Sećanje na civilne žrtve "Bljeska"

Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj optužila je HRT da se bavi propagandom, jer nije spomenula civilne žrtve operacije “Bljesak".

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.05.2010.

14:25

Default images

Inicijativa mladih je obeležila 15. godišnjicu zločina počinjenih tokom operacije “Bljesak“, u kojoj je ubijeno više desetina civila i u više navrata zabeleženo kršenje prava i običaja ratovanja. Ovom akcijom Inicijativa je upozorila na neprocesuiranje zločina počinjenih u akciji “Bljesak“.

Inicijativa je u subotu u osam izvela akciju ispred zgrade Državnog tužilaštva Hrvatske.

Aktivisti su kredom crtali obrise ljudskih tela da bi upozorili na činjenicu da zločini počinjeni 1. maja 1995. nisu procesuirani.

Akcija je, međutim, vrlo brzo prekinuta, a policija je uzela podatke aktivista te ih nakon toga pustila.

Inicijativa je ovim još jednom upozorila i na potrebu osnivanja zasebnog tužilaštva za ratne zločine, jer je "očita nedovoljna sposobnost postojećeg institucionalnog okvira".

U Inicijativi su takođe istakli da je "važno prilikom ovakvih godišnjica i obljetnica razgovarati o žrtvama", jer su "jednostrana tumačenja događaja iz nedavne prošlosti netočna, nepravedna te produbljuju podjele u društvu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: