Ban Ki Mun: Poštujte planetu

Bez održive životne sredine, šanse da smanjimo siromaštvo i glad i poboljšamo zdravlje i blagostanje ljudi su male, poručio je Ban Ki Mun.

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2010.

19:18

Default images

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je, uoči međunarodnog Dana planete Zemlje, pozivao sve vlade, kompanije i građane širom sveta da poštuju planetu Zemlju i da se staraju o njoj onako kako ona to zaslužuje.

Ban je, u poruci objavljenoj na vebsajtu svetske organizacije, podsetio da je održiva životna sredina jedan od osam "Milenijumskih ciljeva razvoja", koje su članice UN usvojile pre 10 godina, a da je rok za njihovo ostvarenje 2015. godina, ističući da zaštita planete Zemlje mora da bude sastavni deo naše strategije.

Naglašavajući da je "majka Zemlja, naš jedini dom, pod pritiskom" i da joj "postavljamo sve nerazumnije zahteve", generalni sekretar svetske organizacije je rekao da sada počinjemo da sagledavamo posledice svojih postupaka.

On je posebno istakao da naše nemarno staranje za planetu Zemlju, koje se ogleda u klimatskim promenama, oštećenom ozonskom omotaču, smanjenju biološkog diverziteta, zagađenju vodenih resursa, najviše pogađa one koji žive na marginama društva - siromašne u ruralnim oblastima, domorodačke zajednice i stanovnike sirotinjskih četvrti svetskih metropola.

Dan planete Zemlje, koji se u svetu obeležava 22. aprila, UN su proglasile pre 40 godina za datum posvećen borbi protiv ugrožavanja životne sredine, a u mnogim zemljama na taj dan se organizuju akcije koje imaju za cilj podizanje ekološke svesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: