Naplata taksi na Gradini

Gradina je jedini granični prelaz u Srbiji na kome vozači kamiona i drugih teretnih vozila na državnom terminalu plaćaju taksu prilikom ulaska u zemlju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2010.

00:42

Default images

Od tih taksi lokalno javno preduzeće koje vrši naplatu na terminalima godišnje ostvari prihod od preko dva miliona evra. Prilikom ulaska u Srbiju iz Bugarske vozači kamiona plaćaju taksu od 2.000 dinara a domaći 1.000. Ovakva taksa na državnom terminalu plaća se samo na prelazu Gradina, dok se na Batrovcu, Horgošu i Kelebiji ne naplaćuje.

Na Preševu je terminal u privatnom vlasništvu a u Beogradu naplatu vrši parking servis.

"Na drugim prelazima ne plaćamo, a ovde plaćamo 2.000 dinara. Skupo je to, a samo prolaziš", kažu neki od vožača.

Naplatu na terminalu obavlja javno preduzeće "Komunalac" iz Dimitrovgrada, koje se bavi održavanjem ovog graničnog prelaza.

"Na celoj teritoriji od 10 kilometara, mi pet do šest meseci godišnje imamo zadržavanja, kolone, obavljanje svih fizičkih potreba duž saobraćajnice itd. Dužni smo da održavamo praktično i saobraćajnicu i granični prelaz", kaže predsednik opštine Dimitrovgrad, Veselin Veličkov.

Prošle godine je na ovom terminalu registrovano 134.000 stranih i preko 9.000 domaćih vozila, od kojih su naplaćene takse u iznosu od preko 270 milona dinara. Toliko iznosi i godišnji budžet opštine Dimitrovgrad, koja odlučuje o raspodeli ovih sredstava.

"Dogovor sa ministarstvom finasija stoji i on je takav kakv jeste, ali ovo je jedan značajan i bitan prihod za opštinu. Moram da naglasim da smo mi jedno izuzetno nerazvijeno područje i ukoliko bi ostali bez ovog prihoda, odnosno ove naknade za održavanje prelaza, mislim da sve strukture u opštini onda prestaju sa funkcionisanjem", kaže Veličkov.

Naplata takse, odnosno takse za komunalno uređenje i održavanje privremeno je bila obustavljena 2001. godine kada je uprava carina od "Komunalca" zatražila da prestane sa održavanjem carinske baze.

Nakon petnaestomesečne prepiske, lokalne samouprave, savezne uprave carina i resornih ministarstava, naplata je vraćena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: