Završena regionalna konferencija

Usvajanjem zajedničke deklaracije, na Brdu kod Kranja je završena konferencija lidera zemalja zapadnog Balkana posvećena evropskoj budućnosti.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 20.03.2010.

11:12

Default images

Slovenački premijer Borut Pahor izjavio je da "u politici ništa nije moguće bez poverenja, jer bez njega sve krene krivim putem", dok je hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla da su na konferenciju svi bili pozvani i dobrodošli.

Konferecija na Brdu kod Kranja je održana i to je jednio što je ispunjeno od početne ideje organizatora. Sastav učesnika nije bio onakav kakvim su se nadali, a trajnje konfercije je iznenada skraćeno.

Jedini prisutni predstavnik EU, evropski komesar Štefan File otišao je nakon sat vremena, a ubrzo nakon toga organizatori skupa, premijeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor pojavili su se na iznenada sazvanoj konferenciji za novinare, na kojoj su saopštili da su zadovoljni skupom.

Posebno su naglasili činjenicu da je na skupu bio premijer BiH Nikola Špirić.

"Poverenje u politici nije sve, ali ništa u politici nije dovoljno ako nema poverenja", rekao je slovenački premijer Borut Pahor i dodao:

"Nije ništa novo u tome da se lideri zapadnog Balkana međusobno ne slažu, ali mi Želimo da veruju jedan drugom", rekao je Pahor, koji je dodao da ni EU nema iste stavove prema zapadnom Balkanu, "jer neke članice recimo ne priznaju Kosovo".

Prema Pahorovoj oceni EU potcenjuje prilike "koje daje ovaj prostor", zbog čega namerava kolege u EU da upozori da je "zapadni Balkan u prelomnom trenutku, u koji ima jako puno problema, ali i prilika".

"Na nama je da odlučimo da li idemo po putu prilika ili po putu problema. Neće biti prvi put da Evropa pregleda da smo na nekoj prelomnici i da se boji problema, da se povlači, a prilika će "odneti voda", rekao je Pahor.

S druge strane, Nikola Špirić je, kao što je i najavio, plenarnu sednicu napustio tokom govora premijera Kosova, Hašima Tačija upravo zbog toga što ga BiH nije priznala.

Učesnici skupa su potpisali deklaraciju u kojoj potvrđuju privrženost uključivanju u EU i pozvaju Uniju da njeno širenje bude jedan od prioritetnih zadataka.

Učesnici su potpisali i da ce podsticati dobrosusedske odnose.

Premijerka Hrvatske, Jadranka Kosor je na Brdu kod Kranja izjavila da je današnjim susretom "izgrađen novi most" i da su svi bili dobrodošli, kao i da se nada da će ih ubuduće biti više, dodavši da ona od lidera u regionu očekuje "mrvicu više hrabrosti i preuzimanja odgovornosti".

Kosorova i Pahor nisu odgvorali na novinarska pitanja već su to učinili u brifingu, ali samo naciolanaim medjima .

Na svojoj novinarskoj konferenciji, premijerka Hrvatske, Jadranka Kosor je rekla da otvorena bilateralna pitanja između država treba odvojiti od rešavanja pitanja ulaska u EU, dodavši da je i evropski komesar, Štefan File danas istakao upravo ovaj princip.

Kosorova je konačno objasnila i prerani odlazak Štefana Filea sa sastanka, rekavši da je morao da nastavi svoj pre nekoliko dana započet put, dodavši i da je premijer BiH izašao tokom govora kosovskog premijera, Hašima Tačija, ali i da se vratio u salu pre no što je Tači završio svoj govor.

Ona je dodala i da "na današnjoj konferenciji, nije bilo reči o onima koji se nisu odazvali njenom radu".

Na svojoj novinarskoj konferenciji, slovenački premijer Borut Pahor je rekao da evropski čelnici svojim nedolaskom na današnju konferenciju potcenjuju ovaj region.

Skupu se nije odazvala većina pozvanih evropskih zvaničnika. Konfereciji nisu prisustvovali predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej, šef španske diplomatije, predsedavajuće EU, Migel Anhel Moratinos.

Mediji prenose da su van Rompej i Moratinos saopštili da neće prisustvovati sastanku jer na njega ne dolaze lideri svih zemalja u regionu.

Tači: Želimo da sarađujemo i sa Srbijom

Kosovo ostaje privrženo izgradnji dobrih odnosa sa zemljama regiona i spremno je da sarađuje i sa Srbijom, rekao je premijer Kosova Hašim Tači.

Rezolucija SB UN 1244 pripada prošlosti, Srbija će pre ili kasnije priznati državu Kosovo, koja i ubuduće namerava da učestvuje na svim međunarodnim i regionalnim skupovima i to isključivo kao nezavisna i samostalna država Kosovo, rekao je Hašim Tači na Brdu kod Kranja.

Hašim Taši je rekao i da je današnja konferencija bila neformalnog karaktera, zbog čega pred učesnicima nisu bile tablice sa imenima država, ni državna obeležja.

On nije hteo da odgovori na pitanje B92 kako komentariše nedolazak predsednika EU, Hermana Van Rompuja i španskog šefa diplomatije, Angela Moratinosa na Brdo kod Kranja.

Premijer Kosova, je nedolazak predsednika Srbije, Borisa Tadića na današnju regionalnu konferenciju komentarisao kao odluku koja spada u mentalitet prošlosti, "jer bojkot nije rešenje" i "Beograd neučešćem ne pomaže sebi", dodavši da Kosovo namerava i dalje da učestvuje na svim regionalnim i međunarodnim skupovima, pa i predstojećem vrhu EU- zapadni Balkan u Sarajevu, samo i isključivo kao nezavisna i samostalna država Kosovo, a da bi ovakvim skupovima trebalo da učestvuje i Srbija.

"Najbolje bi bilo da Srbija prizna Kosovo i to će se desiti pre ili kasnije", rekao je Hašim Tači.

Hašim Tači je dodao da će se skupovi poput današnjeg ubuduće organizovati i u drugim državama regiona, kao i da će jedan od njih biti organizovan na Kosovu, koje u tom slučaju namerava da pozove i Srbiju da na njemu učestvuje.

“Rezolucija SB UN 1244 pripada prošlosti", rekao je Hašim Tači i dodao da nakon presude međunarodnog suda u Hagu, o zakonitosti proglašavanja države Kosovo, očekuje novi talas priznavanja kosovske države, ali i ubrzani put Kosova ka EU, NATO i UN.

To što je premijer BiH, u skladu sa svojom jučerašnjom najavom, napustio plenarnu sednicu u vreme kada je Hašim Tači držao govor i to zato što BiH nije priznala Kosovo, Tači nije protumačio kao bojkot, rekavši da svi učesnici na skupovima povremeno izlaze napolje.

Rečima: "Februara 2009. godine je sve odlučeno, Kosovo je suverena i nezavisna država", Hašim Tači je zaključio svoju današnju novinarsku konferenciju na Brdu kod Kranja.

Gruevski nije napustio konferenciju

Makedonski premijer Nikola Gruevski nije prevremeno napustio konferenciju o zapadnom Balkanu, izjavio je za Makfaks njegov portparol Martin Marinovski.

On je demantovao izveštaje pojedinih srpskih medija da je Gruevski napustio konferenciju, napominjući da "ta informacija nije tačna".

"Određeni srpski mediji preneli su da je makedonski premijer otišao, što nije istina", izjavio je Martinovski.

Kako navodi Makfaks, pojedini beogradski mediji objavili su da je konferencija doživela debakl i da je privremeno prekinuta, kao i da je među prvima napustio Gruevski.

Nasuprot tome, hrvatska državna agencija Hina prenela je da je konferencija završena usvajanjem zajedničke deklaracije, u kojoj se izražava podrška uključivanju svih zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: