Opšti izbori u BiH 3. oktobra

Opšti izbori u BiH biće održani 3. oktobra, saopštila je u Sarajevu Centralna izborna komisija BiH, objavljujući Odluku o raspisivanju izbora.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2010.

16:50

Default images

Izbori će koštati 12,6 miliona maraka (6,3 miliona evra). U biračke spiskove za Ošte izbore trenutno je upisano 3 127 778 birača koji će 3. otkobra moći da glasaju za članove Predsedništva BiH, predstavničkih domova BiH i FBiH, odnosno Narodnu skupštinu RS, predsednika i potpredsednika RS, te za skupštine kantona u FBiH.

Do zvaničnog početka izborne kampanje 3. septembra zabranjeno je plaćeno političko oglašavanje.

Izbori su raspisani bez odluke parlamentaraca BiH da usvoje odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci protiv BiH, kojom je naloženo vlastima u BiH da u Izbornom zakonu promene diskriminišuće odredbe.

Jakob Finci i Dervo Sejdić su prošle godine pred Evropskim sudom za ljudska prava prijavili BiH zbog diskriminišućih odredbi Ustava koje predstavnicima "ostalih" onemogućavaju kandidaturu za mesta u Predsedništvu BiH i Parlamentu BiH.

Kako je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u presudi jasno ukazao da su Ustav i Izborni zakon BiH u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, postoji mogućnost da nakon isteka mandata, delegacija BiH u Savetu Evrope ne dobije agreman nove delegacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: