Cvijan optužuje "pravosudnu mafiju"

Vladimir Cvijan, bivši gen-sek u Predsedništvu Srbije i odnedavno član SNS, rekao da ima dokaze o korupciji u vrhu pravosuđa, koji naziva "pravosudnom mafijom".

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2010.

22:24

Default images

Cvijan je gostujući u Vestima B92 u 18.30 rekao i da o tome nije obavetio Tužilaštvo jer ne veruje u sistem u kome naredbe izdaje "pravosudna mafija" kojoj kako je rekao, pripadaju i ministarka pravde Snežana Malović i predsednica Vrhovnog saveta sudstva Nata Mesarović.

Kao prvi konkretan dokaz navoda da o korupciji u pravosuđu na koje je, navodno bezuspešno, ukazivao predsedniku države, Cvijan je ponudio krivičnu prijavu sudije Nade Zlatanović iz Zrenjanina, protiv NN lica koje je falsifikovalo podatke o njenom učinku kao sudije.

Cvijan traži da se otvore arhive VSS i dodaje da nije jedini koji je ukazivao na nepravilnosti u reformi pravosuđa. Kaže da su Malovićeva i Mesarovićeva pokušale da ga ubede da je sve bilo po zakonu i da ne bi trebalo da sa optužbama izlazi u javnost.

On odbacuje optužbe da je politički profiter, i tvrdi da sve do pridruživanja stranci Tomislava Nikolića nije bio član nijedne stranke.

Govoreći o dojučerašnjim saradnicima iz redova Demokratske stranke, Cvijan kaže da neće odgovarati na njihove napade. iako bi, dodaje, o tome mogao da govori dva dana. "To ne bi bilo lepo ni kulturno", zaključio je u Vestima B92. Prozvani uglavnom ne žele da polemišu sa Cvijanom. Nata Mesarović najavljuje da će u utorak izdati saopštenje a u izjavi za Tanjug kaže da ne zna ni ko je Cvijan.

Cvijan kaže da je, posle odlaska sa Andrićevog venca primio dva preteća poziva, a da sada ima saznanja i o svom mogućem hapšenju.

Janković demantuje

Zaštitnik građana Saša Janković demantovao je večeras navode novog člana SNS Vladimira Cvijana da je i on ukazivao na nepravilnosti u reizboru sudija i objasnio da nikome nije dao konačne ocene o pravilnosti postupka opšteg izbora sudija.

Janković je Tanjugu izjavio da pritužbe neizabranih sudija još pristižu u njegovu kancelariju i postupak po njima tek treba da bude sproveden. On je kazao da je do sada dobio oko 70 pritužbi neizabranih sudija, ali da mu je najavljeno još najmanje toliko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: