Ćosić tuži Medojevića

Gostujući u "Utisku nedelje" novinar B92 Jugoslav Ćosić još jednom je odbacio navode i spekulacije da iza njega i kuće B92 stoji novac Stanka Subotića Caneta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2010.

02:05

Default images

On je najavio da će pokrenuti i sudski postupak povodom izjava koje je u pojedinim medijima izneo crnogorski opozicioni političar Nebojša Medojević i dodaje da nije pogrešio kada je Subotića uključio u emisiju u kojoj je Medojević bio gost. Ćosić kaže da građani Srbije ne bi znali za mnoge stvari i afere da nema takvih poteza.

“Moje lično građansko i profesionalno uverenje je da nema RTV B92, da nema par magazina i par novina, građani Srbije znali bi samo šta se događa na 'Farmi'. Setite se šta se desilo nakon prethodnog 'Insajdera', pod kakvim pritiskom je bio B92 i Brankica Stanković", rekao je Ćosić.

Prema mišljenju Jugoslava Ćosića "uzbuna" se u stvari digla zbog privatizacije "Novosti", oko kojih je bila velika afera još tokom 2006. godine.

"To je medijska agresija na B92 i na mene lično zbog toga što je on tvrdio da su Miroslav Mišković i Milan Beko od njegovih para kupili Luku Beograd i 'Novosti'. U kom grmu leži zec? Pa u priči koja sa mnom i sa B92 nema veze, u privatizaciji 'Novosti'. Većinski vlasnici 'Novosti' su tri inostrane kompanije koje poseduju 25, 25 i 12 odsto, dakle 62 odsto lista 'Novosti' poseduju stranci. Kada se bavite kupoprodajom u medijima, poslednja stvar koja se događa, kada se ugovori već naprave, jeste rešenje antimonoplske komisije koje kaže da taj novi kupac neće imati monopol ako kupi tu novinu. I to je ono što se u ovom trenutku čeka”, kaže Čosić.

Procenjuje se da bi monopol mogla imati nemačka novinska kompanija VAC koja u više zemalja regiona ima vlasništvo u novinama, a u Srbiji u "Politici" i novosadskom "Dnevniku".

Novinar nedeljnika "Vreme" Miloš Vasić ukazuje da cela priča ima mnogo širu regionalnu dimenziju kroz koju se prepliću slučajevi šverca cigareta iz devedesetih, kao i privatizacije medija koje su usledile tokom poslednje decenije.

"Kad uđemo u ove malo jače poslove i kad se prisetimo šta se dešavalo 1994, '95, '96. godine i uđemo u suštinu afere Mreža i duvanske afere, zatim odvratnu i zločinačku aferu koja se završila ubistvom Pukanića i Franića, pa kad vidimo ko je najbolji drug Sretena Jocića, kakva vrsta posla je bio šverc od 1993. pa do 2001, stvar postaje veoma zanimljiva. Tu se odjednom pojavljuju multinacionalne kopmanije, duvanske i medijske, i mogu da se uspostave neke veze koje nam mogu da pokazuju kako je moguće da se jedna te ista 'čaura kompanija' pojavljuje kao većinska kompanija 'Nacionala' u Zagrebu i još nekih medija koje ne bih pominjao. To je mnogo ozbiljnija priča nego što deluje na prvi pogled”, kaže Vasić.

Za novinara lista "Blic" Vuka Cvijića je zapravo najvažniji trenutak u kome se Subotić oglasio, koji, prema njegovom mišljenju, ima veze sa istragom koja se vodi u vezi sa novcem Darka Šarića.

"Protiv njega je u Srbiji podignut zahtev da bude uhapšen u junu 2007, a privatizacija Luke Beograd je bila 2005. godine. Prošlo je pet godina i zašto je on odabrao baš ovaj trenutak da se oglasi? Simptomatično je to što se vode ove ozbiljne istrage za pranje novca protiv Darka Šarića koji je, kako kaže istraga, zaradio od kokaina. Simptomatično je i što to je u Italiji tužilac javno rekao da je Subotić bio zadužen za pranje novca od šverca duvana", kaže Cvijić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: