Vukčević o predmetu "Mediji"

Tužilac Vladimir Vukčević kaže da sada ne postoje pretpostavke za donošenje odluke o tome da li će biti krivičnog postupka protiv novinara za ratno huškanje.

Izvor: B92

Utorak, 23.03.2010.

14:27

Default images

Vukčević je, na okruglom stolu "Uloga medija i novinara u ratnim sukobima na području bivše SFRJ", najavio da će to tužilaštvo uskoro objaviti izveštaj o medijskoj slici u Srbiji tokom poslednje decenije prošlog veka i onome što je to tužilaštvo otkrilo u pretkrivičnom postupku.

Vukčević je istakao da to tužilaštvo ne napada novinare i slobodu medija, već da ispituje sumnje da su neke osobe iz medija počinile krivično delo "organizovanja i podsticanja na izvršenje genocida i ratnih zločina" iz člana 145 Krivičnog zakonika Jugoslavije.

Prema njegovim rečima, u krivičnom zakonodavstvu tokom 90-tih godina prošlog veka postojalo je i krivično delo raspirivanja rasne i verske mržnje, ali ono je u nadležnosti sudova opšte nadležnosti, i kada su u pitanju događaji iz devedesetih ono je zastarelo.

"Smatramo da su stav javnog mnjenja u Srbiji 90-tih, ali i u regionu, kreirale poluistine i laži, kroz medijsku sliku koja je imala zadatak da hrani tzv. patriotizam na način na koji je za posledicu imao pljačku, mučenje i zversko ubijanje civila, ratnih zarobljenika, progone i uništavanje dobara", rekao je Vukčević.

Prema njegovoj oceni, prejaka, huškačka reč odvela je na frontove na hiljade ljudi i probudila u njima motive za teške zločine.

Vukčević je dodao da je Tužilaštvo za ratne zločine sredinom prošle godine svim medijima "koji su bili u funkciji atnohuškačke politike" uputilo dopise kojima se zahteva uvid u arhivsku građu, ali da mnogi nisu odgovorili.

Kako je objasnio, do sada prikupljena građa u predmetu "Mediji" ne pruža osnov za pokretanje krivičnog postupka, ali i da, zbog nesaradnje ključnih medijskih kuća, nije prikupljen sav potreban materijal.

Tužilaštvo je pretkrivični postupak pokrenulo na osnovu dokumentacije koju je prikupilo procesuirajući ratne zločine, a u obzir su uzeti i navodi iz krivične prijave protiv nn lica u nekim medijima koje je podnelo Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: