Ponedeljak, 19.04.2010.

22:24

Cvijan optužuje "pravosudnu mafiju"

Vladimir Cvijan, bivši gen-sek u Predsedništvu Srbije i odnedavno član SNS, rekao da ima dokaze o korupciji u vrhu pravosuđa, koji naziva "pravosudnom mafijom".

Izvor: B92

Cvijan optužuje "pravosudnu mafiju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Ana

pre 14 godina

Zastrasujuce je to da u Srbiji vlada prava medijska blokada! Nasi gradjani moraju biti upoznati sa stavovima Venecijanske komisije, Konsultativnog veca evropskih sudija i drugih strucnih tela koja se zgrazavaju nad sramnom 'reformom'!!! Sve ovo se veoma vesto krije!

Milena

pre 14 godina

Nemam razloga da ne verujem Nati Mesarovic kad kaze da nije ni cula za Cvijana. Ali me veoma zanima da li je cula za Konsultativno vece evropskih sudija, i sta ima da izjavi na njihovu analizu njene "briljantne" reforme pravosudja.

Old NIck

pre 14 godina

Nije toliko bitno ko optužuje već problem na koji se tom optužbom ukazuje. Neosnovano jedan komentator, nisam znao da li da dam plus ili minus za njegov u osnovi dobar komentar, kritikuje SUDIJE kao ljude, očekujući da budu buntovnici po sudovima i revolicionari. Sudije nisu političari i ne treba to da budu. Srbija kao država ima čak relativno dobar pravni sistem koji može da omogući izbor NAJBOLJIH kandidata za sudije – donošenjem “seta” pravosudnih zakona krajem 2008.g. zakonodavac je OMOGUĆIO sprovođenje i izbora sudija i rokove za izvršenje radnji. Kršenjem i Ustava i brojnih zakona, POJEDINCI, a pravni anonimusi, neznalice i politički poltroni, koje je POLITIKA kao svoju produženu ruku "izbacila u orbitu", MIMOIĐOŠE pravni sistem UPRAVO zato da ne budu izabrani najbolji, već njihove sudije i dobili smo politički izbor sudija. Nigde u svetu sudija majka nije unapredila svoje dete. Izabrala ga čak i u neku komisiju kao “istaknutog” stručnjaka (verovatno se i taj rad plaća, pošto je Malović pokazala kako se za jedno radno vreme može obavljati više poslova i na njima milione zarađivati). Vlastodršci su dozvolili da o izboru sudija odlučuju neprovereni, nestručni i nemoralni, a o tome u normalnom svetu odlučuju visokomoralni i najstručniji pravni stručnjaci, odlični poznvaoci teorije i prakse organizacje sudske vlasti kao treće grane vlasti koja bi morala biti nezavisna. Mogao je g.Cvijan karijeru uskoro nastaviti u diplomatskoj službi Srbije, kao i svi “predsednikovi ljudi”, savetnici predsednika Tadića. Častan je g.Cvijan čovek. To je očigledno. I hrabar, jer je mogao da ćuti baš kao i oni koji su dali ostavke Malovićki (Vojkan Simić i Dragan Lukšić, ako se ne varam) ili Ivica Eždenci (sekretar VSS). Javnost bi trebala da zna za raloge ostavki funkcionera koje društvo plaća. Nekima su zapušili usta (štap ili šargarepa, svejedno). G.Cvijanu nisu. Ali, g.Cvijan tačno zna s’ kim ima posla. Pokazao je i da je pametan. Kao i svaki pametan čovek, u okolnostima u kojima je Srbija danas, mogao je utočište naći SAMO kao izbeglica u Evropi ili u članstvu neke od opozicioonih stranaka. Izabrao je najveću opozicionu stranku. Treći izlaz je bio da ćuti, kao što ćute mnogi u Srbiji. Nisam neki politički analitičar, g.Cvijan je odličan kandidat i budući ministar pravde, biće prvi koji je to zaslužio. Uporedite njega i ministarku Malović (DS “expert”) koja je bila samo pomoćnik Duška Petrovića (DS), pa ispade ministar, a ni sama nije znala zašto ju je to snašlo. A retki su u Srbiji koji će odbiti nezasluženo, naročito ako je zarada višestruka i višemilionska.

Old Nick

pre 14 godina

Mi, Srbi, nismo nešto poznati po pameti. Čast izuzecima (Tesla i drugi, da ne vređam). O tome svedoče i razmišljanja nekih komentatora, koji ne znaju ili ne mogu da misle svojom glavom. Ne vide DOKAZE kojih je "na sve strane". G.Cvijan nije izneo NIJEDAN dokaz do kojeg je došao kao funkcioner, jer ga na to obavezuje čuvanje službene tajne. Biće vremena. Ukazaću Vam ovde na neke OČIGLEDNE dokaze, koje svako, pa i tužilac, može proveriti.
Verovao sam da će Srbija reformom pravosuđa napraviti korak ka pravnoj državi. Sumnjičav postah kada sam uočio kršenje Ustava i zakona. O nezakonitostima sam počeo pisati komentare od 19.12.09.g. Bilo mi jasno ZAŠTO je protivustavno i nezakonito izvršeno "konstituisanje" VSS i DVT (06.04.09.) premda nisu bili izabrani svi OBAVEZNI izborni članovi. Sve je počelo izborom g-đe Mesarović za v.d. predsednika Vrhovnog suda (09.03.09.). Odmah potom Mesarović, Malović i Ristić, izborni članovi po funkciji, uz nečiji “politički blagoslov”, nakon “konstituisanja” VSS, “kreću” u nove nezakonitosti. Ne rade na izboru sudija i predsednika VKS (rok: 05.07.09.) i na imenovanju sudija US (rok: 04.08.09.g.). Spremaju se za “politički” ili “opšti izbor” sudija. 13.07.09. odlučuju da postupe protivno čl. 49. u vezi čl. 107. Zakona o sudijama, rade u tajnosti. Po zapisnicima bilo je to i 29 sec po prijavi. Sudije su birali kao “paradajz na pijaci”, po svom ukusu, bez rang-liste kandidata. Nepotizam “cveta” (sinovi, kćerke, kumovi, prijateljice, partijski spiskovi-ceduljice, i dr.). Neke sudije biraju u po dva suda, ili u sud u koji nije konkurisao. Strana štampa navodi primere nepotizma. Nedavno za sudije US predložiše sudije koje je VSS izabrao 16.12.09. (nisu ni “zagrejale” sudsku stolicu). Neizabrane sudije se teško kleveću. Slažem se sa g.Cvijanom da je u pitanju “pravosudna mafija”. Posao za specijalnog tužioca i NEZAVISAN sud - kojeg NEMA u Srbiji. Na to se i računalo.

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Optužuje i u pravu je. Ovo se i može nazvati "pravosudnom mafijom", imajući u vidu sve one "mafije" koje Srbija već ima. Da li je bilo kriminala u reformi pravosuđa Srbije i da li je moguć sudski postupak protiv visokih funkcionera u Srbiji ukoliko je kriminalnih radnji bilo - pitanje je kojim će se naša javnost baviti narednih dana kao novom "temom dana".

Ova tema je načeta člankom "Da li je sudstvo ISTO za sve?" otvarajući pitanje JEDNAKOSTI građana pred zakonom. Sudstvo je, dakle, uvek ISTO za sve, ali nije i JEDNAKO za sve. Zato što često RAZLIČITO postupa u zavisnosti od toga da li je stranka u postupku ona koja ima određenu (neposrednu ili posrednu) MOĆ u društvu (političku, ekonomsku, i sl.) ili "običan" građanin koji takvu MOĆ nema. Jednakost građana pred zakonom je nedostižan IDEAL kojem (treba da) se teži. Kada mene zaboli grlo ovi sa VMA čak za to i ne znaju, a kamoli da za mene brinu, zar ne? Nije tako kada je u pitanju građanin Srbije koji navedenu MOĆ ima. Kako u zdravstvu, tako i u sudstvu i drugde. Budući da sudije SUDE - one mogu najviše doprineti ostvarenju ustavnog principa o jednakosti građana pred zakonom. To moraju biti visokomoralni i stručni ljudi, NEZAVISNI u svom radu. Princip stalnosti sudijske dužnosti i princip nepremestivosti (nepomerljivosti) sudije su dva "alata" kojima se ta nezavisnost čuva. To je već druga tema, iz sfere maštanja vraćam se u realnost, u stanje u Srbiji danas.

Ovaj organizacioni haos u pravosuđu Srbije, koji nije nužno morao nastati da nisu napravljene krupne greške u “izboru” sudija, posledica je delanja politike (preko izvršne vlasti) sa ciljem da izabere svoje sudstvo i tako sebi potčini treću granu vlasti - sudsku vlast koja u pravnim državama mora biti (što više) nezavisna. Prepreku sadržanu u tome da su postojeće sudije već po Ustavu izabrane na stalnu sudijsku funkciju, izvršna vlast je rešila savladati izmišljanjem nepotrebnog - "nove mreže" sudova sa novim nazivima. Cilj bi bio i ostvaren u celini da nije tako “traljavo” (neustavno i nezakonito) izvršen tzv. "opšti izbor" sudija. Politika jeste dobila svoje sudstvo i cilj je delimično ostvaren. Na sreću Srbije, "deformatori" srbijanskog kao produžena ruka politike, nisu uspeli da u domaćoj i stranoj javnosti stvore privid NEZAVISNOSTI "novog" sudstva. Šta više, uspeli su da pravosuđe uruše toliko da uz srbijansko pravosuđe epitet “nezavisno” može da stoji samo u navodnicima. Strateški cilj vraćanja poverenja građana u pravosuđe Srbije ne da nije ostvaren već je poverenje svedeno na najniži mogući nivo. Te aktivnosti nisu ostale neprimećene, ni u domaćoj niti u stranoj stručnoj javnosti i institucijama Evropske unije. Neki stručni krugovi iz Evrope su nadležne u Srbiji od januara o.g. do danas obaveštavali da su, između ostalog: “zgroženi” izvršenim “opštim izborom” sudija, da su sa “gnušanjem” primili vest o tome, i sl. Tako je bilo i sa novom deklaracijom Konsultativnog veća evropskih sudija, o čijoj je sadržini javnost obaveštena na zajedničkoj konferenciji Društva sudija i Udruženja tužilaca (15.04.2009.). Najodgovorniji ljudi u Srbiji od javnosti SKRIVAJU brojne negativne ocene iz Evrope. Mediji ćute (autocenzura i cenzura) o političkim ocenama iz Evrope da je Srbija "reformom" pravosuđa ostvarila "regres" u razvoju demokratije, etc...

Kakvo smo sudstvo i mogli dobiti, ako su eksponenti izvršne vlasti (politike) sproveli tzv. “opšti izbor” sudija i pri tome, računajući da se USTAV i ZAKON na njih ne može i neće primeniti, kršili i Ustav i zakone Srbije? Naravno, u pitanju je Visoki savet sudstva (VSS) koji do danas nije DOKAZAO nijednu od činjenica iznetih na račun neizabranih sudija. Bile su to teške klevete. Iznete optužbe su se mogle odnositi samo na NEKE od neizabranih. Svi su oklevetani. Da je VSS postupao protiv Ustava i zakona POTVRDIO je Ustavni sud (stavovi od 25.03.2010.g.). Više DOKAZA nije potrebno. A njih je mnogo. Neke sam već izneo u komentarima. Evo još dokaza i posla za specijalnog tužioca.

Za neupućene, u VSS su članovi po funkciji: Mesarović, Malović i Ristić - dipl. pravnici. Na 13. sednici VSS odlučuje da se ne poštuje čl. 49. Zakona o sudijama (ZoS). Nemoguće da takvi "eksperti" nisu pročitali čl.107. ZoS (DOKAZ: zapisnik sa sednice VSS). Odredba čl.21. st.3. Ustava propisuje da je zabranjena svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, ... a naročito po osnovu … STAROSTI… Ista zabrana diskriminacije propisana je i čl.46. st. 1. ZoS. VSS, protivno ovoj USTAVNOJ i ZAKONSKOJ zabrani, 19.10.2009. na 18. sednici prvog sastava VSS, kojoj su bili prisutni sve troje gore imenovanih (DOKAZ: zapisnik sa sednice, strane 1-4), donosi odluku da se za sudije Upravnog suda ne biraju Kljajević N. i Pljakić Lj. sudije Vrhovnog suda Srbije i Maločić M. sudija Okružnog suda u NS, jer je VSS zauzeo stav da se ne biraju sudije koje u 2009. i 2010. godini stiču pravo na penziju.

Mislim da su članovi VSS prekršili i Ustav i zakon i zabranu diskriminacije, pored obilja druguih nezakonitosti i zloupotreba. Mišljenja sam da ovde ima itekako posla za specijalnog javnog tužioca i organe nadležne za razrešenje gore imenovanih.

Imamo imena, propise, radnje i dokaze. Treba pokrenuti postupak, utvrditi činjenično stanje i primeniti materijalno pravo. Prosto, ali samo kada je u pitanju “običan” građanin. Kada su “moćni” građani sa početka ovog teksta u pitanju - tako ne biva. Živi bili pa videli. Gore imenovani “moćnici”, iako “bogovi” nisu, umesto sankcije propisane za kršenje zakona, biće čak i nagrađeni! Zašto? Zato da oni "ne otvore dušu" i da ne počnu pričati zašto su to sve radili i ko je još isto to radio i kako.

Da zaključim: sudstvo nikada i nigde nije bilo jednako za sve, to je samo ideal kojem treba da se teži, a problem Srbije je u tome što su “deformatori” srbijanskog pravosuđa taj IDEAL još više udaljili od stanja koje smo u PRAKSI imali pre skandalozne "reforme" pravosuđa.

U komentarima sam poodavno najavio ozbiljne "packe" iz Evrope. Neke je Srbija dobila, a "batine" tek slede. Lično ne verujem da "deformatori" nisu svesni da su svojim takvim postupanjem Srbiju udaljili od evropskih integracija kojih su im “usta prepuna”. Uveren sam da će vreme koje pred nama pokazati da je Srbija "u borbi protiv korupcije" dobila i "pravosudnu mafiju" o kojoj je govorio g.Cvijan, bez šanse da u pogledui ove pošasti stanje popravi. Jedino rešenje je donošenje posebnog zakona kojim će se akti ove mafije izbaciti iz pravnog života i stvoriti uslovi za stvarnu reformu pravosuđa. Srbija to mora učiniti, ona to zaslužuje, a zaslužuju to i onih 95% časnih i stručnih sudija i tužilaca, i među izabranima i neizabranima. O tome, drugom prilikom.

RAKA

pre 14 godina

Primedbe društva sudija, medjunarodnih udruženja medela, sudije za sudije, evrpske komisije, ustavne žalbe, žalbe ustavnom sudu, pritužbe ombudsmanu, zaštitniku gradjana, odluka USS o poništaju odluke VSS, pa kompromis vraćanjem odluke uss sa pisarnice, ostavke dva pomoćnika ministra pravde, sekretara vss, onakvo obrazloženje vss neizabranima, veliki broj problematičnih izabranih sudija o kojima se pisalo u štampi, nepostojanje dokaza vss o transparentnosti njihovog rada....CVIJAN . Pa dobro ko je lud ovde?

Za bolje i nismo

pre 14 godina

E stvarno smo jadna drzava kada Cvijan i Toma brane nezavisnost pravosudja!
Dakle, sa jedne strane imamo jedan blago receno katastrofalan i netranspentan izbor sudija i tuzilaca i uspostavljanje nove mreze sudova koja jedva da funkcionise, orkestrirani direktno iz DS-a. Sa druge strane, imamo vajne narodnjake koji brane nezavisnost sudstva i koji jedva cekaju da nas odvedu u Evropu (sto im nije smetalo da posalju profesora Olivera Antica, takodje bivseg radikala, da odnese spiskove sudija u VSS kako bi dobili svoju kvotu). I to su nase dve strane Srbije, nema trece! Nema nikog, bas nikog na ovoj politickoj sceni, ko ce da kaze, aman ljudi, potpuno ste upropastili jednu granu vlasti, pri tome vrsili krivicna dela, bahato se ponasali; nema nikog da kaze da ce od sada da nam sude neke sudije sumnjivog morala, nema samih izabranih sudija koji kazu drugom sudiji: "necu da sudim sa tobom u vecu, jer si korumpiran i politicki poslusnik, a mene ce da stave u isti kos sa tobom i da cene moj rad"; nema nista ni od ove Evrope, sve mlako, niko da nam ne zavali samar i kaze a ne, to nece moci tako, necete vi radi svoje vlasti urusiti stotine godina pravne tradicije!
Nema trece Srbije, samo ove dve koje ce nastaviti da nas unistavaju, da otkidaju deo po deo, da nikada nikome ne odgovaraju, da budu novi bogovi.
I citam sve ove komentare neizabranih sudija i pitam ih pa sta ste mislili da ce da bude!?! Da ce najgori da biraju najbolje, da ce da bude sve fer i transparentno, da ce oni losi otici a vi najbolji da ostanete? I pitam ih sto su cutali godinama dok su neke njihove kolege uzimale pare i stanove, sto su se ponasali kao doktori kad umre pacijent na stolu pa nema nijednog njihovog kolege da vestaci, sto su tolerisali da se tolike cifre fabrikuju tokom prosle godine i cutali? U poslednjoj deceneniji pravosudje nije htelo/moglo/imalo hrabrosti da se samo procisti; svi su ocekivali da ce to neko drugi da uradi; svi su cutali kad su najbolji odlazili a sad su svi u cudu pa kako ja, pa ja sam bio najbolji, sudio sam politicarima kao i svim drugim gradjanima. Pa lepo, cutao si na sve zloupotrebe, na sve nepravilnosti, na sve lose u tvom sudu, godinama si cutao i sudio svoje. Sudija znaci glasno i jasno reci sta mislis, bez staha o posledicama, ne treba da imas zakonske istrumente da bi to uradio. To je sudijski integritet, zato si sudija a ne bankar. Samo u poslednjih 10 godina odlazili su polako koji su tako glasno govorili, prvo Seka Vasilic, pa Lepa Karmarkovic i Zoki Ivosevic, pa Goca Mihajlovic...
I eto ga sad. I neces ti, dragi bivsi sudija toliko da trpis, na kraju ces biti advokat ili pravni savetnik, uzeces neke ozbiljnije pare, jesce ti druge sudije iz ruku. Na steti smo mi, gradjani ove jadne zemlje, kada ce nam suditi ovakvi, kad ce i ono malo para da ode iz ove zemlje zbog necega sto se zove pravna nesigurnost, sto ce sutra neko da zavrsi na ulici ili na robiji zbog nestrucnog sudije.

Georg

pre 14 godina

...1) da li zaista smatrate da je nase pravosudje nezavisno i da radi kako valja, i 2) ako ne smatrate< da li je realno ocekivati da oni, koji su sada na rukovodecim mestima u pravosudju, mogu da ga izmene na bolje?

Glock

pre 14 godina

Cek, jel' ovo neka sala? Narod se nadao da ce konacno izaci na videlo prljavstine koje ce omoguciti da se nesto promeni - a ovaj lik nam prica o sudiji koji je podneo prijavu protiv NN lica? I to mu je dokaz? Boze me sacuvaj... dzaba smo se i nadali.

Pravnik

pre 14 godina

Ovaj,po rečima A.Vučića,najbolji pravnik u Srbiji i jedan od najboljih,ako ne najbolji u Evropi,imao je na TV B-92,šansu da javno iznese ono što je iznosio Predsedniku Srbije,pa ovaj nije hteo da to prihvati,zbog čega je ovaj unikatni pravnik prešao u SNS,da među domaćinima,domaćinski "iznese istinu"!Kao ono,ćorak!Razumem da nema poverenja u pravosudni sistem,to je pravo svakog građanina na iznošenje sopstvenog mišljenja i ocene rada državnih organa.No,on je dobio mogućnost da svoja saznanja i dokaze iznese javno,pa to nije učinio.Kao običan i prosečan pravnik znam da ni jedna tvrdnja bez dokaza nema pravnu težinu i ne može predstavljati inicijaciju postupanja ma kog pravosudnog organa.Kako g.Cvijan nije javno prezentirao niti jedan jedini dokaz svojih tvrdnji,uključujući i tvrdnju o ugroženosti njega i njegove porodice,teško mu je verovati.Ako ništa drugo,mogao je bar podneti prijavu MUP-u radi pretnji koje su mu navodno upućene,ali ni to nije učinio!Sem toga,pomalo su smešni odgovori na pitanje da li je bio član G-17 plus.Čovek, najbolji srpski pravnik i jedan od najboljih evropskih, kaže da je nešto potpisivao, ali ne zna šta!? Valjda svaki čovek treba da pogleda ono što potpisuje, jer time daje lični legitimitet tekstu ispod koga stavlja svoj potpis. Sve u svemu, prilično neubedljivo javno istupanje g.Cvijana, najboljeg srpskog pravnika. Nema argumenata, nema dokaza, ima samo sumnji. Ako je to način na koji najbolji srpski pravnik, postajući političar, nudi promene u društvu nabolje, malo je. Biće da je u pitanju nešto drugo, a šta, ubrzo ćemo videti. Ovako, sve ostaje u sferi marketinga SNS, koji se nimalo ne razlikuje od marketinga partije iz koje su došli lideri SNS Nikolić i Vučić.

agent u penziji

pre 14 godina

Moguć je i drugačiji scenario: Tadić pritegnut činjenicama želi da otupi oštricu, i opravdane ozbiljne primedbe na rad DVT i VSS, prenese naunutrašnjo- politički teren.U dogovoru sa Nikolićem potura ovog Cvijana da zaludi građane i sudije i tužioce. Cilj je da se ovaj problem u pravosuđu pretvori u politikanstvo i Eu i SAD ubede da nije bilo grešaka . SNS baš i nije pravo mesto za rešenje ovog problema obzirom da su se i neki iz vrha ove partije dobro očešali o ovakvo pravosuđe (Oliver Antić , Jorgovanka Tabaković.... na primer). Zato savet oštećenim tužiocima i sudijama:gurajte vi svoj problem INTERNACIONALIZACIJOIM- u ovoj zemlji je mnogo korupcije da bi ste partijama verovali. Srećno do pobede.Cvijan neka tera ali mu mnogo ne verujte.

revoltiran

pre 14 godina

Gospodine Tadiću, Cvetkoviću...ili ko je već nadležan, hitno preduzmite mere protiv Malovićke, Mesarovićke i Radovanovića. Smenite ih i pokrenite krivični postupak zbog falsifikata i zloupotrebe službenog položaja pri reizboru sudija , tužilaca i zamenika tužilaca u januaru 2009. godine. Bojim se da ćemo ako to ne uradite mi kao narod platiti previsoku cenu. I Milošević je krao izbore pa promenio odluku a ovi još tvrdoglavo brane svoju krađu.

anonimna

pre 14 godina

Ocekivano. Politicari su iskoristili jednog iskopmpromitovanog coveka zarad svojih politickih ciljeva. Bas njih briga za casnu borbu neizabranih sudija i tuzilaca protiv sprovedene reforme pravosudja. Bojim se da ce svojim sebicnim interesima i tu cistu borbu diskreditovati.

sudija u penziji

pre 14 godina

Da u postupcima DVT i VSS ima teških krivičnih dela videlo se odmah u decembru 2009. godine. Neke sudije i tužioci su sigurno već podneli krivične prijave. Trebalo je da kopije sa eventualnim prilogom dostave i nekoj instituciji EU i ambasadi. O ovim krivičnim delima -prijavama upoznati obavezno i GREKO. Ovo što je gospodin Cvijan izneo to znamo od početka. Ja lično znam preko dvadeset sudija i zamenika tužilaca pri čijem reizboru je učinjeno više krivičnih dela. Oni predhodno čekaju odluku Ustavnog suda pa će nakon toga dopupiti krivične prijave i zajedno sa žalbom koju će uputiti Strazburu poslati i kopije tih prijava. Znate, niko ne može objasniti kako su izabrani oni koji su studirali i preko 12 godina, ili advokati sa skoro 60 godina starosti... Kako objasniti masovna čašćavanja lokalnih čelnika DS nakon reizbora,kako objasniti izbor onih protiv kojih je vođen postupak zbog neažurnosti, ...o alkoholizmu ne treba sto puta govoriti. Već je sigurno da pod pritiskom političara ni Ustavni sud neće doneti zakonite odluke.Ovo što se dešava i što će se tek desiti, biće velika bruka za državu i veliki problem građanima koji su očekivali pravično pravosuđe spremno da se suprotstavi korupciji i kriminalu. Reforma je uništila pravosuđe.

Viktorija6

pre 14 godina

Sme li reformisani tuzilac obzirom na tvrdnje Cvijana ,da sam prikupi dokaze ili da proveri njegove navode sto mu je zakonska obaveza i posao.Ne sme ocigledno, kad je u misijoj rupi.A ko drugome jamu kopa sam u nju upada,rece narod.

Vladimir

pre 14 godina

Cvijan: "SNS su domacini", ako je rec "domacin" sinonim za "prevarant" onda se slazemo. Covece, otisao si kod coveka koji je sirio mrznju od koje su ljudi gubili glave, sa Seseljem prodao mesto predsednika Srbije na izborima 1998, kada je Seselj POBEDIO Milutinovica, za stan Tomi i Vucicu, mesto profesora na pravnom fakultetu Seselju, i dva potpredsednicka i ministarsko mesto u Vladi 1998/1999. Jel to domacinsko ponasanje nekog ko se ne poigrava sa gradjanima drzaven Srbije????

Apache

pre 14 godina

Aha, znači oprani radikali su postali savest ove zemlje. Posle njihove čuvene vladavine i naročito posle drakonskog zakona o informisanju i drugih blagodeti kojima su olepšali srpsko društvo sada su "jedina " alternativa za ove diletante iz demokratsko-socijalističke koalicije. Ne hvala! Jedina alternativa je potpuno nova, građanska politička orijentacije ove nesrečne zemlje.

Sanja

pre 14 godina

Ne razumem čemu tolika polemisanja da li Cvijan govori istinu ili ne?

Neka Visoki savet sudstva otvori sve svoje arhive, neka pokažu, ako smeju, da je sve bilo pošteno. Tako će najbolje otkloniti svaku sumnju. Javnost ima pravo da zna kako su nam birane sudije. Čemu tolika tajnovitost? Zašto je sve što je rađeno tokom izbora u VSS-u proglašeno službenom tajnom? Prosto mi zdrava logika kaže da nešto debelo smrdi u činjenici da su svaku prijavu ( bilo ih je oko 5.000 ) obrađivali samo po 2 i po minuta. Pa, hajte molim vas! Za to vreme ne može se kvalitetno ni pročitati nečija biografija, a kamoli uporediti sa drugim biografijama i proceniti ko je stvarno bolji, pa njega izabrati.

Sneza

pre 14 godina

Znam da ovaj slučaj sudije iz Zrenjanina nije jedini u kojem su falsifikovani rezultati rada. Međutim, šta očekivati od reformisanog pravosuđa ako su neki prošli falsifikovanjem? Kako će narod imati poverenja u pravosuđe i vladavinu prava? Ja sam zgranuta i zaista očekujem da se utvrdi istina. Jednostavna pitanja zahtevaju jednostavne odgovore - Visoki savet sudstva mora dati na uvid dokumentaciju i zapisnike i otkloniti mrlje. Inače, ostaše svi uflekani!

Sladjana

pre 14 godina

Iako cenim novinarku, mislim da je preterala. Pored toga, Cvijan je bio v.d. generalnog sekretara. Generalni sekretar je desna ruka, zar mislite da bi bio postavljene na tu funkciju da nisu imali poverenja u njega? Na kraju vašeg teksta pogrešno ste preneli ono što je Cvijan rekao a to je da su iz Evropske unije stigla dva pisma upućena Tadiću a ne izveštaj. Izveštaji se tek rade. Međutim, Tadić, kao ni Malović, Mesarović, Cvetković i Slavica Đukić Dejanović nijednom rečju nisu spominjali javnosti da su pisma stigla, kao ni to da su neprijatne sadržine, iako napisana biranim diplomatskim rečima, u vezi sa sprovedenom reformom pravosuđa. Podsetiću vas da je u prethodnom izveštaju EU pisalo da je Srbija umereno napredovala i diplomatskim jezikom izražena je posebna zabrinutost zbog načina na koji se biraju sudije i tužioci što će dovesti do politizacije pravosuđa. U vezi sa tim umerenim napredovanjem i posebnom zabrinutošću, ministarka pravde, kao i ostali članovi Vlade, hvalili su se, zaboravljajući da je internet čudo tehnologije i da lako može da se dođe do izveštaja i informacija. Ne može da se laže narod bez posledica. Bilo kako bilo, sprovedena reforma predstavlja tajnu operaciju i jedini način da javnost sazna zbog čega je neko izabran ili nije, jeste da Visoki savet sudstva dostavi obrazložena rešenja. Ovo ne samo zbog tih ljudi koji nisu izabrani, već isključivo zbog ugleda pravosuđa i ovih koji su izabrani. Sumnja postoji, ona je osnovana i treba je otkloniti.

Aleksandar

pre 14 godina

Da u ovoj zemlji postoji pravosudna `mafija` tu nema nikakve dileme, doduse pitanje je da li se tako moze nazvati jer kod nas i ne postoji pravosudje u pravom smislu te reci. Al' izvinite malo mi je tesko da verujem golubu preletacu - i to ni manje ni vise onome koji je otisao da `postenje` trazi kod radikala light. Mogao je on o tome i pre nego sto je dosao na `zelenu granu`...

Mnogo ste isti!

ne-optimista

pre 14 godina

Konacno neko da kaze istinu!!!
Kako je dozvoljeno da Nada Mesarevic i Malovicka prodju nekaznjeno za milone dinara koje su uzele u Republickoj izbornoj komisiji!?!?

Goša

pre 14 godina

Sve više liči na pravljenje afere nego na stvarnu nameru.Šta pomisliti kada čovek iznoši tako trivijalnu optužbu za naslov-Pravosudna mafija?Misterija ili režija?

Panda

pre 14 godina

Možda je i ovaj nastup Cvijana deo širih napora da se javnom manipulacijom pravosudje oslobodi pritiska javnosti. Posle svih opravdanih i osnovanih optužbi je dovoljna jedna bombastična javna optužba, koja treba da se iskaže kao neosnovana i lažna, da bi i sve ostale optužbe na račun reforme pravosudja izgubile svoju težinu i zanimanje javnosti za taj slučaj. Manipulacija radi generalne diskvalifikacije svih kritika...

Goran

pre 14 godina

Ima li ovome kraja?Ispaljivanje coraka ili istina?O cemu prica Cvijan?Ministarku pravde naziva mafijasem!Pozivam sve drzavne organe da deluju,jer preko ovakvih optuzbi ne moze tek tako da se predje.Ako je Cvijan u pravu,kriminalce u zatvor sa sve ministrom.Ako laze,njega u zatvor,plus da mu se u radnu knjizicu ubaci napismeno dozivotna zabrana bavljenja politikom i pravom.Posebno pravom,jer ako laze,a Vucic kaze da je Cvijan jedan od najboljih pravnika u Evropi,onda se pitam kako je mogao da zavrsi prava i kakav je nas pravni fakultet?Sve je veoma jednostavno i prosto,ali neko namerno ne zeli da se bavi svojim poslom u ovoj drzavi.Nema trece,ili laze ili govori istinu.Devojka ne moze da bude malo trudna.Ili jeste ili nije.

vladan

pre 14 godina

Cela ova prica moze se tumaciti na dva nacina.
1. Ako je gosp. Cvijan nestrucan, los, podmetnut itd. itd. kako je dospeo na mesto na kome je bio? To govori o tome da u okruzenje predsednika mogu doci ljudi koji nisu provereni i koji mogu naneti veliku stetu predsedniku a samim tim i drzavi. To moze biti poznata slabost demokratske stranke tj. njena kadrovska politika koja je katastrofalna. Dovesti nekoga od negde i staviti na vazno mesto je uobicajeno u DS.
2. Da je gosp. Cvijan zaista castan covek i da je ukazivao na zloupotrebe a da to predsednika Tadica ne interesuje kao sto ga ne interesuju ni zloupotrebe i malverzacije funkicionera i clanova njegove stranke. Bas bi voleo da znam ime jednog funkcionera DS koji je smenjen zbog zloupotrebe. NI JEDAN. Tadica to ne interesuje a i nema snage niti ljude sa kojima bi mogao da ocisti DS od sljama.
A i ta bolest je toliko uzela maha da je pitanje sta bi bio ishod takvog poduhvata.
Sve ovo mirise na promene i to na sledecim izborima. Mislim da je to na duzi rok zdravo za Srbiju.

advokat

pre 14 godina

A ima li medju reizabranim sudijama i tužiocima nekadašnjih predsednika sudova, koje je, sve do jednog, ondašnji režim, tajno i bespravno nagradio novčanim iznosom vrednosti jednog dobrog stana u Beogradu? To se u pravosudju znalo, u javnosti malo manje, a možda je vreme da se ta nezaradjena "stimulacija" vrati...

я

pre 14 godina

па ако Дачић може да буде нај Европљанин, не видим проблем да се и СНС променити може...или за једне треба заборавити шта су чинили у прошлости (СПС), а за друге не треба...мало дволично са њене стране

Justicija

pre 14 godina

Kada vidim ko je sve prošao reizbor sudija u Subotici, više je nego jasno da je to moglo samo "debelom vezom". Sudija sa 69% godišnje norme i pri tome sa 70% ukinutih odluka ili sudija sa svega 16% potvrđenih odluka ili sudije koje tri godine uzastopno nemaju normu ili sudije koje praktikuju nasilje u porodici i da ne zaboravimo egzotičnu trbušnu plesačicu o kojoj zna već cela Srbija. Kako stvari stoje, svojom popularnošću zaseniće zvezde Granda. A prošle su i sudije koje su suvlasnici firmi, sudije koje ljubavišu sa advokatima, unapređene sudije koje troškove odbrane po službenoj dužnosti isplaćuju samo ako pola ide njima, tj. sudiji. Prošle su sudije kojima se privatna vozila registruju i tehnički pregledi ne naplaćuju, oni koji trpaju u pritvor da bi "naplatili" puštanje iz pritvora...primera je mnogo, taman materijal za Cvijana, kladim se da će svoju riznicu dokaza dopuniti kvalitetnim i vrednim dokazima. Napred Vladimire!!!

Vesna

pre 14 godina

Bravo Vladimire! Konačno je neko progovorio i iz \"vrha\" o kriminalnoj \"reformi pravosuđa\" i korupciji u procesu reizbora sudija i tužilaca. I ja sam jedna od neizabranih sudija kojoj su falsifikovani rezultati pa mi je norma umanjena za čak 80% što je gotovo cela godišnja norma a zbog čega sam podnela krivičnu prijavu protiv NN lica zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i do danas nisam dobila nikakav odgovor da li se postupa po prijavi iako je prošlo već dva meseca. I da li sada Cvijan treba da preda dokaze tom istom tužilaštvu i sudu u kojima se nalaze korumpirane sudije i tužioci, čast izuzecima?!Jasno je da Cvijanu nije stalo do svoje karijere već da je odgovoran svojoj državi i njenim građanima za katastrofalno sudstvo nakon reforme. Mislim da je došlo vreme da VSS otvori dosijee, napokon ako su radili po zakonu, čega da se plaše? Čini mi se da će biti materijala protiv svih članova VSS, da će doći vreme da stanu pred sud i odgovaraju za dela koja su učinili, za svu nesreću koju su naneli nedužnim sudijama i tužiocima i njihovim porodicama. A mi nereizabrani ćemo se boriti do kraja, za pravdu, za Srbiju, za njene građane i njihov put do pravde...pravda mora trijumfovati!

oktopus

pre 14 godina

Dakle došli smo na zelenu granu jer će Toma i A.Vučić, Cvijanovi najnoviji partijski drugari da krenu u borbu za poštenje pravosuđa. Verovatno su zatim na redu i ostali segemti društva.
Jedva čekam.

Zoran

pre 14 godina

Srbija i dalje tone i raspada se zahvaljujuci bezakonju, lazima i obmanama svake vrste. U tome prednjace funkcioneri i biznismeni (naravno ne svi), a narod ne zarezuju uopste (nadam se da je to greska).

katica

pre 14 godina

Gde ste našli tog „aparačika“ ako je on poznat „pravnik“ onda sam ja istovremeno „tro“ boginja: Afrodita, Hera i Atena (zajedno!). On je tipičan proizvod „tajnih centara moći“ pošto im je Voja „zarđala kašika“ u Hagu sad su napravili „novu stranku“ i sad je opremaju „kadrovima“. Kakvi „tvorci“ takvi i „kadrovi“. Srbiju izgleda više ni BOG ne može da spase.

slavica

pre 14 godina

Sudijska mafija u zatvor i svi zajedno da dobiju 350 g, i Nata i Malovicka, i Ristic, i Homen,Radosavljevic, Radovanovic,,,,ima ih puno, sve sami kriminalci. Niko nije lud, da nije shvatio sta su radili,a mogu da zamislim kakve presude daju, sve po narudzbini.

veljo

pre 14 godina

U ovoj zemlji ce se nazalost jos dugo sve desavati po onoj narodnoj "dok jednom ne smrkne, drugom ne svane"- sama cinjenica da je taj reizbor "preziveo" i jedan upokojen sudija govori o tome da je posao radjen u najmanju ruku "aljkavo".A da je bilo i "sminkanja" podataka u nekoj ranijoj fazi pripreme svega ovoga moglo se pretpostaviti i bez tvrdnji ovog gospodina... pa ipak smo mi u Srbiji...

Pasir Kostja

pre 14 godina

"...Cvijan je ponudio krivičnu prijavu sudije Nade Zlatanović iz Zrenjanina, protiv NN lica koje je falsifikovalo podatke o njenom učinku kao sudije". I?-pitam ja. Jel' to sve?! Pa ja znam bar nekoliko Takvih slučajeva. I meni su učinak prikazali mnogo manjim zbog kriterijuma koji nisu bili adekvatno postavljeni. Čak ne smatram da je to neko uradio namerno, al' im je dobro došlo da ne bi obrazlagali političke razloge moje smene. Cvijanov istup je politikantski i suštinski je KONTRAPRODUKTIVAN za one koji su nezakonitosti u reizboru počeli racionalno i argumentovano da iznose. Motivi su nam drugačiji. Cvijan je ipak političar, a mi nismo (bili). G-dine Cvijan, nemojte da nas branite molim Vas, jer da to zaista želite od Vas bih čuo barem onoliko koliko ja znam! A Vi znate više. Uzgred, ne postoji nikakva pravosudna mafija. Postoje samo nestručni ljudi na ključnim mestima u pravosuđu koji uplašeni od aktuelne vlasti, a zainteresovani za vlastite karijere, nemaju hrabrosti da očuvaju zavet izgovoren u zakletvama koje su polagali kada su stupali na dužnost.

JOVAN

pre 14 godina

Pozdravljam poziv gospodina Cvijana da se otvore arhive Visokog saveta sudstva, da se konacno javnosti stave na uvid pravi razlozi neizbora sudija i izvori prikupljenih podataka.
Sto se tice krivicnih prijava iste su podnete protiv odgovornih lica iz Ministarstva pravde i VSS koji su umesto zvanicnih sudskih izvestaja koristili podatke sa rezultatima rada sudija koji su netacni jer se ne slazu sa zvanicnim izvestajima.
Sada je na Tuzilastvu da pod hitno ispita podnete krivicne prijave.

Sofronije

pre 14 godina

Pa, mislim da sad vec svi znaju:

- da je reforma ustvari bila "reforma",
- da je "reforma" unazadila sudski sistem i ucinila ga gorim umesto boljim
- da je sve to ucinjeno amaterski ( a i to je blaga rec )
- da se postupalo i ponasalo bahato ( a i to je blaga rec ).

Jedino jos ne znamo detalje, ali sumnjam da nam ih ovaj gospodin moze ponuditi.

A da je PARTIJA imala odlucujucu rec ... imala je.

A da je bilo zle namere bilo je ...

Oni ljudi cega god da se dotaknu, upropaste.

posmatrač

pre 14 godina

Apsolutno verujem u sve Cvijanove optužbe. Isto tako verujem da je istina i sve ono za šta njega budu optužili. Bara je mala, krokodila sve više. Ne biraju se sredstva. A mi? Pa mi smo hrana krokodilima.
Ovo je država u kojoj i skupštinske sekretarice u bukvalnom smislu gaze preko leševa da bi ostvarile svoje ciljeve; država u kojoj se šoferi pozivaju na imunitet; država u kojoj je jedna žirafa uticala na to da se sklepa nekakva Vlad; država u kojoj se Predsednik svako malo bori protiv kriminala, ali nijedan kriminalac nije ni uhapšen niti osuđen; država u kojoj tajkuni postavljaju i smenjuju ministre; država u kojoj je moguće da te ne uhapse iako si upucao drugog čoveka - slučaj sa Marakane, ali u kojoj ideš u zatvor ako ne vežeš pojas u automobilu i ne platiš kaznu na vreme; država u kojoj direktor Radio Televizije nema adekvatno fakultetsko obrazovanje - čak nema uopšte fakultetsko obrazovanje; država u kojoj je Velja Ilić magistar nauka; država... Ma može se do sutra nabrajati. Ajd' uhapsite nekog ćatu i završite sa pravosudnom mafijom... Uskoro ćemo imati sve "mafije" razbijene i pohapšene. A ovi što kradu, pucaju, imaju monopole, diluju drogu - oni nisu mafija. Oni su "kontroverzni" biznismeni.

sasa jokic

pre 14 godina

Zaboravih da napisem. Ako bi ga kojim slucajem uhapsili, to znaci da ga za nesto debelo imaju, jer ko bi pravio takvu gresku u koracima da uhapsi nekog samo zato sto je nesto sto ne treba izneo u javnost. moguce da je citava halabuka i izazvana kako bi se zastitio od hapsenja. Cinjenica da vlast jos uvek cuti govori u prilog tome da se nesto sprema.

Ivan

pre 14 godina

Ovo je ono sto su svi znali, a niko nije smeo javno da kaze. Drzava ogrezla u korupciju, i trula do samog dna, ili vrha, zavisi kako se uzme.

Pedja

pre 14 godina

Znaci Cvijan neubedljiv vrlo. Nije uspeo da me ubedi u svoju postenost. Novinarka ga je razbila sa pitanjima. Kao ne zna da li se uclanio u g17. Nije koliko on zna. I ono za pretnje za porodicu najavljivao gromoglasno a sad kao nista. Slabi su ovo igraci kada im drhti glas dok pricaju

pera detlic

pre 14 godina

Mafijaske namere se jasno vide iz nekih clanova zakona o sudijama i javnom tuzilastvu, a Zakon o pravosudnoj akademiji uspostavlja potpunu kontrolu ministarstva nad postupkom izbora sudija i tuzilaca. Videcemo sta ce o tim zakonima reci Ustavni sud, ako i ta institucija uspe da odoli pritiscima.

posmatrač

pre 14 godina

Apsolutno verujem u sve Cvijanove optužbe. Isto tako verujem da je istina i sve ono za šta njega budu optužili. Bara je mala, krokodila sve više. Ne biraju se sredstva. A mi? Pa mi smo hrana krokodilima.
Ovo je država u kojoj i skupštinske sekretarice u bukvalnom smislu gaze preko leševa da bi ostvarile svoje ciljeve; država u kojoj se šoferi pozivaju na imunitet; država u kojoj je jedna žirafa uticala na to da se sklepa nekakva Vlad; država u kojoj se Predsednik svako malo bori protiv kriminala, ali nijedan kriminalac nije ni uhapšen niti osuđen; država u kojoj tajkuni postavljaju i smenjuju ministre; država u kojoj je moguće da te ne uhapse iako si upucao drugog čoveka - slučaj sa Marakane, ali u kojoj ideš u zatvor ako ne vežeš pojas u automobilu i ne platiš kaznu na vreme; država u kojoj direktor Radio Televizije nema adekvatno fakultetsko obrazovanje - čak nema uopšte fakultetsko obrazovanje; država u kojoj je Velja Ilić magistar nauka; država... Ma može se do sutra nabrajati. Ajd' uhapsite nekog ćatu i završite sa pravosudnom mafijom... Uskoro ćemo imati sve "mafije" razbijene i pohapšene. A ovi što kradu, pucaju, imaju monopole, diluju drogu - oni nisu mafija. Oni su "kontroverzni" biznismeni.

Ivan

pre 14 godina

Ovo je ono sto su svi znali, a niko nije smeo javno da kaze. Drzava ogrezla u korupciju, i trula do samog dna, ili vrha, zavisi kako se uzme.

Sofronije

pre 14 godina

Pa, mislim da sad vec svi znaju:

- da je reforma ustvari bila "reforma",
- da je "reforma" unazadila sudski sistem i ucinila ga gorim umesto boljim
- da je sve to ucinjeno amaterski ( a i to je blaga rec )
- da se postupalo i ponasalo bahato ( a i to je blaga rec ).

Jedino jos ne znamo detalje, ali sumnjam da nam ih ovaj gospodin moze ponuditi.

A da je PARTIJA imala odlucujucu rec ... imala je.

A da je bilo zle namere bilo je ...

Oni ljudi cega god da se dotaknu, upropaste.

Pasir Kostja

pre 14 godina

"...Cvijan je ponudio krivičnu prijavu sudije Nade Zlatanović iz Zrenjanina, protiv NN lica koje je falsifikovalo podatke o njenom učinku kao sudije". I?-pitam ja. Jel' to sve?! Pa ja znam bar nekoliko Takvih slučajeva. I meni su učinak prikazali mnogo manjim zbog kriterijuma koji nisu bili adekvatno postavljeni. Čak ne smatram da je to neko uradio namerno, al' im je dobro došlo da ne bi obrazlagali političke razloge moje smene. Cvijanov istup je politikantski i suštinski je KONTRAPRODUKTIVAN za one koji su nezakonitosti u reizboru počeli racionalno i argumentovano da iznose. Motivi su nam drugačiji. Cvijan je ipak političar, a mi nismo (bili). G-dine Cvijan, nemojte da nas branite molim Vas, jer da to zaista želite od Vas bih čuo barem onoliko koliko ja znam! A Vi znate više. Uzgred, ne postoji nikakva pravosudna mafija. Postoje samo nestručni ljudi na ključnim mestima u pravosuđu koji uplašeni od aktuelne vlasti, a zainteresovani za vlastite karijere, nemaju hrabrosti da očuvaju zavet izgovoren u zakletvama koje su polagali kada su stupali na dužnost.

JOVAN

pre 14 godina

Pozdravljam poziv gospodina Cvijana da se otvore arhive Visokog saveta sudstva, da se konacno javnosti stave na uvid pravi razlozi neizbora sudija i izvori prikupljenih podataka.
Sto se tice krivicnih prijava iste su podnete protiv odgovornih lica iz Ministarstva pravde i VSS koji su umesto zvanicnih sudskih izvestaja koristili podatke sa rezultatima rada sudija koji su netacni jer se ne slazu sa zvanicnim izvestajima.
Sada je na Tuzilastvu da pod hitno ispita podnete krivicne prijave.

veljo

pre 14 godina

U ovoj zemlji ce se nazalost jos dugo sve desavati po onoj narodnoj "dok jednom ne smrkne, drugom ne svane"- sama cinjenica da je taj reizbor "preziveo" i jedan upokojen sudija govori o tome da je posao radjen u najmanju ruku "aljkavo".A da je bilo i "sminkanja" podataka u nekoj ranijoj fazi pripreme svega ovoga moglo se pretpostaviti i bez tvrdnji ovog gospodina... pa ipak smo mi u Srbiji...

Justicija

pre 14 godina

Kada vidim ko je sve prošao reizbor sudija u Subotici, više je nego jasno da je to moglo samo "debelom vezom". Sudija sa 69% godišnje norme i pri tome sa 70% ukinutih odluka ili sudija sa svega 16% potvrđenih odluka ili sudije koje tri godine uzastopno nemaju normu ili sudije koje praktikuju nasilje u porodici i da ne zaboravimo egzotičnu trbušnu plesačicu o kojoj zna već cela Srbija. Kako stvari stoje, svojom popularnošću zaseniće zvezde Granda. A prošle su i sudije koje su suvlasnici firmi, sudije koje ljubavišu sa advokatima, unapređene sudije koje troškove odbrane po službenoj dužnosti isplaćuju samo ako pola ide njima, tj. sudiji. Prošle su sudije kojima se privatna vozila registruju i tehnički pregledi ne naplaćuju, oni koji trpaju u pritvor da bi "naplatili" puštanje iz pritvora...primera je mnogo, taman materijal za Cvijana, kladim se da će svoju riznicu dokaza dopuniti kvalitetnim i vrednim dokazima. Napred Vladimire!!!

Vesna

pre 14 godina

Bravo Vladimire! Konačno je neko progovorio i iz \"vrha\" o kriminalnoj \"reformi pravosuđa\" i korupciji u procesu reizbora sudija i tužilaca. I ja sam jedna od neizabranih sudija kojoj su falsifikovani rezultati pa mi je norma umanjena za čak 80% što je gotovo cela godišnja norma a zbog čega sam podnela krivičnu prijavu protiv NN lica zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i do danas nisam dobila nikakav odgovor da li se postupa po prijavi iako je prošlo već dva meseca. I da li sada Cvijan treba da preda dokaze tom istom tužilaštvu i sudu u kojima se nalaze korumpirane sudije i tužioci, čast izuzecima?!Jasno je da Cvijanu nije stalo do svoje karijere već da je odgovoran svojoj državi i njenim građanima za katastrofalno sudstvo nakon reforme. Mislim da je došlo vreme da VSS otvori dosijee, napokon ako su radili po zakonu, čega da se plaše? Čini mi se da će biti materijala protiv svih članova VSS, da će doći vreme da stanu pred sud i odgovaraju za dela koja su učinili, za svu nesreću koju su naneli nedužnim sudijama i tužiocima i njihovim porodicama. A mi nereizabrani ćemo se boriti do kraja, za pravdu, za Srbiju, za njene građane i njihov put do pravde...pravda mora trijumfovati!

pera detlic

pre 14 godina

Mafijaske namere se jasno vide iz nekih clanova zakona o sudijama i javnom tuzilastvu, a Zakon o pravosudnoj akademiji uspostavlja potpunu kontrolu ministarstva nad postupkom izbora sudija i tuzilaca. Videcemo sta ce o tim zakonima reci Ustavni sud, ako i ta institucija uspe da odoli pritiscima.

Pedja

pre 14 godina

Znaci Cvijan neubedljiv vrlo. Nije uspeo da me ubedi u svoju postenost. Novinarka ga je razbila sa pitanjima. Kao ne zna da li se uclanio u g17. Nije koliko on zna. I ono za pretnje za porodicu najavljivao gromoglasno a sad kao nista. Slabi su ovo igraci kada im drhti glas dok pricaju

slavica

pre 14 godina

Sudijska mafija u zatvor i svi zajedno da dobiju 350 g, i Nata i Malovicka, i Ristic, i Homen,Radosavljevic, Radovanovic,,,,ima ih puno, sve sami kriminalci. Niko nije lud, da nije shvatio sta su radili,a mogu da zamislim kakve presude daju, sve po narudzbini.

sasa jokic

pre 14 godina

Zaboravih da napisem. Ako bi ga kojim slucajem uhapsili, to znaci da ga za nesto debelo imaju, jer ko bi pravio takvu gresku u koracima da uhapsi nekog samo zato sto je nesto sto ne treba izneo u javnost. moguce da je citava halabuka i izazvana kako bi se zastitio od hapsenja. Cinjenica da vlast jos uvek cuti govori u prilog tome da se nesto sprema.

katica

pre 14 godina

Gde ste našli tog „aparačika“ ako je on poznat „pravnik“ onda sam ja istovremeno „tro“ boginja: Afrodita, Hera i Atena (zajedno!). On je tipičan proizvod „tajnih centara moći“ pošto im je Voja „zarđala kašika“ u Hagu sad su napravili „novu stranku“ i sad je opremaju „kadrovima“. Kakvi „tvorci“ takvi i „kadrovi“. Srbiju izgleda više ni BOG ne može da spase.

Sladjana

pre 14 godina

Iako cenim novinarku, mislim da je preterala. Pored toga, Cvijan je bio v.d. generalnog sekretara. Generalni sekretar je desna ruka, zar mislite da bi bio postavljene na tu funkciju da nisu imali poverenja u njega? Na kraju vašeg teksta pogrešno ste preneli ono što je Cvijan rekao a to je da su iz Evropske unije stigla dva pisma upućena Tadiću a ne izveštaj. Izveštaji se tek rade. Međutim, Tadić, kao ni Malović, Mesarović, Cvetković i Slavica Đukić Dejanović nijednom rečju nisu spominjali javnosti da su pisma stigla, kao ni to da su neprijatne sadržine, iako napisana biranim diplomatskim rečima, u vezi sa sprovedenom reformom pravosuđa. Podsetiću vas da je u prethodnom izveštaju EU pisalo da je Srbija umereno napredovala i diplomatskim jezikom izražena je posebna zabrinutost zbog načina na koji se biraju sudije i tužioci što će dovesti do politizacije pravosuđa. U vezi sa tim umerenim napredovanjem i posebnom zabrinutošću, ministarka pravde, kao i ostali članovi Vlade, hvalili su se, zaboravljajući da je internet čudo tehnologije i da lako može da se dođe do izveštaja i informacija. Ne može da se laže narod bez posledica. Bilo kako bilo, sprovedena reforma predstavlja tajnu operaciju i jedini način da javnost sazna zbog čega je neko izabran ili nije, jeste da Visoki savet sudstva dostavi obrazložena rešenja. Ovo ne samo zbog tih ljudi koji nisu izabrani, već isključivo zbog ugleda pravosuđa i ovih koji su izabrani. Sumnja postoji, ona je osnovana i treba je otkloniti.

ne-optimista

pre 14 godina

Konacno neko da kaze istinu!!!
Kako je dozvoljeno da Nada Mesarevic i Malovicka prodju nekaznjeno za milone dinara koje su uzele u Republickoj izbornoj komisiji!?!?

oktopus

pre 14 godina

Dakle došli smo na zelenu granu jer će Toma i A.Vučić, Cvijanovi najnoviji partijski drugari da krenu u borbu za poštenje pravosuđa. Verovatno su zatim na redu i ostali segemti društva.
Jedva čekam.

vladan

pre 14 godina

Cela ova prica moze se tumaciti na dva nacina.
1. Ako je gosp. Cvijan nestrucan, los, podmetnut itd. itd. kako je dospeo na mesto na kome je bio? To govori o tome da u okruzenje predsednika mogu doci ljudi koji nisu provereni i koji mogu naneti veliku stetu predsedniku a samim tim i drzavi. To moze biti poznata slabost demokratske stranke tj. njena kadrovska politika koja je katastrofalna. Dovesti nekoga od negde i staviti na vazno mesto je uobicajeno u DS.
2. Da je gosp. Cvijan zaista castan covek i da je ukazivao na zloupotrebe a da to predsednika Tadica ne interesuje kao sto ga ne interesuju ni zloupotrebe i malverzacije funkicionera i clanova njegove stranke. Bas bi voleo da znam ime jednog funkcionera DS koji je smenjen zbog zloupotrebe. NI JEDAN. Tadica to ne interesuje a i nema snage niti ljude sa kojima bi mogao da ocisti DS od sljama.
A i ta bolest je toliko uzela maha da je pitanje sta bi bio ishod takvog poduhvata.
Sve ovo mirise na promene i to na sledecim izborima. Mislim da je to na duzi rok zdravo za Srbiju.

Zoran

pre 14 godina

Srbija i dalje tone i raspada se zahvaljujuci bezakonju, lazima i obmanama svake vrste. U tome prednjace funkcioneri i biznismeni (naravno ne svi), a narod ne zarezuju uopste (nadam se da je to greska).

Vladimir

pre 14 godina

Cvijan: "SNS su domacini", ako je rec "domacin" sinonim za "prevarant" onda se slazemo. Covece, otisao si kod coveka koji je sirio mrznju od koje su ljudi gubili glave, sa Seseljem prodao mesto predsednika Srbije na izborima 1998, kada je Seselj POBEDIO Milutinovica, za stan Tomi i Vucicu, mesto profesora na pravnom fakultetu Seselju, i dva potpredsednicka i ministarsko mesto u Vladi 1998/1999. Jel to domacinsko ponasanje nekog ko se ne poigrava sa gradjanima drzaven Srbije????

Sneza

pre 14 godina

Znam da ovaj slučaj sudije iz Zrenjanina nije jedini u kojem su falsifikovani rezultati rada. Međutim, šta očekivati od reformisanog pravosuđa ako su neki prošli falsifikovanjem? Kako će narod imati poverenja u pravosuđe i vladavinu prava? Ja sam zgranuta i zaista očekujem da se utvrdi istina. Jednostavna pitanja zahtevaju jednostavne odgovore - Visoki savet sudstva mora dati na uvid dokumentaciju i zapisnike i otkloniti mrlje. Inače, ostaše svi uflekani!

Viktorija6

pre 14 godina

Sme li reformisani tuzilac obzirom na tvrdnje Cvijana ,da sam prikupi dokaze ili da proveri njegove navode sto mu je zakonska obaveza i posao.Ne sme ocigledno, kad je u misijoj rupi.A ko drugome jamu kopa sam u nju upada,rece narod.

revoltiran

pre 14 godina

Gospodine Tadiću, Cvetkoviću...ili ko je već nadležan, hitno preduzmite mere protiv Malovićke, Mesarovićke i Radovanovića. Smenite ih i pokrenite krivični postupak zbog falsifikata i zloupotrebe službenog položaja pri reizboru sudija , tužilaca i zamenika tužilaca u januaru 2009. godine. Bojim se da ćemo ako to ne uradite mi kao narod platiti previsoku cenu. I Milošević je krao izbore pa promenio odluku a ovi još tvrdoglavo brane svoju krađu.

Apache

pre 14 godina

Aha, znači oprani radikali su postali savest ove zemlje. Posle njihove čuvene vladavine i naročito posle drakonskog zakona o informisanju i drugih blagodeti kojima su olepšali srpsko društvo sada su "jedina " alternativa za ove diletante iz demokratsko-socijalističke koalicije. Ne hvala! Jedina alternativa je potpuno nova, građanska politička orijentacije ove nesrečne zemlje.

sudija u penziji

pre 14 godina

Da u postupcima DVT i VSS ima teških krivičnih dela videlo se odmah u decembru 2009. godine. Neke sudije i tužioci su sigurno već podneli krivične prijave. Trebalo je da kopije sa eventualnim prilogom dostave i nekoj instituciji EU i ambasadi. O ovim krivičnim delima -prijavama upoznati obavezno i GREKO. Ovo što je gospodin Cvijan izneo to znamo od početka. Ja lično znam preko dvadeset sudija i zamenika tužilaca pri čijem reizboru je učinjeno više krivičnih dela. Oni predhodno čekaju odluku Ustavnog suda pa će nakon toga dopupiti krivične prijave i zajedno sa žalbom koju će uputiti Strazburu poslati i kopije tih prijava. Znate, niko ne može objasniti kako su izabrani oni koji su studirali i preko 12 godina, ili advokati sa skoro 60 godina starosti... Kako objasniti masovna čašćavanja lokalnih čelnika DS nakon reizbora,kako objasniti izbor onih protiv kojih je vođen postupak zbog neažurnosti, ...o alkoholizmu ne treba sto puta govoriti. Već je sigurno da pod pritiskom političara ni Ustavni sud neće doneti zakonite odluke.Ovo što se dešava i što će se tek desiti, biće velika bruka za državu i veliki problem građanima koji su očekivali pravično pravosuđe spremno da se suprotstavi korupciji i kriminalu. Reforma je uništila pravosuđe.

Milena

pre 14 godina

Nemam razloga da ne verujem Nati Mesarovic kad kaze da nije ni cula za Cvijana. Ali me veoma zanima da li je cula za Konsultativno vece evropskih sudija, i sta ima da izjavi na njihovu analizu njene "briljantne" reforme pravosudja.

Goran

pre 14 godina

Ima li ovome kraja?Ispaljivanje coraka ili istina?O cemu prica Cvijan?Ministarku pravde naziva mafijasem!Pozivam sve drzavne organe da deluju,jer preko ovakvih optuzbi ne moze tek tako da se predje.Ako je Cvijan u pravu,kriminalce u zatvor sa sve ministrom.Ako laze,njega u zatvor,plus da mu se u radnu knjizicu ubaci napismeno dozivotna zabrana bavljenja politikom i pravom.Posebno pravom,jer ako laze,a Vucic kaze da je Cvijan jedan od najboljih pravnika u Evropi,onda se pitam kako je mogao da zavrsi prava i kakav je nas pravni fakultet?Sve je veoma jednostavno i prosto,ali neko namerno ne zeli da se bavi svojim poslom u ovoj drzavi.Nema trece,ili laze ili govori istinu.Devojka ne moze da bude malo trudna.Ili jeste ili nije.

я

pre 14 godina

па ако Дачић може да буде нај Европљанин, не видим проблем да се и СНС променити може...или за једне треба заборавити шта су чинили у прошлости (СПС), а за друге не треба...мало дволично са њене стране

Sanja

pre 14 godina

Ne razumem čemu tolika polemisanja da li Cvijan govori istinu ili ne?

Neka Visoki savet sudstva otvori sve svoje arhive, neka pokažu, ako smeju, da je sve bilo pošteno. Tako će najbolje otkloniti svaku sumnju. Javnost ima pravo da zna kako su nam birane sudije. Čemu tolika tajnovitost? Zašto je sve što je rađeno tokom izbora u VSS-u proglašeno službenom tajnom? Prosto mi zdrava logika kaže da nešto debelo smrdi u činjenici da su svaku prijavu ( bilo ih je oko 5.000 ) obrađivali samo po 2 i po minuta. Pa, hajte molim vas! Za to vreme ne može se kvalitetno ni pročitati nečija biografija, a kamoli uporediti sa drugim biografijama i proceniti ko je stvarno bolji, pa njega izabrati.

Old NIck

pre 14 godina

Nije toliko bitno ko optužuje već problem na koji se tom optužbom ukazuje. Neosnovano jedan komentator, nisam znao da li da dam plus ili minus za njegov u osnovi dobar komentar, kritikuje SUDIJE kao ljude, očekujući da budu buntovnici po sudovima i revolicionari. Sudije nisu političari i ne treba to da budu. Srbija kao država ima čak relativno dobar pravni sistem koji može da omogući izbor NAJBOLJIH kandidata za sudije – donošenjem “seta” pravosudnih zakona krajem 2008.g. zakonodavac je OMOGUĆIO sprovođenje i izbora sudija i rokove za izvršenje radnji. Kršenjem i Ustava i brojnih zakona, POJEDINCI, a pravni anonimusi, neznalice i politički poltroni, koje je POLITIKA kao svoju produženu ruku "izbacila u orbitu", MIMOIĐOŠE pravni sistem UPRAVO zato da ne budu izabrani najbolji, već njihove sudije i dobili smo politički izbor sudija. Nigde u svetu sudija majka nije unapredila svoje dete. Izabrala ga čak i u neku komisiju kao “istaknutog” stručnjaka (verovatno se i taj rad plaća, pošto je Malović pokazala kako se za jedno radno vreme može obavljati više poslova i na njima milione zarađivati). Vlastodršci su dozvolili da o izboru sudija odlučuju neprovereni, nestručni i nemoralni, a o tome u normalnom svetu odlučuju visokomoralni i najstručniji pravni stručnjaci, odlični poznvaoci teorije i prakse organizacje sudske vlasti kao treće grane vlasti koja bi morala biti nezavisna. Mogao je g.Cvijan karijeru uskoro nastaviti u diplomatskoj službi Srbije, kao i svi “predsednikovi ljudi”, savetnici predsednika Tadića. Častan je g.Cvijan čovek. To je očigledno. I hrabar, jer je mogao da ćuti baš kao i oni koji su dali ostavke Malovićki (Vojkan Simić i Dragan Lukšić, ako se ne varam) ili Ivica Eždenci (sekretar VSS). Javnost bi trebala da zna za raloge ostavki funkcionera koje društvo plaća. Nekima su zapušili usta (štap ili šargarepa, svejedno). G.Cvijanu nisu. Ali, g.Cvijan tačno zna s’ kim ima posla. Pokazao je i da je pametan. Kao i svaki pametan čovek, u okolnostima u kojima je Srbija danas, mogao je utočište naći SAMO kao izbeglica u Evropi ili u članstvu neke od opozicioonih stranaka. Izabrao je najveću opozicionu stranku. Treći izlaz je bio da ćuti, kao što ćute mnogi u Srbiji. Nisam neki politički analitičar, g.Cvijan je odličan kandidat i budući ministar pravde, biće prvi koji je to zaslužio. Uporedite njega i ministarku Malović (DS “expert”) koja je bila samo pomoćnik Duška Petrovića (DS), pa ispade ministar, a ni sama nije znala zašto ju je to snašlo. A retki su u Srbiji koji će odbiti nezasluženo, naročito ako je zarada višestruka i višemilionska.

agent u penziji

pre 14 godina

Moguć je i drugačiji scenario: Tadić pritegnut činjenicama želi da otupi oštricu, i opravdane ozbiljne primedbe na rad DVT i VSS, prenese naunutrašnjo- politički teren.U dogovoru sa Nikolićem potura ovog Cvijana da zaludi građane i sudije i tužioce. Cilj je da se ovaj problem u pravosuđu pretvori u politikanstvo i Eu i SAD ubede da nije bilo grešaka . SNS baš i nije pravo mesto za rešenje ovog problema obzirom da su se i neki iz vrha ove partije dobro očešali o ovakvo pravosuđe (Oliver Antić , Jorgovanka Tabaković.... na primer). Zato savet oštećenim tužiocima i sudijama:gurajte vi svoj problem INTERNACIONALIZACIJOIM- u ovoj zemlji je mnogo korupcije da bi ste partijama verovali. Srećno do pobede.Cvijan neka tera ali mu mnogo ne verujte.

advokat

pre 14 godina

A ima li medju reizabranim sudijama i tužiocima nekadašnjih predsednika sudova, koje je, sve do jednog, ondašnji režim, tajno i bespravno nagradio novčanim iznosom vrednosti jednog dobrog stana u Beogradu? To se u pravosudju znalo, u javnosti malo manje, a možda je vreme da se ta nezaradjena "stimulacija" vrati...

Panda

pre 14 godina

Možda je i ovaj nastup Cvijana deo širih napora da se javnom manipulacijom pravosudje oslobodi pritiska javnosti. Posle svih opravdanih i osnovanih optužbi je dovoljna jedna bombastična javna optužba, koja treba da se iskaže kao neosnovana i lažna, da bi i sve ostale optužbe na račun reforme pravosudja izgubile svoju težinu i zanimanje javnosti za taj slučaj. Manipulacija radi generalne diskvalifikacije svih kritika...

Aleksandar

pre 14 godina

Da u ovoj zemlji postoji pravosudna `mafija` tu nema nikakve dileme, doduse pitanje je da li se tako moze nazvati jer kod nas i ne postoji pravosudje u pravom smislu te reci. Al' izvinite malo mi je tesko da verujem golubu preletacu - i to ni manje ni vise onome koji je otisao da `postenje` trazi kod radikala light. Mogao je on o tome i pre nego sto je dosao na `zelenu granu`...

Mnogo ste isti!

Old Nick

pre 14 godina

Mi, Srbi, nismo nešto poznati po pameti. Čast izuzecima (Tesla i drugi, da ne vređam). O tome svedoče i razmišljanja nekih komentatora, koji ne znaju ili ne mogu da misle svojom glavom. Ne vide DOKAZE kojih je "na sve strane". G.Cvijan nije izneo NIJEDAN dokaz do kojeg je došao kao funkcioner, jer ga na to obavezuje čuvanje službene tajne. Biće vremena. Ukazaću Vam ovde na neke OČIGLEDNE dokaze, koje svako, pa i tužilac, može proveriti.
Verovao sam da će Srbija reformom pravosuđa napraviti korak ka pravnoj državi. Sumnjičav postah kada sam uočio kršenje Ustava i zakona. O nezakonitostima sam počeo pisati komentare od 19.12.09.g. Bilo mi jasno ZAŠTO je protivustavno i nezakonito izvršeno "konstituisanje" VSS i DVT (06.04.09.) premda nisu bili izabrani svi OBAVEZNI izborni članovi. Sve je počelo izborom g-đe Mesarović za v.d. predsednika Vrhovnog suda (09.03.09.). Odmah potom Mesarović, Malović i Ristić, izborni članovi po funkciji, uz nečiji “politički blagoslov”, nakon “konstituisanja” VSS, “kreću” u nove nezakonitosti. Ne rade na izboru sudija i predsednika VKS (rok: 05.07.09.) i na imenovanju sudija US (rok: 04.08.09.g.). Spremaju se za “politički” ili “opšti izbor” sudija. 13.07.09. odlučuju da postupe protivno čl. 49. u vezi čl. 107. Zakona o sudijama, rade u tajnosti. Po zapisnicima bilo je to i 29 sec po prijavi. Sudije su birali kao “paradajz na pijaci”, po svom ukusu, bez rang-liste kandidata. Nepotizam “cveta” (sinovi, kćerke, kumovi, prijateljice, partijski spiskovi-ceduljice, i dr.). Neke sudije biraju u po dva suda, ili u sud u koji nije konkurisao. Strana štampa navodi primere nepotizma. Nedavno za sudije US predložiše sudije koje je VSS izabrao 16.12.09. (nisu ni “zagrejale” sudsku stolicu). Neizabrane sudije se teško kleveću. Slažem se sa g.Cvijanom da je u pitanju “pravosudna mafija”. Posao za specijalnog tužioca i NEZAVISAN sud - kojeg NEMA u Srbiji. Na to se i računalo.

RAKA

pre 14 godina

Primedbe društva sudija, medjunarodnih udruženja medela, sudije za sudije, evrpske komisije, ustavne žalbe, žalbe ustavnom sudu, pritužbe ombudsmanu, zaštitniku gradjana, odluka USS o poništaju odluke VSS, pa kompromis vraćanjem odluke uss sa pisarnice, ostavke dva pomoćnika ministra pravde, sekretara vss, onakvo obrazloženje vss neizabranima, veliki broj problematičnih izabranih sudija o kojima se pisalo u štampi, nepostojanje dokaza vss o transparentnosti njihovog rada....CVIJAN . Pa dobro ko je lud ovde?

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Optužuje i u pravu je. Ovo se i može nazvati "pravosudnom mafijom", imajući u vidu sve one "mafije" koje Srbija već ima. Da li je bilo kriminala u reformi pravosuđa Srbije i da li je moguć sudski postupak protiv visokih funkcionera u Srbiji ukoliko je kriminalnih radnji bilo - pitanje je kojim će se naša javnost baviti narednih dana kao novom "temom dana".

Ova tema je načeta člankom "Da li je sudstvo ISTO za sve?" otvarajući pitanje JEDNAKOSTI građana pred zakonom. Sudstvo je, dakle, uvek ISTO za sve, ali nije i JEDNAKO za sve. Zato što često RAZLIČITO postupa u zavisnosti od toga da li je stranka u postupku ona koja ima određenu (neposrednu ili posrednu) MOĆ u društvu (političku, ekonomsku, i sl.) ili "običan" građanin koji takvu MOĆ nema. Jednakost građana pred zakonom je nedostižan IDEAL kojem (treba da) se teži. Kada mene zaboli grlo ovi sa VMA čak za to i ne znaju, a kamoli da za mene brinu, zar ne? Nije tako kada je u pitanju građanin Srbije koji navedenu MOĆ ima. Kako u zdravstvu, tako i u sudstvu i drugde. Budući da sudije SUDE - one mogu najviše doprineti ostvarenju ustavnog principa o jednakosti građana pred zakonom. To moraju biti visokomoralni i stručni ljudi, NEZAVISNI u svom radu. Princip stalnosti sudijske dužnosti i princip nepremestivosti (nepomerljivosti) sudije su dva "alata" kojima se ta nezavisnost čuva. To je već druga tema, iz sfere maštanja vraćam se u realnost, u stanje u Srbiji danas.

Ovaj organizacioni haos u pravosuđu Srbije, koji nije nužno morao nastati da nisu napravljene krupne greške u “izboru” sudija, posledica je delanja politike (preko izvršne vlasti) sa ciljem da izabere svoje sudstvo i tako sebi potčini treću granu vlasti - sudsku vlast koja u pravnim državama mora biti (što više) nezavisna. Prepreku sadržanu u tome da su postojeće sudije već po Ustavu izabrane na stalnu sudijsku funkciju, izvršna vlast je rešila savladati izmišljanjem nepotrebnog - "nove mreže" sudova sa novim nazivima. Cilj bi bio i ostvaren u celini da nije tako “traljavo” (neustavno i nezakonito) izvršen tzv. "opšti izbor" sudija. Politika jeste dobila svoje sudstvo i cilj je delimično ostvaren. Na sreću Srbije, "deformatori" srbijanskog kao produžena ruka politike, nisu uspeli da u domaćoj i stranoj javnosti stvore privid NEZAVISNOSTI "novog" sudstva. Šta više, uspeli su da pravosuđe uruše toliko da uz srbijansko pravosuđe epitet “nezavisno” može da stoji samo u navodnicima. Strateški cilj vraćanja poverenja građana u pravosuđe Srbije ne da nije ostvaren već je poverenje svedeno na najniži mogući nivo. Te aktivnosti nisu ostale neprimećene, ni u domaćoj niti u stranoj stručnoj javnosti i institucijama Evropske unije. Neki stručni krugovi iz Evrope su nadležne u Srbiji od januara o.g. do danas obaveštavali da su, između ostalog: “zgroženi” izvršenim “opštim izborom” sudija, da su sa “gnušanjem” primili vest o tome, i sl. Tako je bilo i sa novom deklaracijom Konsultativnog veća evropskih sudija, o čijoj je sadržini javnost obaveštena na zajedničkoj konferenciji Društva sudija i Udruženja tužilaca (15.04.2009.). Najodgovorniji ljudi u Srbiji od javnosti SKRIVAJU brojne negativne ocene iz Evrope. Mediji ćute (autocenzura i cenzura) o političkim ocenama iz Evrope da je Srbija "reformom" pravosuđa ostvarila "regres" u razvoju demokratije, etc...

Kakvo smo sudstvo i mogli dobiti, ako su eksponenti izvršne vlasti (politike) sproveli tzv. “opšti izbor” sudija i pri tome, računajući da se USTAV i ZAKON na njih ne može i neće primeniti, kršili i Ustav i zakone Srbije? Naravno, u pitanju je Visoki savet sudstva (VSS) koji do danas nije DOKAZAO nijednu od činjenica iznetih na račun neizabranih sudija. Bile su to teške klevete. Iznete optužbe su se mogle odnositi samo na NEKE od neizabranih. Svi su oklevetani. Da je VSS postupao protiv Ustava i zakona POTVRDIO je Ustavni sud (stavovi od 25.03.2010.g.). Više DOKAZA nije potrebno. A njih je mnogo. Neke sam već izneo u komentarima. Evo još dokaza i posla za specijalnog tužioca.

Za neupućene, u VSS su članovi po funkciji: Mesarović, Malović i Ristić - dipl. pravnici. Na 13. sednici VSS odlučuje da se ne poštuje čl. 49. Zakona o sudijama (ZoS). Nemoguće da takvi "eksperti" nisu pročitali čl.107. ZoS (DOKAZ: zapisnik sa sednice VSS). Odredba čl.21. st.3. Ustava propisuje da je zabranjena svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, ... a naročito po osnovu … STAROSTI… Ista zabrana diskriminacije propisana je i čl.46. st. 1. ZoS. VSS, protivno ovoj USTAVNOJ i ZAKONSKOJ zabrani, 19.10.2009. na 18. sednici prvog sastava VSS, kojoj su bili prisutni sve troje gore imenovanih (DOKAZ: zapisnik sa sednice, strane 1-4), donosi odluku da se za sudije Upravnog suda ne biraju Kljajević N. i Pljakić Lj. sudije Vrhovnog suda Srbije i Maločić M. sudija Okružnog suda u NS, jer je VSS zauzeo stav da se ne biraju sudije koje u 2009. i 2010. godini stiču pravo na penziju.

Mislim da su članovi VSS prekršili i Ustav i zakon i zabranu diskriminacije, pored obilja druguih nezakonitosti i zloupotreba. Mišljenja sam da ovde ima itekako posla za specijalnog javnog tužioca i organe nadležne za razrešenje gore imenovanih.

Imamo imena, propise, radnje i dokaze. Treba pokrenuti postupak, utvrditi činjenično stanje i primeniti materijalno pravo. Prosto, ali samo kada je u pitanju “običan” građanin. Kada su “moćni” građani sa početka ovog teksta u pitanju - tako ne biva. Živi bili pa videli. Gore imenovani “moćnici”, iako “bogovi” nisu, umesto sankcije propisane za kršenje zakona, biće čak i nagrađeni! Zašto? Zato da oni "ne otvore dušu" i da ne počnu pričati zašto su to sve radili i ko je još isto to radio i kako.

Da zaključim: sudstvo nikada i nigde nije bilo jednako za sve, to je samo ideal kojem treba da se teži, a problem Srbije je u tome što su “deformatori” srbijanskog pravosuđa taj IDEAL još više udaljili od stanja koje smo u PRAKSI imali pre skandalozne "reforme" pravosuđa.

U komentarima sam poodavno najavio ozbiljne "packe" iz Evrope. Neke je Srbija dobila, a "batine" tek slede. Lično ne verujem da "deformatori" nisu svesni da su svojim takvim postupanjem Srbiju udaljili od evropskih integracija kojih su im “usta prepuna”. Uveren sam da će vreme koje pred nama pokazati da je Srbija "u borbi protiv korupcije" dobila i "pravosudnu mafiju" o kojoj je govorio g.Cvijan, bez šanse da u pogledui ove pošasti stanje popravi. Jedino rešenje je donošenje posebnog zakona kojim će se akti ove mafije izbaciti iz pravnog života i stvoriti uslovi za stvarnu reformu pravosuđa. Srbija to mora učiniti, ona to zaslužuje, a zaslužuju to i onih 95% časnih i stručnih sudija i tužilaca, i među izabranima i neizabranima. O tome, drugom prilikom.

Georg

pre 14 godina

...1) da li zaista smatrate da je nase pravosudje nezavisno i da radi kako valja, i 2) ako ne smatrate< da li je realno ocekivati da oni, koji su sada na rukovodecim mestima u pravosudju, mogu da ga izmene na bolje?

Goša

pre 14 godina

Sve više liči na pravljenje afere nego na stvarnu nameru.Šta pomisliti kada čovek iznoši tako trivijalnu optužbu za naslov-Pravosudna mafija?Misterija ili režija?

Pravnik

pre 14 godina

Ovaj,po rečima A.Vučića,najbolji pravnik u Srbiji i jedan od najboljih,ako ne najbolji u Evropi,imao je na TV B-92,šansu da javno iznese ono što je iznosio Predsedniku Srbije,pa ovaj nije hteo da to prihvati,zbog čega je ovaj unikatni pravnik prešao u SNS,da među domaćinima,domaćinski "iznese istinu"!Kao ono,ćorak!Razumem da nema poverenja u pravosudni sistem,to je pravo svakog građanina na iznošenje sopstvenog mišljenja i ocene rada državnih organa.No,on je dobio mogućnost da svoja saznanja i dokaze iznese javno,pa to nije učinio.Kao običan i prosečan pravnik znam da ni jedna tvrdnja bez dokaza nema pravnu težinu i ne može predstavljati inicijaciju postupanja ma kog pravosudnog organa.Kako g.Cvijan nije javno prezentirao niti jedan jedini dokaz svojih tvrdnji,uključujući i tvrdnju o ugroženosti njega i njegove porodice,teško mu je verovati.Ako ništa drugo,mogao je bar podneti prijavu MUP-u radi pretnji koje su mu navodno upućene,ali ni to nije učinio!Sem toga,pomalo su smešni odgovori na pitanje da li je bio član G-17 plus.Čovek, najbolji srpski pravnik i jedan od najboljih evropskih, kaže da je nešto potpisivao, ali ne zna šta!? Valjda svaki čovek treba da pogleda ono što potpisuje, jer time daje lični legitimitet tekstu ispod koga stavlja svoj potpis. Sve u svemu, prilično neubedljivo javno istupanje g.Cvijana, najboljeg srpskog pravnika. Nema argumenata, nema dokaza, ima samo sumnji. Ako je to način na koji najbolji srpski pravnik, postajući političar, nudi promene u društvu nabolje, malo je. Biće da je u pitanju nešto drugo, a šta, ubrzo ćemo videti. Ovako, sve ostaje u sferi marketinga SNS, koji se nimalo ne razlikuje od marketinga partije iz koje su došli lideri SNS Nikolić i Vučić.

Ana

pre 14 godina

Zastrasujuce je to da u Srbiji vlada prava medijska blokada! Nasi gradjani moraju biti upoznati sa stavovima Venecijanske komisije, Konsultativnog veca evropskih sudija i drugih strucnih tela koja se zgrazavaju nad sramnom 'reformom'!!! Sve ovo se veoma vesto krije!

Za bolje i nismo

pre 14 godina

E stvarno smo jadna drzava kada Cvijan i Toma brane nezavisnost pravosudja!
Dakle, sa jedne strane imamo jedan blago receno katastrofalan i netranspentan izbor sudija i tuzilaca i uspostavljanje nove mreze sudova koja jedva da funkcionise, orkestrirani direktno iz DS-a. Sa druge strane, imamo vajne narodnjake koji brane nezavisnost sudstva i koji jedva cekaju da nas odvedu u Evropu (sto im nije smetalo da posalju profesora Olivera Antica, takodje bivseg radikala, da odnese spiskove sudija u VSS kako bi dobili svoju kvotu). I to su nase dve strane Srbije, nema trece! Nema nikog, bas nikog na ovoj politickoj sceni, ko ce da kaze, aman ljudi, potpuno ste upropastili jednu granu vlasti, pri tome vrsili krivicna dela, bahato se ponasali; nema nikog da kaze da ce od sada da nam sude neke sudije sumnjivog morala, nema samih izabranih sudija koji kazu drugom sudiji: "necu da sudim sa tobom u vecu, jer si korumpiran i politicki poslusnik, a mene ce da stave u isti kos sa tobom i da cene moj rad"; nema nista ni od ove Evrope, sve mlako, niko da nam ne zavali samar i kaze a ne, to nece moci tako, necete vi radi svoje vlasti urusiti stotine godina pravne tradicije!
Nema trece Srbije, samo ove dve koje ce nastaviti da nas unistavaju, da otkidaju deo po deo, da nikada nikome ne odgovaraju, da budu novi bogovi.
I citam sve ove komentare neizabranih sudija i pitam ih pa sta ste mislili da ce da bude!?! Da ce najgori da biraju najbolje, da ce da bude sve fer i transparentno, da ce oni losi otici a vi najbolji da ostanete? I pitam ih sto su cutali godinama dok su neke njihove kolege uzimale pare i stanove, sto su se ponasali kao doktori kad umre pacijent na stolu pa nema nijednog njihovog kolege da vestaci, sto su tolerisali da se tolike cifre fabrikuju tokom prosle godine i cutali? U poslednjoj deceneniji pravosudje nije htelo/moglo/imalo hrabrosti da se samo procisti; svi su ocekivali da ce to neko drugi da uradi; svi su cutali kad su najbolji odlazili a sad su svi u cudu pa kako ja, pa ja sam bio najbolji, sudio sam politicarima kao i svim drugim gradjanima. Pa lepo, cutao si na sve zloupotrebe, na sve nepravilnosti, na sve lose u tvom sudu, godinama si cutao i sudio svoje. Sudija znaci glasno i jasno reci sta mislis, bez staha o posledicama, ne treba da imas zakonske istrumente da bi to uradio. To je sudijski integritet, zato si sudija a ne bankar. Samo u poslednjih 10 godina odlazili su polako koji su tako glasno govorili, prvo Seka Vasilic, pa Lepa Karmarkovic i Zoki Ivosevic, pa Goca Mihajlovic...
I eto ga sad. I neces ti, dragi bivsi sudija toliko da trpis, na kraju ces biti advokat ili pravni savetnik, uzeces neke ozbiljnije pare, jesce ti druge sudije iz ruku. Na steti smo mi, gradjani ove jadne zemlje, kada ce nam suditi ovakvi, kad ce i ono malo para da ode iz ove zemlje zbog necega sto se zove pravna nesigurnost, sto ce sutra neko da zavrsi na ulici ili na robiji zbog nestrucnog sudije.

anonimna

pre 14 godina

Ocekivano. Politicari su iskoristili jednog iskopmpromitovanog coveka zarad svojih politickih ciljeva. Bas njih briga za casnu borbu neizabranih sudija i tuzilaca protiv sprovedene reforme pravosudja. Bojim se da ce svojim sebicnim interesima i tu cistu borbu diskreditovati.

Glock

pre 14 godina

Cek, jel' ovo neka sala? Narod se nadao da ce konacno izaci na videlo prljavstine koje ce omoguciti da se nesto promeni - a ovaj lik nam prica o sudiji koji je podneo prijavu protiv NN lica? I to mu je dokaz? Boze me sacuvaj... dzaba smo se i nadali.

Pedja

pre 14 godina

Znaci Cvijan neubedljiv vrlo. Nije uspeo da me ubedi u svoju postenost. Novinarka ga je razbila sa pitanjima. Kao ne zna da li se uclanio u g17. Nije koliko on zna. I ono za pretnje za porodicu najavljivao gromoglasno a sad kao nista. Slabi su ovo igraci kada im drhti glas dok pricaju

katica

pre 14 godina

Gde ste našli tog „aparačika“ ako je on poznat „pravnik“ onda sam ja istovremeno „tro“ boginja: Afrodita, Hera i Atena (zajedno!). On je tipičan proizvod „tajnih centara moći“ pošto im je Voja „zarđala kašika“ u Hagu sad su napravili „novu stranku“ i sad je opremaju „kadrovima“. Kakvi „tvorci“ takvi i „kadrovi“. Srbiju izgleda više ni BOG ne može da spase.

posmatrač

pre 14 godina

Apsolutno verujem u sve Cvijanove optužbe. Isto tako verujem da je istina i sve ono za šta njega budu optužili. Bara je mala, krokodila sve više. Ne biraju se sredstva. A mi? Pa mi smo hrana krokodilima.
Ovo je država u kojoj i skupštinske sekretarice u bukvalnom smislu gaze preko leševa da bi ostvarile svoje ciljeve; država u kojoj se šoferi pozivaju na imunitet; država u kojoj je jedna žirafa uticala na to da se sklepa nekakva Vlad; država u kojoj se Predsednik svako malo bori protiv kriminala, ali nijedan kriminalac nije ni uhapšen niti osuđen; država u kojoj tajkuni postavljaju i smenjuju ministre; država u kojoj je moguće da te ne uhapse iako si upucao drugog čoveka - slučaj sa Marakane, ali u kojoj ideš u zatvor ako ne vežeš pojas u automobilu i ne platiš kaznu na vreme; država u kojoj direktor Radio Televizije nema adekvatno fakultetsko obrazovanje - čak nema uopšte fakultetsko obrazovanje; država u kojoj je Velja Ilić magistar nauka; država... Ma može se do sutra nabrajati. Ajd' uhapsite nekog ćatu i završite sa pravosudnom mafijom... Uskoro ćemo imati sve "mafije" razbijene i pohapšene. A ovi što kradu, pucaju, imaju monopole, diluju drogu - oni nisu mafija. Oni su "kontroverzni" biznismeni.

Vesna

pre 14 godina

Bravo Vladimire! Konačno je neko progovorio i iz \"vrha\" o kriminalnoj \"reformi pravosuđa\" i korupciji u procesu reizbora sudija i tužilaca. I ja sam jedna od neizabranih sudija kojoj su falsifikovani rezultati pa mi je norma umanjena za čak 80% što je gotovo cela godišnja norma a zbog čega sam podnela krivičnu prijavu protiv NN lica zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i do danas nisam dobila nikakav odgovor da li se postupa po prijavi iako je prošlo već dva meseca. I da li sada Cvijan treba da preda dokaze tom istom tužilaštvu i sudu u kojima se nalaze korumpirane sudije i tužioci, čast izuzecima?!Jasno je da Cvijanu nije stalo do svoje karijere već da je odgovoran svojoj državi i njenim građanima za katastrofalno sudstvo nakon reforme. Mislim da je došlo vreme da VSS otvori dosijee, napokon ako su radili po zakonu, čega da se plaše? Čini mi se da će biti materijala protiv svih članova VSS, da će doći vreme da stanu pred sud i odgovaraju za dela koja su učinili, za svu nesreću koju su naneli nedužnim sudijama i tužiocima i njihovim porodicama. A mi nereizabrani ćemo se boriti do kraja, za pravdu, za Srbiju, za njene građane i njihov put do pravde...pravda mora trijumfovati!

Ivan

pre 14 godina

Ovo je ono sto su svi znali, a niko nije smeo javno da kaze. Drzava ogrezla u korupciju, i trula do samog dna, ili vrha, zavisi kako se uzme.

Pasir Kostja

pre 14 godina

"...Cvijan je ponudio krivičnu prijavu sudije Nade Zlatanović iz Zrenjanina, protiv NN lica koje je falsifikovalo podatke o njenom učinku kao sudije". I?-pitam ja. Jel' to sve?! Pa ja znam bar nekoliko Takvih slučajeva. I meni su učinak prikazali mnogo manjim zbog kriterijuma koji nisu bili adekvatno postavljeni. Čak ne smatram da je to neko uradio namerno, al' im je dobro došlo da ne bi obrazlagali političke razloge moje smene. Cvijanov istup je politikantski i suštinski je KONTRAPRODUKTIVAN za one koji su nezakonitosti u reizboru počeli racionalno i argumentovano da iznose. Motivi su nam drugačiji. Cvijan je ipak političar, a mi nismo (bili). G-dine Cvijan, nemojte da nas branite molim Vas, jer da to zaista želite od Vas bih čuo barem onoliko koliko ja znam! A Vi znate više. Uzgred, ne postoji nikakva pravosudna mafija. Postoje samo nestručni ljudi na ključnim mestima u pravosuđu koji uplašeni od aktuelne vlasti, a zainteresovani za vlastite karijere, nemaju hrabrosti da očuvaju zavet izgovoren u zakletvama koje su polagali kada su stupali na dužnost.

Vladimir

pre 14 godina

Cvijan: "SNS su domacini", ako je rec "domacin" sinonim za "prevarant" onda se slazemo. Covece, otisao si kod coveka koji je sirio mrznju od koje su ljudi gubili glave, sa Seseljem prodao mesto predsednika Srbije na izborima 1998, kada je Seselj POBEDIO Milutinovica, za stan Tomi i Vucicu, mesto profesora na pravnom fakultetu Seselju, i dva potpredsednicka i ministarsko mesto u Vladi 1998/1999. Jel to domacinsko ponasanje nekog ko se ne poigrava sa gradjanima drzaven Srbije????

sasa jokic

pre 14 godina

Zaboravih da napisem. Ako bi ga kojim slucajem uhapsili, to znaci da ga za nesto debelo imaju, jer ko bi pravio takvu gresku u koracima da uhapsi nekog samo zato sto je nesto sto ne treba izneo u javnost. moguce da je citava halabuka i izazvana kako bi se zastitio od hapsenja. Cinjenica da vlast jos uvek cuti govori u prilog tome da se nesto sprema.

slavica

pre 14 godina

Sudijska mafija u zatvor i svi zajedno da dobiju 350 g, i Nata i Malovicka, i Ristic, i Homen,Radosavljevic, Radovanovic,,,,ima ih puno, sve sami kriminalci. Niko nije lud, da nije shvatio sta su radili,a mogu da zamislim kakve presude daju, sve po narudzbini.

Sofronije

pre 14 godina

Pa, mislim da sad vec svi znaju:

- da je reforma ustvari bila "reforma",
- da je "reforma" unazadila sudski sistem i ucinila ga gorim umesto boljim
- da je sve to ucinjeno amaterski ( a i to je blaga rec )
- da se postupalo i ponasalo bahato ( a i to je blaga rec ).

Jedino jos ne znamo detalje, ali sumnjam da nam ih ovaj gospodin moze ponuditi.

A da je PARTIJA imala odlucujucu rec ... imala je.

A da je bilo zle namere bilo je ...

Oni ljudi cega god da se dotaknu, upropaste.

Goša

pre 14 godina

Sve više liči na pravljenje afere nego na stvarnu nameru.Šta pomisliti kada čovek iznoši tako trivijalnu optužbu za naslov-Pravosudna mafija?Misterija ili režija?

Apache

pre 14 godina

Aha, znači oprani radikali su postali savest ove zemlje. Posle njihove čuvene vladavine i naročito posle drakonskog zakona o informisanju i drugih blagodeti kojima su olepšali srpsko društvo sada su "jedina " alternativa za ove diletante iz demokratsko-socijalističke koalicije. Ne hvala! Jedina alternativa je potpuno nova, građanska politička orijentacije ove nesrečne zemlje.

Glock

pre 14 godina

Cek, jel' ovo neka sala? Narod se nadao da ce konacno izaci na videlo prljavstine koje ce omoguciti da se nesto promeni - a ovaj lik nam prica o sudiji koji je podneo prijavu protiv NN lica? I to mu je dokaz? Boze me sacuvaj... dzaba smo se i nadali.

pera detlic

pre 14 godina

Mafijaske namere se jasno vide iz nekih clanova zakona o sudijama i javnom tuzilastvu, a Zakon o pravosudnoj akademiji uspostavlja potpunu kontrolu ministarstva nad postupkom izbora sudija i tuzilaca. Videcemo sta ce o tim zakonima reci Ustavni sud, ako i ta institucija uspe da odoli pritiscima.

Justicija

pre 14 godina

Kada vidim ko je sve prošao reizbor sudija u Subotici, više je nego jasno da je to moglo samo "debelom vezom". Sudija sa 69% godišnje norme i pri tome sa 70% ukinutih odluka ili sudija sa svega 16% potvrđenih odluka ili sudije koje tri godine uzastopno nemaju normu ili sudije koje praktikuju nasilje u porodici i da ne zaboravimo egzotičnu trbušnu plesačicu o kojoj zna već cela Srbija. Kako stvari stoje, svojom popularnošću zaseniće zvezde Granda. A prošle su i sudije koje su suvlasnici firmi, sudije koje ljubavišu sa advokatima, unapređene sudije koje troškove odbrane po službenoj dužnosti isplaćuju samo ako pola ide njima, tj. sudiji. Prošle su sudije kojima se privatna vozila registruju i tehnički pregledi ne naplaćuju, oni koji trpaju u pritvor da bi "naplatili" puštanje iz pritvora...primera je mnogo, taman materijal za Cvijana, kladim se da će svoju riznicu dokaza dopuniti kvalitetnim i vrednim dokazima. Napred Vladimire!!!

Goran

pre 14 godina

Ima li ovome kraja?Ispaljivanje coraka ili istina?O cemu prica Cvijan?Ministarku pravde naziva mafijasem!Pozivam sve drzavne organe da deluju,jer preko ovakvih optuzbi ne moze tek tako da se predje.Ako je Cvijan u pravu,kriminalce u zatvor sa sve ministrom.Ako laze,njega u zatvor,plus da mu se u radnu knjizicu ubaci napismeno dozivotna zabrana bavljenja politikom i pravom.Posebno pravom,jer ako laze,a Vucic kaze da je Cvijan jedan od najboljih pravnika u Evropi,onda se pitam kako je mogao da zavrsi prava i kakav je nas pravni fakultet?Sve je veoma jednostavno i prosto,ali neko namerno ne zeli da se bavi svojim poslom u ovoj drzavi.Nema trece,ili laze ili govori istinu.Devojka ne moze da bude malo trudna.Ili jeste ili nije.

Pravnik

pre 14 godina

Ovaj,po rečima A.Vučića,najbolji pravnik u Srbiji i jedan od najboljih,ako ne najbolji u Evropi,imao je na TV B-92,šansu da javno iznese ono što je iznosio Predsedniku Srbije,pa ovaj nije hteo da to prihvati,zbog čega je ovaj unikatni pravnik prešao u SNS,da među domaćinima,domaćinski "iznese istinu"!Kao ono,ćorak!Razumem da nema poverenja u pravosudni sistem,to je pravo svakog građanina na iznošenje sopstvenog mišljenja i ocene rada državnih organa.No,on je dobio mogućnost da svoja saznanja i dokaze iznese javno,pa to nije učinio.Kao običan i prosečan pravnik znam da ni jedna tvrdnja bez dokaza nema pravnu težinu i ne može predstavljati inicijaciju postupanja ma kog pravosudnog organa.Kako g.Cvijan nije javno prezentirao niti jedan jedini dokaz svojih tvrdnji,uključujući i tvrdnju o ugroženosti njega i njegove porodice,teško mu je verovati.Ako ništa drugo,mogao je bar podneti prijavu MUP-u radi pretnji koje su mu navodno upućene,ali ni to nije učinio!Sem toga,pomalo su smešni odgovori na pitanje da li je bio član G-17 plus.Čovek, najbolji srpski pravnik i jedan od najboljih evropskih, kaže da je nešto potpisivao, ali ne zna šta!? Valjda svaki čovek treba da pogleda ono što potpisuje, jer time daje lični legitimitet tekstu ispod koga stavlja svoj potpis. Sve u svemu, prilično neubedljivo javno istupanje g.Cvijana, najboljeg srpskog pravnika. Nema argumenata, nema dokaza, ima samo sumnji. Ako je to način na koji najbolji srpski pravnik, postajući političar, nudi promene u društvu nabolje, malo je. Biće da je u pitanju nešto drugo, a šta, ubrzo ćemo videti. Ovako, sve ostaje u sferi marketinga SNS, koji se nimalo ne razlikuje od marketinga partije iz koje su došli lideri SNS Nikolić i Vučić.

JOVAN

pre 14 godina

Pozdravljam poziv gospodina Cvijana da se otvore arhive Visokog saveta sudstva, da se konacno javnosti stave na uvid pravi razlozi neizbora sudija i izvori prikupljenih podataka.
Sto se tice krivicnih prijava iste su podnete protiv odgovornih lica iz Ministarstva pravde i VSS koji su umesto zvanicnih sudskih izvestaja koristili podatke sa rezultatima rada sudija koji su netacni jer se ne slazu sa zvanicnim izvestajima.
Sada je na Tuzilastvu da pod hitno ispita podnete krivicne prijave.

ne-optimista

pre 14 godina

Konacno neko da kaze istinu!!!
Kako je dozvoljeno da Nada Mesarevic i Malovicka prodju nekaznjeno za milone dinara koje su uzele u Republickoj izbornoj komisiji!?!?

oktopus

pre 14 godina

Dakle došli smo na zelenu granu jer će Toma i A.Vučić, Cvijanovi najnoviji partijski drugari da krenu u borbu za poštenje pravosuđa. Verovatno su zatim na redu i ostali segemti društva.
Jedva čekam.

vladan

pre 14 godina

Cela ova prica moze se tumaciti na dva nacina.
1. Ako je gosp. Cvijan nestrucan, los, podmetnut itd. itd. kako je dospeo na mesto na kome je bio? To govori o tome da u okruzenje predsednika mogu doci ljudi koji nisu provereni i koji mogu naneti veliku stetu predsedniku a samim tim i drzavi. To moze biti poznata slabost demokratske stranke tj. njena kadrovska politika koja je katastrofalna. Dovesti nekoga od negde i staviti na vazno mesto je uobicajeno u DS.
2. Da je gosp. Cvijan zaista castan covek i da je ukazivao na zloupotrebe a da to predsednika Tadica ne interesuje kao sto ga ne interesuju ni zloupotrebe i malverzacije funkicionera i clanova njegove stranke. Bas bi voleo da znam ime jednog funkcionera DS koji je smenjen zbog zloupotrebe. NI JEDAN. Tadica to ne interesuje a i nema snage niti ljude sa kojima bi mogao da ocisti DS od sljama.
A i ta bolest je toliko uzela maha da je pitanje sta bi bio ishod takvog poduhvata.
Sve ovo mirise na promene i to na sledecim izborima. Mislim da je to na duzi rok zdravo za Srbiju.

Aleksandar

pre 14 godina

Da u ovoj zemlji postoji pravosudna `mafija` tu nema nikakve dileme, doduse pitanje je da li se tako moze nazvati jer kod nas i ne postoji pravosudje u pravom smislu te reci. Al' izvinite malo mi je tesko da verujem golubu preletacu - i to ni manje ni vise onome koji je otisao da `postenje` trazi kod radikala light. Mogao je on o tome i pre nego sto je dosao na `zelenu granu`...

Mnogo ste isti!

anonimna

pre 14 godina

Ocekivano. Politicari su iskoristili jednog iskopmpromitovanog coveka zarad svojih politickih ciljeva. Bas njih briga za casnu borbu neizabranih sudija i tuzilaca protiv sprovedene reforme pravosudja. Bojim se da ce svojim sebicnim interesima i tu cistu borbu diskreditovati.

advokat

pre 14 godina

A ima li medju reizabranim sudijama i tužiocima nekadašnjih predsednika sudova, koje je, sve do jednog, ondašnji režim, tajno i bespravno nagradio novčanim iznosom vrednosti jednog dobrog stana u Beogradu? To se u pravosudju znalo, u javnosti malo manje, a možda je vreme da se ta nezaradjena "stimulacija" vrati...

Panda

pre 14 godina

Možda je i ovaj nastup Cvijana deo širih napora da se javnom manipulacijom pravosudje oslobodi pritiska javnosti. Posle svih opravdanih i osnovanih optužbi je dovoljna jedna bombastična javna optužba, koja treba da se iskaže kao neosnovana i lažna, da bi i sve ostale optužbe na račun reforme pravosudja izgubile svoju težinu i zanimanje javnosti za taj slučaj. Manipulacija radi generalne diskvalifikacije svih kritika...

Za bolje i nismo

pre 14 godina

E stvarno smo jadna drzava kada Cvijan i Toma brane nezavisnost pravosudja!
Dakle, sa jedne strane imamo jedan blago receno katastrofalan i netranspentan izbor sudija i tuzilaca i uspostavljanje nove mreze sudova koja jedva da funkcionise, orkestrirani direktno iz DS-a. Sa druge strane, imamo vajne narodnjake koji brane nezavisnost sudstva i koji jedva cekaju da nas odvedu u Evropu (sto im nije smetalo da posalju profesora Olivera Antica, takodje bivseg radikala, da odnese spiskove sudija u VSS kako bi dobili svoju kvotu). I to su nase dve strane Srbije, nema trece! Nema nikog, bas nikog na ovoj politickoj sceni, ko ce da kaze, aman ljudi, potpuno ste upropastili jednu granu vlasti, pri tome vrsili krivicna dela, bahato se ponasali; nema nikog da kaze da ce od sada da nam sude neke sudije sumnjivog morala, nema samih izabranih sudija koji kazu drugom sudiji: "necu da sudim sa tobom u vecu, jer si korumpiran i politicki poslusnik, a mene ce da stave u isti kos sa tobom i da cene moj rad"; nema nista ni od ove Evrope, sve mlako, niko da nam ne zavali samar i kaze a ne, to nece moci tako, necete vi radi svoje vlasti urusiti stotine godina pravne tradicije!
Nema trece Srbije, samo ove dve koje ce nastaviti da nas unistavaju, da otkidaju deo po deo, da nikada nikome ne odgovaraju, da budu novi bogovi.
I citam sve ove komentare neizabranih sudija i pitam ih pa sta ste mislili da ce da bude!?! Da ce najgori da biraju najbolje, da ce da bude sve fer i transparentno, da ce oni losi otici a vi najbolji da ostanete? I pitam ih sto su cutali godinama dok su neke njihove kolege uzimale pare i stanove, sto su se ponasali kao doktori kad umre pacijent na stolu pa nema nijednog njihovog kolege da vestaci, sto su tolerisali da se tolike cifre fabrikuju tokom prosle godine i cutali? U poslednjoj deceneniji pravosudje nije htelo/moglo/imalo hrabrosti da se samo procisti; svi su ocekivali da ce to neko drugi da uradi; svi su cutali kad su najbolji odlazili a sad su svi u cudu pa kako ja, pa ja sam bio najbolji, sudio sam politicarima kao i svim drugim gradjanima. Pa lepo, cutao si na sve zloupotrebe, na sve nepravilnosti, na sve lose u tvom sudu, godinama si cutao i sudio svoje. Sudija znaci glasno i jasno reci sta mislis, bez staha o posledicama, ne treba da imas zakonske istrumente da bi to uradio. To je sudijski integritet, zato si sudija a ne bankar. Samo u poslednjih 10 godina odlazili su polako koji su tako glasno govorili, prvo Seka Vasilic, pa Lepa Karmarkovic i Zoki Ivosevic, pa Goca Mihajlovic...
I eto ga sad. I neces ti, dragi bivsi sudija toliko da trpis, na kraju ces biti advokat ili pravni savetnik, uzeces neke ozbiljnije pare, jesce ti druge sudije iz ruku. Na steti smo mi, gradjani ove jadne zemlje, kada ce nam suditi ovakvi, kad ce i ono malo para da ode iz ove zemlje zbog necega sto se zove pravna nesigurnost, sto ce sutra neko da zavrsi na ulici ili na robiji zbog nestrucnog sudije.

Sneza

pre 14 godina

Znam da ovaj slučaj sudije iz Zrenjanina nije jedini u kojem su falsifikovani rezultati rada. Međutim, šta očekivati od reformisanog pravosuđa ako su neki prošli falsifikovanjem? Kako će narod imati poverenja u pravosuđe i vladavinu prava? Ja sam zgranuta i zaista očekujem da se utvrdi istina. Jednostavna pitanja zahtevaju jednostavne odgovore - Visoki savet sudstva mora dati na uvid dokumentaciju i zapisnike i otkloniti mrlje. Inače, ostaše svi uflekani!

Zoran

pre 14 godina

Srbija i dalje tone i raspada se zahvaljujuci bezakonju, lazima i obmanama svake vrste. U tome prednjace funkcioneri i biznismeni (naravno ne svi), a narod ne zarezuju uopste (nadam se da je to greska).

Sladjana

pre 14 godina

Iako cenim novinarku, mislim da je preterala. Pored toga, Cvijan je bio v.d. generalnog sekretara. Generalni sekretar je desna ruka, zar mislite da bi bio postavljene na tu funkciju da nisu imali poverenja u njega? Na kraju vašeg teksta pogrešno ste preneli ono što je Cvijan rekao a to je da su iz Evropske unije stigla dva pisma upućena Tadiću a ne izveštaj. Izveštaji se tek rade. Međutim, Tadić, kao ni Malović, Mesarović, Cvetković i Slavica Đukić Dejanović nijednom rečju nisu spominjali javnosti da su pisma stigla, kao ni to da su neprijatne sadržine, iako napisana biranim diplomatskim rečima, u vezi sa sprovedenom reformom pravosuđa. Podsetiću vas da je u prethodnom izveštaju EU pisalo da je Srbija umereno napredovala i diplomatskim jezikom izražena je posebna zabrinutost zbog načina na koji se biraju sudije i tužioci što će dovesti do politizacije pravosuđa. U vezi sa tim umerenim napredovanjem i posebnom zabrinutošću, ministarka pravde, kao i ostali članovi Vlade, hvalili su se, zaboravljajući da je internet čudo tehnologije i da lako može da se dođe do izveštaja i informacija. Ne može da se laže narod bez posledica. Bilo kako bilo, sprovedena reforma predstavlja tajnu operaciju i jedini način da javnost sazna zbog čega je neko izabran ili nije, jeste da Visoki savet sudstva dostavi obrazložena rešenja. Ovo ne samo zbog tih ljudi koji nisu izabrani, već isključivo zbog ugleda pravosuđa i ovih koji su izabrani. Sumnja postoji, ona je osnovana i treba je otkloniti.

Viktorija6

pre 14 godina

Sme li reformisani tuzilac obzirom na tvrdnje Cvijana ,da sam prikupi dokaze ili da proveri njegove navode sto mu je zakonska obaveza i posao.Ne sme ocigledno, kad je u misijoj rupi.A ko drugome jamu kopa sam u nju upada,rece narod.

veljo

pre 14 godina

U ovoj zemlji ce se nazalost jos dugo sve desavati po onoj narodnoj "dok jednom ne smrkne, drugom ne svane"- sama cinjenica da je taj reizbor "preziveo" i jedan upokojen sudija govori o tome da je posao radjen u najmanju ruku "aljkavo".A da je bilo i "sminkanja" podataka u nekoj ranijoj fazi pripreme svega ovoga moglo se pretpostaviti i bez tvrdnji ovog gospodina... pa ipak smo mi u Srbiji...

я

pre 14 godina

па ако Дачић може да буде нај Европљанин, не видим проблем да се и СНС променити може...или за једне треба заборавити шта су чинили у прошлости (СПС), а за друге не треба...мало дволично са њене стране

Sanja

pre 14 godina

Ne razumem čemu tolika polemisanja da li Cvijan govori istinu ili ne?

Neka Visoki savet sudstva otvori sve svoje arhive, neka pokažu, ako smeju, da je sve bilo pošteno. Tako će najbolje otkloniti svaku sumnju. Javnost ima pravo da zna kako su nam birane sudije. Čemu tolika tajnovitost? Zašto je sve što je rađeno tokom izbora u VSS-u proglašeno službenom tajnom? Prosto mi zdrava logika kaže da nešto debelo smrdi u činjenici da su svaku prijavu ( bilo ih je oko 5.000 ) obrađivali samo po 2 i po minuta. Pa, hajte molim vas! Za to vreme ne može se kvalitetno ni pročitati nečija biografija, a kamoli uporediti sa drugim biografijama i proceniti ko je stvarno bolji, pa njega izabrati.

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Optužuje i u pravu je. Ovo se i može nazvati "pravosudnom mafijom", imajući u vidu sve one "mafije" koje Srbija već ima. Da li je bilo kriminala u reformi pravosuđa Srbije i da li je moguć sudski postupak protiv visokih funkcionera u Srbiji ukoliko je kriminalnih radnji bilo - pitanje je kojim će se naša javnost baviti narednih dana kao novom "temom dana".

Ova tema je načeta člankom "Da li je sudstvo ISTO za sve?" otvarajući pitanje JEDNAKOSTI građana pred zakonom. Sudstvo je, dakle, uvek ISTO za sve, ali nije i JEDNAKO za sve. Zato što često RAZLIČITO postupa u zavisnosti od toga da li je stranka u postupku ona koja ima određenu (neposrednu ili posrednu) MOĆ u društvu (političku, ekonomsku, i sl.) ili "običan" građanin koji takvu MOĆ nema. Jednakost građana pred zakonom je nedostižan IDEAL kojem (treba da) se teži. Kada mene zaboli grlo ovi sa VMA čak za to i ne znaju, a kamoli da za mene brinu, zar ne? Nije tako kada je u pitanju građanin Srbije koji navedenu MOĆ ima. Kako u zdravstvu, tako i u sudstvu i drugde. Budući da sudije SUDE - one mogu najviše doprineti ostvarenju ustavnog principa o jednakosti građana pred zakonom. To moraju biti visokomoralni i stručni ljudi, NEZAVISNI u svom radu. Princip stalnosti sudijske dužnosti i princip nepremestivosti (nepomerljivosti) sudije su dva "alata" kojima se ta nezavisnost čuva. To je već druga tema, iz sfere maštanja vraćam se u realnost, u stanje u Srbiji danas.

Ovaj organizacioni haos u pravosuđu Srbije, koji nije nužno morao nastati da nisu napravljene krupne greške u “izboru” sudija, posledica je delanja politike (preko izvršne vlasti) sa ciljem da izabere svoje sudstvo i tako sebi potčini treću granu vlasti - sudsku vlast koja u pravnim državama mora biti (što više) nezavisna. Prepreku sadržanu u tome da su postojeće sudije već po Ustavu izabrane na stalnu sudijsku funkciju, izvršna vlast je rešila savladati izmišljanjem nepotrebnog - "nove mreže" sudova sa novim nazivima. Cilj bi bio i ostvaren u celini da nije tako “traljavo” (neustavno i nezakonito) izvršen tzv. "opšti izbor" sudija. Politika jeste dobila svoje sudstvo i cilj je delimično ostvaren. Na sreću Srbije, "deformatori" srbijanskog kao produžena ruka politike, nisu uspeli da u domaćoj i stranoj javnosti stvore privid NEZAVISNOSTI "novog" sudstva. Šta više, uspeli su da pravosuđe uruše toliko da uz srbijansko pravosuđe epitet “nezavisno” može da stoji samo u navodnicima. Strateški cilj vraćanja poverenja građana u pravosuđe Srbije ne da nije ostvaren već je poverenje svedeno na najniži mogući nivo. Te aktivnosti nisu ostale neprimećene, ni u domaćoj niti u stranoj stručnoj javnosti i institucijama Evropske unije. Neki stručni krugovi iz Evrope su nadležne u Srbiji od januara o.g. do danas obaveštavali da su, između ostalog: “zgroženi” izvršenim “opštim izborom” sudija, da su sa “gnušanjem” primili vest o tome, i sl. Tako je bilo i sa novom deklaracijom Konsultativnog veća evropskih sudija, o čijoj je sadržini javnost obaveštena na zajedničkoj konferenciji Društva sudija i Udruženja tužilaca (15.04.2009.). Najodgovorniji ljudi u Srbiji od javnosti SKRIVAJU brojne negativne ocene iz Evrope. Mediji ćute (autocenzura i cenzura) o političkim ocenama iz Evrope da je Srbija "reformom" pravosuđa ostvarila "regres" u razvoju demokratije, etc...

Kakvo smo sudstvo i mogli dobiti, ako su eksponenti izvršne vlasti (politike) sproveli tzv. “opšti izbor” sudija i pri tome, računajući da se USTAV i ZAKON na njih ne može i neće primeniti, kršili i Ustav i zakone Srbije? Naravno, u pitanju je Visoki savet sudstva (VSS) koji do danas nije DOKAZAO nijednu od činjenica iznetih na račun neizabranih sudija. Bile su to teške klevete. Iznete optužbe su se mogle odnositi samo na NEKE od neizabranih. Svi su oklevetani. Da je VSS postupao protiv Ustava i zakona POTVRDIO je Ustavni sud (stavovi od 25.03.2010.g.). Više DOKAZA nije potrebno. A njih je mnogo. Neke sam već izneo u komentarima. Evo još dokaza i posla za specijalnog tužioca.

Za neupućene, u VSS su članovi po funkciji: Mesarović, Malović i Ristić - dipl. pravnici. Na 13. sednici VSS odlučuje da se ne poštuje čl. 49. Zakona o sudijama (ZoS). Nemoguće da takvi "eksperti" nisu pročitali čl.107. ZoS (DOKAZ: zapisnik sa sednice VSS). Odredba čl.21. st.3. Ustava propisuje da je zabranjena svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, ... a naročito po osnovu … STAROSTI… Ista zabrana diskriminacije propisana je i čl.46. st. 1. ZoS. VSS, protivno ovoj USTAVNOJ i ZAKONSKOJ zabrani, 19.10.2009. na 18. sednici prvog sastava VSS, kojoj su bili prisutni sve troje gore imenovanih (DOKAZ: zapisnik sa sednice, strane 1-4), donosi odluku da se za sudije Upravnog suda ne biraju Kljajević N. i Pljakić Lj. sudije Vrhovnog suda Srbije i Maločić M. sudija Okružnog suda u NS, jer je VSS zauzeo stav da se ne biraju sudije koje u 2009. i 2010. godini stiču pravo na penziju.

Mislim da su članovi VSS prekršili i Ustav i zakon i zabranu diskriminacije, pored obilja druguih nezakonitosti i zloupotreba. Mišljenja sam da ovde ima itekako posla za specijalnog javnog tužioca i organe nadležne za razrešenje gore imenovanih.

Imamo imena, propise, radnje i dokaze. Treba pokrenuti postupak, utvrditi činjenično stanje i primeniti materijalno pravo. Prosto, ali samo kada je u pitanju “običan” građanin. Kada su “moćni” građani sa početka ovog teksta u pitanju - tako ne biva. Živi bili pa videli. Gore imenovani “moćnici”, iako “bogovi” nisu, umesto sankcije propisane za kršenje zakona, biće čak i nagrađeni! Zašto? Zato da oni "ne otvore dušu" i da ne počnu pričati zašto su to sve radili i ko je još isto to radio i kako.

Da zaključim: sudstvo nikada i nigde nije bilo jednako za sve, to je samo ideal kojem treba da se teži, a problem Srbije je u tome što su “deformatori” srbijanskog pravosuđa taj IDEAL još više udaljili od stanja koje smo u PRAKSI imali pre skandalozne "reforme" pravosuđa.

U komentarima sam poodavno najavio ozbiljne "packe" iz Evrope. Neke je Srbija dobila, a "batine" tek slede. Lično ne verujem da "deformatori" nisu svesni da su svojim takvim postupanjem Srbiju udaljili od evropskih integracija kojih su im “usta prepuna”. Uveren sam da će vreme koje pred nama pokazati da je Srbija "u borbi protiv korupcije" dobila i "pravosudnu mafiju" o kojoj je govorio g.Cvijan, bez šanse da u pogledui ove pošasti stanje popravi. Jedino rešenje je donošenje posebnog zakona kojim će se akti ove mafije izbaciti iz pravnog života i stvoriti uslovi za stvarnu reformu pravosuđa. Srbija to mora učiniti, ona to zaslužuje, a zaslužuju to i onih 95% časnih i stručnih sudija i tužilaca, i među izabranima i neizabranima. O tome, drugom prilikom.

Milena

pre 14 godina

Nemam razloga da ne verujem Nati Mesarovic kad kaze da nije ni cula za Cvijana. Ali me veoma zanima da li je cula za Konsultativno vece evropskih sudija, i sta ima da izjavi na njihovu analizu njene "briljantne" reforme pravosudja.

sudija u penziji

pre 14 godina

Da u postupcima DVT i VSS ima teških krivičnih dela videlo se odmah u decembru 2009. godine. Neke sudije i tužioci su sigurno već podneli krivične prijave. Trebalo je da kopije sa eventualnim prilogom dostave i nekoj instituciji EU i ambasadi. O ovim krivičnim delima -prijavama upoznati obavezno i GREKO. Ovo što je gospodin Cvijan izneo to znamo od početka. Ja lično znam preko dvadeset sudija i zamenika tužilaca pri čijem reizboru je učinjeno više krivičnih dela. Oni predhodno čekaju odluku Ustavnog suda pa će nakon toga dopupiti krivične prijave i zajedno sa žalbom koju će uputiti Strazburu poslati i kopije tih prijava. Znate, niko ne može objasniti kako su izabrani oni koji su studirali i preko 12 godina, ili advokati sa skoro 60 godina starosti... Kako objasniti masovna čašćavanja lokalnih čelnika DS nakon reizbora,kako objasniti izbor onih protiv kojih je vođen postupak zbog neažurnosti, ...o alkoholizmu ne treba sto puta govoriti. Već je sigurno da pod pritiskom političara ni Ustavni sud neće doneti zakonite odluke.Ovo što se dešava i što će se tek desiti, biće velika bruka za državu i veliki problem građanima koji su očekivali pravično pravosuđe spremno da se suprotstavi korupciji i kriminalu. Reforma je uništila pravosuđe.

Georg

pre 14 godina

...1) da li zaista smatrate da je nase pravosudje nezavisno i da radi kako valja, i 2) ako ne smatrate< da li je realno ocekivati da oni, koji su sada na rukovodecim mestima u pravosudju, mogu da ga izmene na bolje?

revoltiran

pre 14 godina

Gospodine Tadiću, Cvetkoviću...ili ko je već nadležan, hitno preduzmite mere protiv Malovićke, Mesarovićke i Radovanovića. Smenite ih i pokrenite krivični postupak zbog falsifikata i zloupotrebe službenog položaja pri reizboru sudija , tužilaca i zamenika tužilaca u januaru 2009. godine. Bojim se da ćemo ako to ne uradite mi kao narod platiti previsoku cenu. I Milošević je krao izbore pa promenio odluku a ovi još tvrdoglavo brane svoju krađu.

agent u penziji

pre 14 godina

Moguć je i drugačiji scenario: Tadić pritegnut činjenicama želi da otupi oštricu, i opravdane ozbiljne primedbe na rad DVT i VSS, prenese naunutrašnjo- politički teren.U dogovoru sa Nikolićem potura ovog Cvijana da zaludi građane i sudije i tužioce. Cilj je da se ovaj problem u pravosuđu pretvori u politikanstvo i Eu i SAD ubede da nije bilo grešaka . SNS baš i nije pravo mesto za rešenje ovog problema obzirom da su se i neki iz vrha ove partije dobro očešali o ovakvo pravosuđe (Oliver Antić , Jorgovanka Tabaković.... na primer). Zato savet oštećenim tužiocima i sudijama:gurajte vi svoj problem INTERNACIONALIZACIJOIM- u ovoj zemlji je mnogo korupcije da bi ste partijama verovali. Srećno do pobede.Cvijan neka tera ali mu mnogo ne verujte.

Old Nick

pre 14 godina

Mi, Srbi, nismo nešto poznati po pameti. Čast izuzecima (Tesla i drugi, da ne vređam). O tome svedoče i razmišljanja nekih komentatora, koji ne znaju ili ne mogu da misle svojom glavom. Ne vide DOKAZE kojih je "na sve strane". G.Cvijan nije izneo NIJEDAN dokaz do kojeg je došao kao funkcioner, jer ga na to obavezuje čuvanje službene tajne. Biće vremena. Ukazaću Vam ovde na neke OČIGLEDNE dokaze, koje svako, pa i tužilac, može proveriti.
Verovao sam da će Srbija reformom pravosuđa napraviti korak ka pravnoj državi. Sumnjičav postah kada sam uočio kršenje Ustava i zakona. O nezakonitostima sam počeo pisati komentare od 19.12.09.g. Bilo mi jasno ZAŠTO je protivustavno i nezakonito izvršeno "konstituisanje" VSS i DVT (06.04.09.) premda nisu bili izabrani svi OBAVEZNI izborni članovi. Sve je počelo izborom g-đe Mesarović za v.d. predsednika Vrhovnog suda (09.03.09.). Odmah potom Mesarović, Malović i Ristić, izborni članovi po funkciji, uz nečiji “politički blagoslov”, nakon “konstituisanja” VSS, “kreću” u nove nezakonitosti. Ne rade na izboru sudija i predsednika VKS (rok: 05.07.09.) i na imenovanju sudija US (rok: 04.08.09.g.). Spremaju se za “politički” ili “opšti izbor” sudija. 13.07.09. odlučuju da postupe protivno čl. 49. u vezi čl. 107. Zakona o sudijama, rade u tajnosti. Po zapisnicima bilo je to i 29 sec po prijavi. Sudije su birali kao “paradajz na pijaci”, po svom ukusu, bez rang-liste kandidata. Nepotizam “cveta” (sinovi, kćerke, kumovi, prijateljice, partijski spiskovi-ceduljice, i dr.). Neke sudije biraju u po dva suda, ili u sud u koji nije konkurisao. Strana štampa navodi primere nepotizma. Nedavno za sudije US predložiše sudije koje je VSS izabrao 16.12.09. (nisu ni “zagrejale” sudsku stolicu). Neizabrane sudije se teško kleveću. Slažem se sa g.Cvijanom da je u pitanju “pravosudna mafija”. Posao za specijalnog tužioca i NEZAVISAN sud - kojeg NEMA u Srbiji. Na to se i računalo.

RAKA

pre 14 godina

Primedbe društva sudija, medjunarodnih udruženja medela, sudije za sudije, evrpske komisije, ustavne žalbe, žalbe ustavnom sudu, pritužbe ombudsmanu, zaštitniku gradjana, odluka USS o poništaju odluke VSS, pa kompromis vraćanjem odluke uss sa pisarnice, ostavke dva pomoćnika ministra pravde, sekretara vss, onakvo obrazloženje vss neizabranima, veliki broj problematičnih izabranih sudija o kojima se pisalo u štampi, nepostojanje dokaza vss o transparentnosti njihovog rada....CVIJAN . Pa dobro ko je lud ovde?

Old NIck

pre 14 godina

Nije toliko bitno ko optužuje već problem na koji se tom optužbom ukazuje. Neosnovano jedan komentator, nisam znao da li da dam plus ili minus za njegov u osnovi dobar komentar, kritikuje SUDIJE kao ljude, očekujući da budu buntovnici po sudovima i revolicionari. Sudije nisu političari i ne treba to da budu. Srbija kao država ima čak relativno dobar pravni sistem koji može da omogući izbor NAJBOLJIH kandidata za sudije – donošenjem “seta” pravosudnih zakona krajem 2008.g. zakonodavac je OMOGUĆIO sprovođenje i izbora sudija i rokove za izvršenje radnji. Kršenjem i Ustava i brojnih zakona, POJEDINCI, a pravni anonimusi, neznalice i politički poltroni, koje je POLITIKA kao svoju produženu ruku "izbacila u orbitu", MIMOIĐOŠE pravni sistem UPRAVO zato da ne budu izabrani najbolji, već njihove sudije i dobili smo politički izbor sudija. Nigde u svetu sudija majka nije unapredila svoje dete. Izabrala ga čak i u neku komisiju kao “istaknutog” stručnjaka (verovatno se i taj rad plaća, pošto je Malović pokazala kako se za jedno radno vreme može obavljati više poslova i na njima milione zarađivati). Vlastodršci su dozvolili da o izboru sudija odlučuju neprovereni, nestručni i nemoralni, a o tome u normalnom svetu odlučuju visokomoralni i najstručniji pravni stručnjaci, odlični poznvaoci teorije i prakse organizacje sudske vlasti kao treće grane vlasti koja bi morala biti nezavisna. Mogao je g.Cvijan karijeru uskoro nastaviti u diplomatskoj službi Srbije, kao i svi “predsednikovi ljudi”, savetnici predsednika Tadića. Častan je g.Cvijan čovek. To je očigledno. I hrabar, jer je mogao da ćuti baš kao i oni koji su dali ostavke Malovićki (Vojkan Simić i Dragan Lukšić, ako se ne varam) ili Ivica Eždenci (sekretar VSS). Javnost bi trebala da zna za raloge ostavki funkcionera koje društvo plaća. Nekima su zapušili usta (štap ili šargarepa, svejedno). G.Cvijanu nisu. Ali, g.Cvijan tačno zna s’ kim ima posla. Pokazao je i da je pametan. Kao i svaki pametan čovek, u okolnostima u kojima je Srbija danas, mogao je utočište naći SAMO kao izbeglica u Evropi ili u članstvu neke od opozicioonih stranaka. Izabrao je najveću opozicionu stranku. Treći izlaz je bio da ćuti, kao što ćute mnogi u Srbiji. Nisam neki politički analitičar, g.Cvijan je odličan kandidat i budući ministar pravde, biće prvi koji je to zaslužio. Uporedite njega i ministarku Malović (DS “expert”) koja je bila samo pomoćnik Duška Petrovića (DS), pa ispade ministar, a ni sama nije znala zašto ju je to snašlo. A retki su u Srbiji koji će odbiti nezasluženo, naročito ako je zarada višestruka i višemilionska.

Ana

pre 14 godina

Zastrasujuce je to da u Srbiji vlada prava medijska blokada! Nasi gradjani moraju biti upoznati sa stavovima Venecijanske komisije, Konsultativnog veca evropskih sudija i drugih strucnih tela koja se zgrazavaju nad sramnom 'reformom'!!! Sve ovo se veoma vesto krije!