Koliko je Srbija zadužena

Dok u Vladi Srbije tvrde da država još nije prezadužena, neki stručnjaci upozoravaju da smo ušli u krug visoko zaduženih zemalja.

Izvor: B92

Nedelja, 11.04.2010.

15:32

Default images

Tokom prošle i u prva dva meseca ove godine spoljni dug Srbije uvećan je za oko pet odsto. Poslednji kredit koji je Srbija uzela je od Rusije, od 200 miliona dolara, za pokrivanje manjka u bužetu. Najavljeno je i zaduživanje rudarskog basena Bor, kod kanadsko-izvozno razvojne banke, a garant kredita biće država Srbija.

Svaka beba i svaki penzioner, svaki stanovnik, bez obzira na pol i godine, kada bi se ukupan dug Srbije gledao kroz uprošćeni statističi prosek, dužan je skoro 3.000 evra. Država i privreda zajedno, duguju prema poslednjim podacima skoro 23 milijarde evra. Da li je to mnogo ili malo? I hoće li kredite koje sadašnja vlast uzima, otplaćivati deca koja su sada u vrtićima?

“Ja lično mislim da Srbija ima prostora da se zadužuje sve dok nivo ukupnog duga ne dostigne neki nivo od 40 procenata u odnosu na društveni bruto proizvod. U ovom trenutku je 32 procenta. Zajedno sa Rusim i svim ostalim kreditima koji su planirani u budžetu za ovu godinu”, kaže Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Branko Hinić iz Narodne banke Srbije kaže da granica prelaska u visoko zadužene je preko 80, mi smo trenutno na tih 75 odsto bruto domaćeg proizvoda.

“Nije najverovatnije toliko problem trenutni novi spoljnog duga, problem može da se javi ukoliko bi se intenziviralo zaduživanje u inostranstvu”, kaže Hinić.

Iako ministar Mlađan Dinkić kaže da se vlada vrlo štedljivo ponaša, neki ekonomisti su drugačijeg mišljenja, i objašnjavaju da je zemlja visoko zadužena, ako je dug veći 2, 2 puta od ukupnog izvoza roba i usluga. Prošle godine Srbija je bila iznad te crte, precizno 2, 75 puta više.

“Izrazito se brzo zadužujemo. Kad gledate pokazatelje na koji se oni oslanjau,a to je kolika je zaduženost u odnosu na BDP to nije jedini dobar pokazatelj. Vi morate imati uređenu privredu, lokalne izvore, pre svega proizvodnja radi izvoza, jer to donosi devize. Ukoliko nemate neki prihod devizni vi ste oslonjeni na zaduživanje”, rekao je Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja.

Od oko 23 milijarde evra ukupnog duga, država je dužna oko trećine te sume.

Prosečna kamata za kredite uzete prošle godine je 2,16 odsto,a prosečan rok otplate 18 godina uz poček od 4 godine i 10 meseci. U ovoj godini Srbija će, po osnovu uzetih samo državnih kredita, morati da vrati 496 miliona evra.

Srbija je po svim pokazateljima u ovoj godini visoko zadužena zemlja i tu nema nikakvog spora. Ako je iznos anuiteta koji treba isplatiti u toku godine veći od pet odsto bruto domaćeg proizvoda zemlja je visoko zadužena. Mi smo prošle godine imali taj odnos”, kaže Mlađan Kovačević, član Akademije ekonomskih nauka.

Sposobnost da vraćamo kredite, smatraju ekonomski analitičari, najviše će zavisiti od snage naše privrede, kao i sposobnosti da izvozimo i time obezbedimo devize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: