.

Radmanović je ocenio da zemlje iz okruženja retorički prate aktivnosti Beograda na pomirenju, ali praktično ne.

Prema njegovoj oceni neprihvatljivo je da Turska popravlja odnose između BiH i Srbije. Njihova pomoć je dobrodošla, ali ne sme da bude presudna. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i zato nema potrebe da Turska popravlja te odnose, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: