HR: Premijeri osudili Josipovića

Ratni hrvatski premijeri iz redova HDZ-a osudili govor predsednika Ive Josipovića u parlamentu BiH, na sastanku na koji ih je pozvala premijerka Jadranka Kosor.

Izvor: B92

Petak, 16.04.2010.

19:57

Default images

"Dali smo jednoglasnu podršku premijerki Kosor jer smatramo da je osuda svakog zločina neupitna i mi smo to dokazivali za vreme našeg mandata", rekao je bivši premijer Nikica Valentić, ističući da su izjave koje govore o agresiji i deljenju BiH istorijske neistine.

To možemo jemčiti svojim delima i to potvrđuju i istorijski dokumenti, kao i izjava premijerke, a mislim da je to stav i većeg dela građana Hrvatske i hrvatskog naroda, rekao je Valentić.

Osim njega, na sastanku su se pojavili i drugi bivši premijeri od jula 1991. do kraja januara 2000 - Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Zlatko Mateša i bivši ministar spoljnih poslova i vicepremijer Mate Granić.

Sva petorica su izjavili da su se osetili prozvanima u Josipovićevom govoru, pri čemu je Šarinić rekao da može ponoviti "da je notorna činjenica da Hrvatska nije bila agresor u BiH i da o tome svako od njih zna da se to jednostavno može dokazati".

Gregurić je rekao da je čudno što hrvatske političke elite stvaraju atmosferu da je vlast učestvovala u podeli BiH jer je to laž, neistina kojom se nanosi velika šteta Hrvatskoj i otežava njen međunarodni put.

On je naglasio da ne postoji ni jedan dokument koji bi potvrdio te teze i dodao da su sve strane činile zločine i da to treba najoštrije osuditi.

Bivši premijeri su ponovili stav Kosorove da se Hrvatska u ratu branila i pomagala BiH i da su delovali baš suprotno Josipovićevoj izjavi, odnosno da su čuvali jedinstvenost BiH.

"To je bilo daleko od bilo kakve agresije. Od referenduma do priznavanja BiH, do zbrinjavanja izbjeglica, dakle upravo suprotno. Rekao bih da je uz SAD upravo Hrvatska dala najveći doprinos očuvanju jedinstvenosti BiH", izjavio je Mateša.

Današnjem sastanku nije prisustvovao bivši predsednik i premijer Stjepan Mesić, kao ni Josip Manolić.

Mesić, koji je zbog ratnih događaja u BiH s Manolićem 1993. izišao iz HDZ-a, izrazio je čuđenje što nije pozvan.

"U moje vreme počela je balvan revolucija, a u Karađorđevu su se sastali Franjo Tuđman i Slobodan Milošević. Čudi me da me premijerka Kosor nije pozvala kako bi čula i moje mišljenje", izjavio je Mesić.

Ranije tokom dana i predsedništvo HDZ-a oštro je osudilo Josipovićev govor u Parlamentu BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: