Ugasite svetlo za našu planetu

Gašenjem dekorativnog osvetljenja i javne rasvete, Beograd i mnogi drugi gradovi u Srbiji priključiće se globalnoj akciji "Sat za našu planetu".

Izvor: B92, Beta

Subota, 27.03.2010.

16:36

Default images

U 20.30 sati po lokalnim vremenima širom sveta biće ugašena svetla na jedan sat kako bi se skrenula pažnja na problem klimatskih promena i kako bi se što više država uključilo u borbu protiv ovog problema.

Direktorka "Svetskog fonda za prirodu" u Srbiji Duška Dimović poziva građane Beograda, Novog Sada i Niša da dođu u 20.30 ispred Starog dvora, petrovaradinske tvrđave i na Trg kralja Milana sa svećama, kako bi vlastima preneli poruku “ekomusketara”.

"Čitava akcija nije samo sat za našu planetu, nego da se utiče na svest ljudi da svakoga dana nešto preduzmu. Gradovi proizvode oko 50 do 70 odsto ugljen dioksida koji doprinosi zagađenju i upravo je naša ideja da se obratimo građanima i utičemo sa smanjenje emisije štetnih gasova", navodi ona.

Zbog vremenske razlike, isključivanje svetala prvo je počelo u Australiji i na Novom Zelandu. Svetla na jednoj od najpoznatijih građevina u svetu, na krovu Sidnejske opere, noćas su ugašena na jedan sat.

Simbolična akcija četvrti put organizuje se na svim kontinentima, a ove godine učestvovaće 4 000 gradova u više od 120 zemalja s ciljem da se ukaže na problem globalnog zagrevanja, klimatske promene i zagađivanja planete.

Danas će biti isključena svetla na pojedinim ulicama, osvetljenje na Ajfelovoj kuli u Parizu, Empajer stejt bildingu u Njujorku, Zabranjenom gradu u Kini i drugim poznatim građevinama u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: