Subota, 20.03.2010.

11:12

Završena regionalna konferencija

Usvajanjem zajedničke deklaracije, na Brdu kod Kranja je završena konferencija lidera zemalja zapadnog Balkana posvećena evropskoj budućnosti.

Izvor: B92

Završena regionalna konferencija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

101 Komentari

Sortiraj po:

poslednji pionir

pre 14 godina

Jao, pa kako je prošlo, je li nam exyu konferencija uvela sankcije :)? Pa nemojte molim vas, evo doći ćemo sledeći put... najke nam...

Julius

pre 14 godina

Regionalna konferencija na Brdu kod Kranja je zavrsena, usvajanjem zajednicke deklaracije ucesnika. Uspesnost konferencije svaki tumaci na svoj nacin (koliko su realne ocene pojedinca, to je nebitno).
Bilo kako bilo, najveci gubitnik u odnosu na tu konferenciju jeste Srbija, jer ce se stvoriti utisak da ona nije za medjusobnu saradnju sa susedima.
Niko nije ocekivao da ce Konferencija doneti neke "izvrsne" odluke i da ce resiti aktuelne probleme u regionu, vec da se dogovore i koliko-toliko da se priblize stavovi oko medjusobne saradnje.
Ucesnici konferencije su opravdali izostanak Tadica cinjenicom da je on prezauzet pripremanjem Samita nesvrstanih, koji ce se odrzati u Beogradu na 50.godisnjicu poslednjeg samita odrzanog isto u Beogradu. Tako ce Srbija pored samozvanog lidera regiona, steci i titulu lidera Nesvrstanih, kakav je imala pokojna Titova Jugoslavija.
Ja mislim da grese svi oni koji kazu da Srbija bojkotovala konferenciju. Jer ako je Kosovo Srbija, kako kazu zvanicnici i kako je propisano u preambuli Kostunicinog ustava, ne moze se reci da Srbija nije bila prisutna, posto je premijer Kosova gospodin Hashim Taci ucestvovao i nastupio vrlo pomirljivim govorom kako gajiti dobrosusedske odnose.

Jelena

pre 14 godina

Pa gospodo, nista novo. Ovo smo vec prosli pocetkom devedeseteih - patriotska "ne", egzaltacija zbog onog starog "pokazacemo mi njima", za drzavni vrh jeftino dobijeni kratkorocni poeni kod kuce, a dugorocno, koliko ce biti skupi....pa toga se valjda secamo.
Hocete li se makar vi koji morate zbog prirode svojih obaveza koji ste uzeli na sebe, nauciti da KOMUNICIRATE, na razne nacina, u raclicitim nijansama, ali da RAZGOVARATE i PREGOVARATE.

slobodnomisleći

pre 14 godina

Diplomatska pobeda Srbije. Nadam se da će ih biti još, a šteta što ih je tako malo bilo ranije.
To što se nisu pojavili predsednici EU sem g Filea koji je otišao što pre je mogao kad je video da se "z..." je jasna poruka zvanične EU konferenciji na Brdu kod Kranja (što je i g Pahor sa žaljenjem primetio). Izjava gđe Kosor da je g Špirić imao pogrešan tajming pa je mislio da je Tači završio govor i ranije se vratio u salu zvuči baš tanko (ako imamo u vidu da je gđa Kosor htela da naglasi prisustvo Srbina u sali dok je tzv. predsednik Kosova govorio).
Ono što je ovde bitno da se shvati je da Srbija treba da postane član EU, a ne član Zapadnog Balkana.
Znači da ovom nedvosmislenom porukom od strane zvaničnika EU Srbija nije nimalo pogrešila što se na ovom skupu nije pojavila, i da su njeni stavovi potpuno ispravni i uvaženi od strane zvaničnika EU...
Ono što bi bilo poželjno za druge zemlje Zapadnog Balkana da shvate je da njihov stav, potez ili šta već nema podršku EU. Tačka.
Bilo bi lepo i kad bi druge zemlje Zapadnog Balkana shvatile da put dobrosusedskih odnosa nije neprekidno zameranje i oglušavanje o interese suseda Srbije.
Srbija ne ugrožava ničije interese u regionu, pa bi bilo lepo kada bi druge zemlje iz regiona prestale da ugrožavaju interese Srbije, i neprekidno je uče pameti šta je za nju dobro...

aparaliza

pre 14 godina

samit u kranju je pokazao da svaki skup na balkanu na kome bude bila pozvana zvanicna pristina bice osudjen na propast. samo gluvi i coravi ne zele da vide i cuju za danasnji debakl skupa u kranju.

Momcilo

pre 14 godina

I Slovencima je jasno da je konferencija dozivela fijasko.
evo sta pise na RTVSLO
Žitnik: Slovenija je na Brdu dobila bridko lekcijo
"Slovenija ni imela zasilnega izhoda v primeru neuspeha"

http://www.rtvslo.si/svet/zitnik-slovenija-je-na-brdu-dobila-bridko-lekcijo/226194#comments

Nenad

pre 14 godina

Ok, ovde možda nismo trebali ići, ali nemojte da mislite da je ova podrška za odluku da ne idete opravdanje za dalje izolovanje! Pod hitno intenzivirati regionalnu i EU saradnju. Da anuliramo ovo odsustvo što pre!

J O K E R

pre 14 godina

"Hašim Taši je rekao i da je današnja konferencija bila "neformalnog" karaktera, zbog čega pred učesnicima nisu bile tablice sa imenima država, ni državna obeležja.

Ne razumem kako, KAO NI ZASTO JE "KONFERENCIJA BILA BEZ IMENA DRZAVA I UCESNIKA", JER BAS TO JE BIO ZAHTEV NA KOME JE SRBIJA JEDINO INSISTIRALA, DA BI PRISUSTVOVALA!!??..DA LI TO ZNACI DA BORUTOVA IZJAVA KOJA GOVORI O "POVERENJU" JE USTVARI BAS IZIGRAVANJE ISTOG!?

"Rezolucija SB UN 1244 pripada prošlosti, Srbija će pre ili kasnije priznati državu Kosovo!???

A OVO JE NARAVNO DOVOLJNO OZBILJAN RALOG STO SE TICE SRPSKOG NEDOLASKA NA JUCERASNJU KONFERENCIJU I NEKONTAKTIRANJA PRISTINE OD STRANE BEOGRADA, JER IMAMO APSOLUTNO RAZLICITE POGLEDE STO SE TICE "SAMOSTALNE DRZAVE KOSOVA" KOJU STALNO NAGLASAVAJU TACI I OSTALI, DOK SE SRBIJA DRZI NARAVNO JEDINE INGERENTNE ODLUKE KOJA SVE POBIJA-A TO JE REZOLUCIJA
SB UN - 1244, NA KOJOJ SRBIJA BAZIRA SVE DOGADJAJE KOJI SE TICU ODNOSA SRBIJE I KOSOVA OD 1999-TE PA NA OVAMO!!!

I NAJZAD SVEOPSTA KONTROVERZA POVODOM "USPEHA" KONFERENCIJE NAVODI NA POMISAO DA NEKIH NAROCITIH, POZITIVNIH ZAKLJUCAKA NIJE BILO, KAO I DA JE GLAVNI RAZLOG JER SRBIJA NIJE BILA PRISUTNA, STO JE BIO DOVOLJAN RAZLOG DA SE CEO DOGADJAJ NE SHVATI MNOGO OZBILJNO NI OD EVROPSKIH ZVANICNIKA., STO SAMO POKAZUJE DA SMO KAO DRZAVA POSTUPILI P R A V I L N O !!!

Milentije

pre 14 godina

Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada!

Zna Boris sta radi , pa nije lud valjda da potpise neki ugovor sa Kosovom!

Hrvati i Slovenci, hvala vam na ovolikoj ljubavi, jos jednom ste pokazali kakvo misljenje imate o nama. Ovo je bio nizak udarac, ali idemo dalje! Srescemo se mi vec negde!

vernikk

pre 14 godina

Drago mi je što se od mog poreskog novca nije ni dinar dao za delegaciju radi ovog zamlaćivanja. Jesam za što jače regionalno povezivanje ali ne sklepano tako da ni evropski funkcioneri nisu hteli ni da se (bar) pojave...

Zoran

pre 14 godina

U prvim komentarima čak i neki zvaničnici zemalja EU koje su priznale Kosovo zameraju organizatorima da se nisu potrudili da naprave kompromis i uključe Srbiju. Čini mi se da Slovenija i Hrvatska i dalje žive u scenariju gde je svakome dozvoljeno da se iživljava na Srbiji, ali moram da ih obavestim da je to vreme ipak prošlo. Nažalost, i sa ovako zlonamernim komšijama ćemo morati da sarađujemo iz geopolitičkih razloga, ali ih ljubazno molim neka zaborave pozivanje na međusobno poverenje i uvažavanje.

Nikola

pre 14 godina

Nije Srbija ništa izgubila što predsednik Tadić nije bio na kafi kod Pahora. Naprotiv, nedolaskom najvažnijih predstavnika EU, Srbija je dobila podršku te iste EU. Brisel i onako sa Srbijom kontaktira direktno. Zašto bi Slovenija bila neki moderator. Odakle Slovenija na Balkanu (uvek su govorili da nisu Balkanci)I u Evropi Slovenija je niko, a Srbija je na Balkanu neko.
Dobila je i Hrvatska: Obećanje Slovenije da joj neće smetati na putu ka Evropi.
Dobila je i BiH: podršku za viznu liberalizaciju.
Dobilo je i Kosovo: Priznanje na neformalnom susretu i šamar od gospodina Špirića, zbog čega je konferencija i prekinuta.
I Slovenija je dobila: Šamar od Srbije i EU i naravno račune za organizaciju neuspelog piknika.

n.alex

pre 14 godina

Zamislite ovako.
Narednih 10 godina rade se skupovi, tribine, kongresi, sednice na kojima Kosovo ucestvuje a Srbija ne. Politicari nas ubedjuju da su neuspesni, besciljni, besmisleni...da je njihov neuspeh nas uspeh. Ne razumem jer logika gubi smisao i dokazuju nezrelost nase politike, predsednika, ministra inostranih poslova i citavog parlamenta. Miniracu, upropastiti, sabotirati, izbeci sve moguce susrete i dogovore.U bliskoj istoriji a i onoj najranijoj se odlaganje i izbegavanje dijaloga pokazalo pogubno i donosilo samo vece probleme i vecu stetu.
Stvari se resavaju kroz dijalog i neminovnu saradnju. Slazem se da Srbija treba da ima stav, ali ne mora da bude i magarac

Nikols

pre 14 godina

Ostvarili smo ogromnu
diplomatsku pobedu.

A sutra, sutra poskupljuje gorivo, hleb, struja, telefon i sve ostalo. Udri brigu na veselje moj Srbine.

Nemojte me pogresno shvatiti, ovo je stvarno smejurija sta su danas u Kranju probali da urade, ali da li to nama nesto znaci kada nam stignu racuni za reziju ili kada u ponedeljak idete da sipate gorivo po astronomskim ciframa?

zoran

pre 14 godina

Posto je Kosovo neraskidivi deo Srbije a Taci je zitelj i zvanicnik Kosova (Srbije), onda smo mi imali predstavnika na tom sastanku (kakvog - takvog)....

Zbunjen

pre 14 godina

Slovenci su još jednom pokazali da su im odnosi sa Kosovom bitniji nego odnosi sa Srbijom. Ako je to njihov interes OK mi tu nemamo šta da dodamo.
Mi smo valjda pokazali da nam je bitnije naše pravo nego odnosi sa Slovenijom, mislim da je i to Ok.
Dobro smo postupili, valjda...

mirko

pre 14 godina

...Lanac je čvrst toliko, koliko je čvrsta najslabija karika na tom lancu. U našem slučaju je lanac Balkan, a jedna između karika je Srbija, pa sad ako je slaba, zadnja, nema od lanca ništa.

Illyria

pre 14 godina

Po većini komentara ovde se vidi da mnooooogi u Srbiji još uvek spavaju i misle da se realnost Kosova dogodila samo u snu. Oni su prespavali zadnji izgubljeni rat i kapitulaciju Srbije na Kosovu.

David

pre 14 godina

Svako tera svoju pricu, kakv region kakva zajednicka platforma. Ne mozemo da napredujemo zmureci i ignorisanjem Velikog Ruzicastog Slona koji stoji medju nama u sobi. Conacan status Kosovo mora sto pre da se resi, a sve zemlje u regionu moraju da se ponasaju na takav nacin koji nece marginalizovati nikoga, ne mogu Pahor i Kosor da govore o zajednickom frontu ako otvoreno ignorisu interes Srbije a Kosovu ne postavlja nikakva pitanja iako ne postoji konsenzus o statusu kosova ni na kom internacionalnom/EU nivou.

isak

pre 14 godina

ja sam iz kosove, mi u kosovo hocemo da serbia prizna kosovo i da zajedno krenemo u razvijanje nase derzave za bolji zivot i da lecimo zauvek nase rane. nasa buducnost je u europo, sto prije bolje.

mario

pre 14 godina

Zašto nitko nije pohvalio potez hrvatske premijerke koja je poklonila svim sudionicima konferencije pa čak i Srbiji iako nije sudjelovala 8 milijuna eura vrijedne dokumente?

Mirko

pre 14 godina

najžalosnije je što izveštavanja medija i reakcije čitalaca, uglavnom stranačkih aktivista stvara sliku o Srbiji sasvim drugačiju od kvalifikovanih ispitivanja javnog mišljenja. Zna se za čega su gradjani opredeljeni, ali aktivirani su stari instrumenti, koji ponovo dozvoljavaju da se manjina predstavlja kao većina na osnovu glasnosti.
A nikoga ne zabrinjava što se broj stanovnika u Srbiji naglo smanjuje, i što se prosečna starost naglo povećava. Beže ljudi koji nisu opterećeni godinama...

David

pre 14 godina

Smesno da su Slovenci, zbog Kosova, zrtvovali ugled u EU i pokazali da nemaju uticaj u regionu kakav tvrde da imaju...Regionu su poslali poruku kakav ugled uzivaju u EU jer im prakticno niko od zvanicnika Unije nije dosao na skup izuzev Filea koji je napustio skup posle sat vremena. Neverovatno da im je Kosovo toliko vazno da su mu poderdili sopstveni ugled u EU i regionu. Greska u koracima.

tri..zo..ne

pre 14 godina

Srbija ne treba da se obzire na to šta se dešava na nekom brdu ili nekoj dolini! Srbija treba da napravi zdravu atmosferu za dobar život u njoj, jer jedino na taj način može da objasni svetu svu nepravdu koja joj je naneta..
Srbijo, use i u svoje kljuse!!!!

Marina

pre 14 godina

Regionalna konferencija nije uspjela samo za Srbiju jer nije došla na skup. Cilj je bio okupiti lidere regije (a ne EU) i on je postignut u omjeru jedan nedolazak naspram šest dolazaka. Potpisana je zajednička izjava o zaključcima sa sastanka pa je to također uspjeh za sve koji su bili na skupu, ali ne i za Srbiju koja je izostala. Isti lideri iz Kranja sastat će se opet u bližoj budućnosti; oni će nastaviti tamo gdje su u Kranju danas stali i svaki njihov novi sastanak bit će korak naprijed za njih,ali ne i za Srbiju ako govorimo o EU integracijama. Ako govorimo o Kosovu,situacija je još pogubnija za Srbiju jer bi mogla dugo čekati pred vratima Unije. Sjetite se kako je svojedobno odbila podjelu Kosova, odbila je plan Z4 u Hrvatskoj, odbila je konfederalne odnose YU-republika...i što je na kraju dobila?

Mitrovica

pre 14 godina

Ako je neko ocekivao neku strahovitu vest, prekretnicu itd. varao se.
Ove konferencije rade u stilu "step by step" (kao i EU konferencije). Pa EU Ministri se sastaju svakih 14 dana!
Znaci to su sve koraci koji izgledaju mali na prvi izged, ali dugorocno imaju svoj neosporivi znacaj.
Za nas Kosovare je znacajno da ne gubimo korak (redionalno), a drugi ... oni trebaju sami za sebe znati sta im vise odgovara i da guraju svoje strategije!

Mirko

pre 14 godina

Nije dobar put kojim naša politika ponovo ide. A ide, i to na istim principima kao i nekada. Od režimskih medija, a više ih je nego ikad, i stranačkih istupa ponovo se ne vidi da je većinska Srbija nezadovoljna i zabrinuta. Ponovo se već isprobanim instrumentima stvara lažni utisak jedinstva i patrotske podrške, čak su i sajtovi sa komentarima zaposednuti od strane stranačkih aktivista, sve u cilju prikaza ubedljive premoći aktuelne politike. A prosto je izračunati da nije tako, od mojih stotinak prijatelja, bližih i daljih, nema ih ni deset koji podržavaju aktuelnu političku situaciju po bilo kojem pitanju, a onih koji se dvuome, još desetak, ali samo po pitanju "strateških nacionalnih interesa". Ima li načina da se jednoj politici onemogući manipulacija podrškom, a da to ne budu uvek novi izbori?

Meho Tuzlak, jaran

pre 14 godina

Utuvite jednom u glavu: Srbija jos nije sposobna ni za kakav dijalog. Pa, rano joj je! Kad bude vrijeme docice ona i sama. Lijepo kaze vasa pjesma: Kad maline budu zrele i same ce opadati.

mc

pre 14 godina

Stvarno sam mislio da je Tadic trebao da ide na ovaj sastanak i da je trebalo da prisustvuje i da "bude tu" kada se nesto desava, a ne da opet budemo na margini i u nekoj izolaciji..
ali ovo je stvarno ispalo tolika glupost i toliko neozbiljna konferencija, da su stvarno mogli, kao sto neko rece, "da odigraju jednu partiju malog fudbala/nogometa" i da se razidju uz "gajbu pive"!!!
Stvarno dobro promisljen i odmeren potez naseg predsednika (ili mu se posrecilo, ali nema veze)

bljak

pre 14 godina

Ovo je dakle scenario za Monty Pythons, od Slovenaca, preko Kosova, ukljucujuci i Srbiju. Sve neke kao principijalne, umotvorne izjave, a taktike nigde. Operacija uspela, pacijent umro. Da li iko od ucesnika vidi da bez dogovora, nekakve podele, ucinka jedan drugome, nema rezultata? Svako vuce na svoju stranu umesto da popuste jedni drugima, pa da svi imaju vajde. Naravno da niko iz EU nije hteo da mu se ime nadje u ovom gulasu.

Dejan

pre 14 godina

Da se ne lazemo, najveci gubitnici ovog skupa su Slovenija i Srbija. Slovenija jer je dozivela diplomatski fijasko a Srbija jer nije dosla plus Nikola Spiric, koji je inace Srbin, nije napustio konferenciju za vreme obracanja Tacija iako je to obecao mada mi nije jasno njegovo prisustvo jer BIH nije priznalo Kosovo.

burim

pre 14 godina

tadicu jedino smeta da bude kosovo u konferenciji, a uopste ne smeta da ide u sloveniju, u tu drzavu koja je prva drzava od bivse jugoslavi priznala nezavisnost KOSOVA

bezimena

pre 14 godina

Zašto Srbija, kao "lider" (samoproglašeni) regiona, nije organizovala ovakvu konferenciju? Prepostavljam zato što niko na nju ne bi ni došao...

vailije knezevic

pre 14 godina

"Bejaste li, braco moja draga
dal' bejaste vi na Brdu kada?
Ah na Brdu na golemu:
ta uvek smo mi na njemu".
"Brdo" ce, mozda na kraju, ostati kao simbol jos jednog pokusaja nemoguceg.
Radi se o necemu sto nikome do sada nije uspjelo. Pokusaji su bili mnogobrojni ali su obicno zavrsavali u ponovnim i "krvavim deobama". Veliki i "jaki" osvajaci su vremenski imali najvise uspjeha ali samo po principu kolaboracije i favorizovanja. Mozda je to i jedini put prema mirnijoj egzistenciji ili "ko....".
Odgovor na pitanje ko ce biti novi "vezir" podrucja (veziristana) treba traziti u izmisljenom imenu "zapadni balkan" koji je najvjerovatnije "programovan"u tu svrhu.Svi oni koji pokusavaju da forsiraju neko "novo jedinstvo" ili razumijevanje samo su nova vrsta kolaboratera.

Cera

pre 14 godina

Sada bi ovakvi skupovi mogli da počnu da se organizuju na raznim nivoima po dva tri puta nedeljno a nas tamo neće biti. Ali šta se tu može.
Nije mi jasno zašto svi koji to budu organizovali više vole Tačija od Tadića i to sa nekom dozom nasladjivanja? Ipak su to dva različita sveta a da mi je neko ranije pričao da će Kosovo da nas izbaci iz regije Zapadni Balkan proglasio bih ga ludim.
U svakom slučaju sve čestitke našem Predsedniku na doslednosti i čvrstom stavu po ovom ne baš nebitnom i formalnom pitanju.
Predsedniče Tadiću hvala Vam.

Ljuba

pre 14 godina

Biće još skupova gde će biti i visokih zvaničnika,gde će se o nečemu odlučivati, a Tači reče da neće propustiti ni jedan skup u budućnosti, šta ćemo onda, pitam ja sve vas ?

zoran, leskovac

pre 14 godina

Nasa politika ovde pokazuje zdravu principijelnost, a ne nikakvo inacenje, kao sto neki misle.Po nekim mudrijasima, Srbija uvek i svugde mora da prihvati bas sve sto neko zatrazi, samo da bi se kao primakli EU.Nije tako, mora da se znaju granice.Zbog cega bi Srbija prihvatila milimetar manje od Rezolucije 1244?Hrvati i Slovenci su samo trebali da se pridrzavaju te Rezolucije i sve bi bilo u redu.Da su se pridrzavali iste, oni nama ne bi cinili nikakvu uslugu, vec bi na taj nacin pokazali da postuju medjunarodno pravo.Mozda ce Kosovo u buducnosti biti drzava,ali za sada nije i pod imenom Kosovo nije joj bilo mesto na skupu, vec pod imenom UNMIK-Kosovo.Jer bilo tako tesko da kazu svojim prijateljima sa KOsova da ako mora da bude?Organizatori su hteli da pokazu kako mogu ponizavati Srbiju do besvesti, ali su zato zasluzeno doziveli fijasko. Samo slepci ne vide da otkada sa komsijama ne igramo igru ulagivanja pod svaku cenu, da nas vise cene. Bravo Tadic i Vuk Jeremic!

swayzak

pre 14 godina

Izgleda da naši susedi još uvek ne shvataju da ovo nije neko prelazno stanje u Srbiji, već da Srbija NIKADA neće priznati Kosovo bez obzira šta joj se nudi.

Mislite li da bi se bilo koji normalan predsednik usudio da prekrši ustav u koji se zakleo, i da učestvuje na skupu gde se za istim stolom nalaze separatisti? Dajte molim vas ...

A ljudi koji misle da će ulaskom u EU da im plate skoče na 1000 eura žive u zemlji čuda. Jedino mi sami možemo da pokrenemo proizvodnju u ovoj zemlji sopstvenim radom, a onda nam EU neće ni trebati.

*pancho villa*

pre 14 godina

* Ne slažem se sa odlukom Predsednika što nije hteo ili smeo, da ode, jer će sledeći put čekati i moliti da se zakaže nešto slično u našu korist, ali da li će doći predstavnici ovih zemalja iz regiona i EU !?

Srbo-Kanadjanin iz Makaoa

pre 14 godina

"Brze otud, neg' odovud."

Tolika huka-buka nedeljama da li ce ici Tadic, da li ce ici Moratinos, Van Rompeu, whatnot... I onda poranili sat vremena u odnosu na planirano i raskantali se za jedno prepodne?

Smejurija.

genius

pre 14 godina

Tadić je postupio ispravno - već je odbio da prisustvuje nekim skupovima (pa bi bilo krajnje neozbiljno i nekulturno da se ovde pojavio), a svoj mandat je osvojio obećanjem da će ući u EU bez priznavanja Kosova (a izbore dobijaju OBEĆANJA, ništa drugo!)
Iskreno se nadam da ambicije Slovenije i Hrvatske nisu poniženje Srbije samo po sebi (iako su neke njihove akcije vrlo ponižavajuće), pa tako ne mislim da je dobro što je konferencija propala, ali da ovo treba da bude razlog više da se nađe rešenje (unutar same EU) kako predstavnici Kosmetskih Albanaca treba da prisustvuju ovakvim skupovima.
I, zaista, jako je čudno da su se lideri EU, kada su već znali da od zvaničnog stava Unije po pitanju Kosova nema, odlučili za jednostavno jednostrano priznavanje nezavisnosti (bez uslova, fusnota itd). Ovakva akcija Srbije je mogla (morala) da se očekuje, a ako Evropa želi i Srbiju i Kosovo, dolazi se u pat-poziciju iz koje je jedini izlaz pritisak na Srbiju koji će biti nemoguć bez pristanka cele EU.

Slo

pre 14 godina

Pogled iz Slo: Kao prvo: Pahor je potpuno nesposoban politicar i nikako ne mogu da razumem sta radi na toj poziciji..dobro nije jedini o regionu ali to je vec druga oprica. Kao drugo: ako imas dve slabe opcije onda biras onu manje slabu i nisam siguran da je ne dolazak bolja opcija, mozda bi poslali nekog nize rangiranog? setite se samo sredine 90 tada bi kosovari oberucke prihvatili pola kosova ali srbija nije htela cuti o tome kasnije su kosovari dobili celo kosovo, na zalost se u svetu ceni pragmatizam

Nikola

pre 14 godina

A sad bi mogle Srbija i Bosna da organizuju jednu konferenciju zemalja zapadnog Balkana. Slovenija nema sta da se petlja ovde jer je ona vec u EU, a osim toga i sama je htela da se raskanta sa nama. Hrvatska se prikljucuje vrlo brzo tako da je ovo pitanje za nju izlisno. Lepo mi sa Bosnom u RS da organizujemo jednu konferenciju, da vidimo hoce li doci Makednoci i Crnogorci. Ova poslednja perfidna igrarija u Sloveniji samo srecom nije prosla.

Spectator

pre 14 godina

U Svetom pismu stoji na jednom mjestu: "…puno je zvanih a malo odabranih". Srbija bi u svakom slucaju trebala poraditi na tome da bude medju "odabranima"! Ali kako? Bojkotom i samoizolacojom, sigurno ne! Poruku koju je ovaj skup iz Kranja poslao EU-u i ostalim prijateljima glasi otprilike ovako: Slovenija je se iznimno potrudila, cak je gosp. Pahor isao ne dodatne konsultacije u Beograd, Hrvatska je odigrala fair, koliko je mogla, simbolicno je svima koji su trazili predala prijevode svih poglavlja o prikljucivanju u EU, BiH nije mogla biti konstruktivna, s obzirom da ju Srbin predstavlja, svi ostali su zeljeli biti vidjeni i da im se za odaziv pisu pozitivni bodovi.
Kako dalje? Hrvatska ove godine zavrsava pregovore, Crna Gora je na dobrom putu da ih otvori, Makedonija jos ima puno domace zadace do otvaranja pregovora a ostali s leaderom regije Srbojom ce jos pocekati na poziv. U svakom slucaju, nazalost nista pozitivno.

UruRuck

pre 14 godina

Q: "A šta to gubi Slovenija, slovenci? "
A: Pa gubi upravo ono sto je zelela postici organizovanjem ove cajanke.

Videvsi generalne i uopstene zakljucke i deklaraciju sa ove zuraje - nije ni imalo smisla trositi gorivo za ovo putovanje.

cena

pre 14 godina

Herman Van Rompuj, predsednik Evropske Komisije, Žoze Manuel Baroz, ministarka spoljnih poslova EU, Ketrin Ešton i Žoze Luis Rodrigez, i Angel Moratinjos.
Nijedan od navedenih visokih zvaničnika EU nije došao na današnju konferenciju.
Gde je sada Kacin da kaze kako ovi zvanicnici "samoizoloju" svoje zemlje nedolaskom na ovaj "neformalni" skup.
Hajde gospodine Kacin oglasite se molim vas i objasnite nam ovu enigmu.

David

pre 14 godina

... Ma sta je Srbija uradila narodu na Kosovu, to sve stoji i za to treba da se odgovara u odgovarajucoj formi, ali ovaj trenutni haos u odnosima je napravila medjunarodna zajednica koja je imala jasne prilike da status Kosova resi na jedan vrlo drugaciji nacin, recimo pritiskom na Albance da nadju komrpomis, da je tako bilo danas ne bismo imali ovu nestabilnost i unazadjenost Kosova i Sbrije. Sada izgeda da status treba resiti iznudom i pritiscima da jedam od strana pojede ono sto ne zeli. Nepostojanje politicke volje i cista nekompetentnost odlikuje umesanost medjunarodne zajednice u Jugoslaviji. Bosna je haos, Kosovo je jos gore a sve se resava u munut do dvanest i to iznudom i pretnjama. To ce se jako lose odraziti na stabilnost u regionu. Srbija ovde nije triumfovala ali smatram da je korektno odigrala svoju ulogu, a Slovenija i Hrvatska moraju da shvate da vazne drzave u regionu moraju da tretiraju na prioritetan i jednak nacin, bez toga nema perspektive. Sve ostalo je arogancija. Ponizavanjem i ucenjivanjem Srbije sigurno nece doci do stabilnosti i saradnje u regionu, niti se Srbija kao centralni deo tog regiona iz njega moze izdvojiti, to je zabluda.

lazar

pre 14 godina

Sta gubi Slovenija nista ali postavlja se pitanje sta smo mi izgubili -nista.
Konferencija o privrzenosti vec dogovorenih principa i isprazna povelja koja je mogla biti dogovorena sms i email .
Naravno da Slovenci nece reci da nije uspelo pa kosta boravak toliko delegacija a i treba sacuvati makar malo ugleda.

Ivan

pre 14 godina

Srbiji je mesto u EU a ne na nekim neformalnim skupovima lokalnih političara. Zar nije jasno, da se većim susedima ( Italiji ) nikako ne svidja političko povezivanje balkana ?
Svi u EU i povezivanje na ekonomskom planu.
Igrice kako su ih zacrtali Slovenija i Hrvatska na ovom skupu Srbiji stvarno ne trebaju i Tadić nije naseo.
Uopšte nije problem Kosovo ovde nego negodovanje EU država kojima smeta političko povezivanje Balkana. Samo treba to shvatiti....

ky3ma

pre 14 godina

Ništa se nije dobilo?!? o kontrer što bi rekao Del Boj, dobilo se na učvršćivanju stavova Srbije u MZ. Kada pošalju upitnik sa 20.000 pitanja neki misle da ćemo da se zakucamo sa Kosovom ali nećemo. Presuda Međunarodnog suda će biti jasna preporuka kolika ja teritorija Srbija ali ona je najbolje određena 1244. Ako tamo piše da je Kosovo smostalno onda se ja zalažem da tako i bude. Ako ne, ko je Srbija da propisuje granice.

Gradimir Stefanovic

pre 14 godina

Izuzetno dobra procena Administracije Predsednika Tadica. Problem prisutvovanja je mnogo manji od samog potpisivanja deklaracija i povelja koje bi uvek mogle da se zloupotrebljavaju... Onda bi govorili "Tadic je potpisao povelju o bezrezervnom druzenju a sada radi drugacije". Jos jednom bravo.

Ivan

pre 14 godina

A šta to gubi Slovenija, slovenci? Verovatno če jih pogoditi lakota što Tadić nije došao. Imat če plato oko 200 EUR kao mi. Život ide dalje, svi idu dalje.Opet nije niko čuo srbske istine a kosovsko strano svi. Nažalost takvih če događaja biti još puno koji če proći bez srbije.Na kraju če za nekoliko godina neki novi političari početi razgovarati sa predstavnicima Kosova ali če tada biti jako kasno. Sve ovo vreme dok se srbija duri, Kosovo ojačava svoj nezavisnost te lobira svugde kde god stigne. Iz ovoga se da zaključiti, da nijedna država neče povuči priznanja a i da onima koji nisu priznali Kosova uopče ne smeta što su tamo predstavniki kosova.

Ivana

pre 14 godina

Evropski zvanicnici su hteli da dodju pod uslovom da se okupe politicari iz regiona ne bi li se naslo resenje za dalje priblizavanje ka EU i eventualni model kako da Kosovo i Srbija uspostave saradnju upravo BEZ priznavanja. Posto Tadic nije dosao, zvanicnici EU nemaju zasto da gube vreme tamo. E sad jedini problem je sto je opet Srbija ispala ta koja blokira stvari i nece da saradjuje iako nekome na prvi pogled tako ne izgleda.

Noli

pre 14 godina

To Borise srbinu! Jos jedna spektakularna pobeda srpske politike...Lider u regionu? Ovakvim putem cuvate Kosovo? Ovo mi zvuci ko neke od RTS vesti iz 1990! Pitanje Tadicu...Jel si ti ikada sreo Albanca sa Kosova?

Zdrav razum

pre 14 godina

Ma nije moguce?Tako vazan sastanak prekinut?Zar mi nismo usli u samoizolaciju bojkotom istog?Zar se nismo zbog te odluke "svetlosnim godinama" udaljili od EU?...

nada

pre 14 godina

Pretpotstavljam da se zbog ovoga najvise sekiraju nasi evropski liberali. Jedva cekam da se izjasne (i najverovatnije, Srbiju vide kao glavnog krivca za neuspeh ovog skupa).

RALE

pre 14 godina

Ko s djavolom tikve sadi o glavu mu se obije.
A Slovenci i Hrvati su trebali samo da ispoštuju važeću rezoluciju 1244 SB UN i sve bi bilo u redu.
I neka im se ovo desilo jer su priznali Kosovo mimo svih normi medjunarodnog prava a pod pritiskom Amerike. Sad ce im se svi smijati, ali ne sumnjam u njihovu dobru namjeru.
Zato što je Kosovo Srbija se upravo i desila ovakva bruka.
Izgleda da se savjest počinje polako buditi i na Zapadu.

Dejan

pre 14 godina

Bilo pa proslo, a koga nema bez njega se mora. To sto nekih nije bilo nije niti bitno, bitno je to da su neki pokazali spremnost za saradanju, a drugi spremnost na durenje. Kako bi se reklo, bitnija je forma od sadrzaja. Uostalom, iza malih su veliki koji pustaju probne balone. To sto ih tamo nema ne znaci da ne upraljvaju time i ne nadgledaju. Sve u svemu, nedolaskom se nista nije dobilo, ali se nesto izgubilo. Bolje da je otisao nize rangiran politicar koji bi otisao na govore kosovskog predstavnika nego nitko...

IQ=0

pre 14 godina

Nijedan od navedenih visokih zvaničnika EU nije došao na današnju konferenciju.

Dovoljna recenica... za sve one koji su zadnjih dana lepili "epitete" predsedniku Tadicu

pobjedenik

pre 14 godina

Jedini pravi pobjednik ove konferencije je Koštunica i pristalice njegove politike. Dokazali su da ih se još uvijek uvažava u Srbiji i sada će im narasti krila.

Alen

pre 14 godina

Ovdje je jedino pitanje da li ce Slovenija, Hrvatska ili Srbija biti lideri ove smiijesne tzv. regije ili tkoje kakav ispao. Sramota! Shvatite da su ovo sve male zemlje koje nemogu koliko god željele pretendirati na nekakve ozbiljne međunarodne pozicije ili utjecaje na nekakve politike. Kad svi shvatimo da ne zivimo vise u Jugoslaviji nego u malim balkanskim državicama i prema tome vodimo i svoje politike možda se uspiju nasi politicari sjesti za jedan stol bez da se nadmecu tko ce biti lider cega vec.

Pobesneli max

pre 14 godina

Srbija nije ni pobednik ni gubitnik u vezi ove price. Ostala je principijelna i "svoj na svome". Ne zelim da vidim ni Sloveniju ni Hrvatsku kao gubitnike. Oni su ucinili sta su mogli, koliko su uspeli ili nisu uspeli neka vide sami. O tzv. drzavi Kosovo ne zelim da se smaram. Ko je ovde najveci gubitnik? Najveci gubitnici su nasi, domaci koji su koristili svaku priliku da optuze sopstvenu zemlju, pozivajuci je pritom da u Evropu po svaku cenu mora da ide "spustenih gaca".
Toliko o njihovoj "pameti".
Podrska predsedniku i spoljnoj politici!!!

Munze Konza

pre 14 godina

Evo, javno kazem - bravo, Tadicu, bravo, predsednice! Bez obzira na razloge, neodlaskom na ovaj fijasko i namestaljku mnoge minuse si pretvorio u veliki plus. Mozda ipak postujes Srbiju vise od bilo cega drugog.

Boban

pre 14 godina

Jasno je da je konferencija dometom bila daleko od planiranog, samo se ja ne bih radovao što evropski zvaničnici nisu došli ili su poranili otići. Sigurno da ne misle danas ništa u stilu da se bez Srbije ne može, već će pre biti da su počeli ponovo razumevati koliko je Srbija zapravo veliki problem i kočničar stabilizaciji celog zapadnog Balkana. Niko nema razloga biti zadovoljan što su konferenciju obeležili problemi još u pripremi no Srbija za zadovoljstvo ima manje razloga od svih. Nakon što prođe ova nacionalna histerija narodnog oduševljenja srpskim "NE" vrlo brzo ćemo to svi početi osećati i shvatati.

dragan

pre 14 godina

Eto, toliko buke ni oko cega - cak je i File zbrisao posle sat vremena.... Najveci gubitnici su zapravo Slovenci, jer su pokazali da ugled i uticaj koji imaju u regionu i nije bas nesto velik. Na kraju im nije dosao niko iz EU kojoj i sami pripadaju i sve to zbog tvrdoglavog odbijanja da izadju u susret zahtevima Srbije odnosno zbog Kosova (toliko i o njihovom ugledu u EU).

Ako im je Kosovo toliko vazno da su zbog njega zrtvovali ugled u EU, onda je u redu. Hrvati su ispali najpametniji - lepo su se povukli u stranu iako su suorganizator.

U principu ne moze se reci da je skup uspesan...

mario

pre 14 godina

"Špirić je dodao i da će, po njegovom mišljenju, "konferencija imati slab domet" bez učešća Srbije na njoj"
Ma da ipak je to ništa bez "lidera regiona" koji je usput na začelju evroatlantskih integracija,za njega su manje bitni takvi susreti.
Ali dobro doči će kad tad dobrosusedski odnosi na red,a bez toga nema napretka prema EU,a ova konferencija je sigurno organizirana negdje drugdje da se vidi ko kako diše.

Nemanja

pre 14 godina

"Nijedan od navedenih visokih zvaničnika EU nije došao na današnju konferenciju."

Bez predstavnika EU i Srbije, ovo je jedan veliki fail za Sloveniju (i Hrvatsku).

Plus za BiH ako zaista napuste salu dok Tači bude nastupao.

TheBgd

pre 14 godina

...
Ako naša zemlja Srbija pretenduje da bude ozbiljna dežava, da jednog dana ojača i bude na mestu koje joj po meni pripada, onda mora da zauzme čvrst stav po nekim pitanjima....OK, nije pametno gurati prst u oko Americi, Nemačkoj i ostalim moćnicima, ali ako ne možemo da se suprostavimo (politički) Sloveniji, Hrvatskoj i ostalima tog ranga onda sami sebe osudjujemo na večitu marginu...
Ovde nije reč o tome da li neko od nas misli da treba pustiti Kosmet da ide ili ga treba zadržavati, svi su na unutrašnjem planu slobodni da iznose svoje mišljenje po tom pitanju, ali mislim da prema spolja treba da se držimo zajedno, jer samo tako dokazujemo da smo ozbiljni!
Priče o samoizolaciji su po meni smešne, jer prava priča na ovu istu temu dolazi na leto i to zvanična, ozbiljna priča....pa zašto bi smo svojom nepromišljenošću, u najavi slabili sopstvene pozicije?!?

Ivana

pre 14 godina

... Ja sam prilično razočarana sveukupnom političkom scenom kod nas, ali ovakve stavove podršavam. Ne vidim u čemu je predsednik pogrešio? Ako samo traži da se poštuju standardi koje su nam postavile te iste članice EU i druge važnije institucije. I još većina njih ne dođe na skup? Videćemo kako će se stvari odvijati na konferenciji u BIH, za koju inače EU zvaničnici tvrde da je mnogo važnija od ove u Sloveniji!

mario@srdjan

pre 14 godina

Ma da baš ste pokvarili neke liderske apetite možeš misliti.
Za neke koji izgleda još neznaju ko je gdje SLO-EU,NATO,RH-NATO za dvije dodine EU,a gdje je to "lider" još nigdje niti će uskoro i da kolika je prosječna plata kod lidera,a kolika god ovih ne lidera od toga se živi,a ne od samoproglašenja liderom nekog regiona u tom regionu SLO i RH sigurno nisu.

bosanac

pre 14 godina

Zašto zastupnik naše države (BIH) više gleda na interese druge države, nego svoje? Špiriću, a mi u Bosni nek krepavamo dok ti gledaš u Beograd?

Slobodan Petrovic

pre 14 godina

Berisa zali jer Tadic nije u Kranju,a eto mozda i Tadic zali jer je Berisa u Krnaju.Bas evo ja zalim ceo dan sto Tadic nije na neozbiljnoj konferenciji,niko iz EU se nije upristojio da dodje.Bravo za Tadica sto postuje svoje i principe zemlje Srbije.

srdjan

pre 14 godina

.... kako je tuzna ova zurka bez muzike.
Ne samo da smo odbili da sedimo sa nezavisnim Kosovom za istim stolom vec smo i poprilicno pokvarili regionalne liderske apetite Slovenije i Hrvatske.
A i svi ti nasi prijatelji sa skupa koji su priznali Kosovo uradili su, bar tako kazu, za dobrobit Srbije. Misle se oni tako dobronamerni da bi Kosovo u Srbiji samo bi opstruiralo sistem. Dobro, nije ti no tako rdjavo kao izgovor i donekle moze i da se prihvati. Ali, ako vec Republika Srpska uporno blokira sistem jedinstvene BIH zasto onda istu takvu "uslugu" ne ucine i Bosni ?

Slobodan Petrovic

pre 14 godina

Berisa zali jer Tadic nije u Kranju,a eto mozda i Tadic zali jer je Berisa u Krnaju.Bas evo ja zalim ceo dan sto Tadic nije na neozbiljnoj konferenciji,niko iz EU se nije upristojio da dodje.Bravo za Tadica sto postuje svoje i principe zemlje Srbije.

Nemanja

pre 14 godina

"Nijedan od navedenih visokih zvaničnika EU nije došao na današnju konferenciju."

Bez predstavnika EU i Srbije, ovo je jedan veliki fail za Sloveniju (i Hrvatsku).

Plus za BiH ako zaista napuste salu dok Tači bude nastupao.

srdjan

pre 14 godina

.... kako je tuzna ova zurka bez muzike.
Ne samo da smo odbili da sedimo sa nezavisnim Kosovom za istim stolom vec smo i poprilicno pokvarili regionalne liderske apetite Slovenije i Hrvatske.
A i svi ti nasi prijatelji sa skupa koji su priznali Kosovo uradili su, bar tako kazu, za dobrobit Srbije. Misle se oni tako dobronamerni da bi Kosovo u Srbiji samo bi opstruiralo sistem. Dobro, nije ti no tako rdjavo kao izgovor i donekle moze i da se prihvati. Ali, ako vec Republika Srpska uporno blokira sistem jedinstvene BIH zasto onda istu takvu "uslugu" ne ucine i Bosni ?

dragan

pre 14 godina

Eto, toliko buke ni oko cega - cak je i File zbrisao posle sat vremena.... Najveci gubitnici su zapravo Slovenci, jer su pokazali da ugled i uticaj koji imaju u regionu i nije bas nesto velik. Na kraju im nije dosao niko iz EU kojoj i sami pripadaju i sve to zbog tvrdoglavog odbijanja da izadju u susret zahtevima Srbije odnosno zbog Kosova (toliko i o njihovom ugledu u EU).

Ako im je Kosovo toliko vazno da su zbog njega zrtvovali ugled u EU, onda je u redu. Hrvati su ispali najpametniji - lepo su se povukli u stranu iako su suorganizator.

U principu ne moze se reci da je skup uspesan...

Munze Konza

pre 14 godina

Evo, javno kazem - bravo, Tadicu, bravo, predsednice! Bez obzira na razloge, neodlaskom na ovaj fijasko i namestaljku mnoge minuse si pretvorio u veliki plus. Mozda ipak postujes Srbiju vise od bilo cega drugog.

Pobesneli max

pre 14 godina

Srbija nije ni pobednik ni gubitnik u vezi ove price. Ostala je principijelna i "svoj na svome". Ne zelim da vidim ni Sloveniju ni Hrvatsku kao gubitnike. Oni su ucinili sta su mogli, koliko su uspeli ili nisu uspeli neka vide sami. O tzv. drzavi Kosovo ne zelim da se smaram. Ko je ovde najveci gubitnik? Najveci gubitnici su nasi, domaci koji su koristili svaku priliku da optuze sopstvenu zemlju, pozivajuci je pritom da u Evropu po svaku cenu mora da ide "spustenih gaca".
Toliko o njihovoj "pameti".
Podrska predsedniku i spoljnoj politici!!!

TheBgd

pre 14 godina

...
Ako naša zemlja Srbija pretenduje da bude ozbiljna dežava, da jednog dana ojača i bude na mestu koje joj po meni pripada, onda mora da zauzme čvrst stav po nekim pitanjima....OK, nije pametno gurati prst u oko Americi, Nemačkoj i ostalim moćnicima, ali ako ne možemo da se suprostavimo (politički) Sloveniji, Hrvatskoj i ostalima tog ranga onda sami sebe osudjujemo na večitu marginu...
Ovde nije reč o tome da li neko od nas misli da treba pustiti Kosmet da ide ili ga treba zadržavati, svi su na unutrašnjem planu slobodni da iznose svoje mišljenje po tom pitanju, ali mislim da prema spolja treba da se držimo zajedno, jer samo tako dokazujemo da smo ozbiljni!
Priče o samoizolaciji su po meni smešne, jer prava priča na ovu istu temu dolazi na leto i to zvanična, ozbiljna priča....pa zašto bi smo svojom nepromišljenošću, u najavi slabili sopstvene pozicije?!?

IQ=0

pre 14 godina

Nijedan od navedenih visokih zvaničnika EU nije došao na današnju konferenciju.

Dovoljna recenica... za sve one koji su zadnjih dana lepili "epitete" predsedniku Tadicu

swayzak

pre 14 godina

Izgleda da naši susedi još uvek ne shvataju da ovo nije neko prelazno stanje u Srbiji, već da Srbija NIKADA neće priznati Kosovo bez obzira šta joj se nudi.

Mislite li da bi se bilo koji normalan predsednik usudio da prekrši ustav u koji se zakleo, i da učestvuje na skupu gde se za istim stolom nalaze separatisti? Dajte molim vas ...

A ljudi koji misle da će ulaskom u EU da im plate skoče na 1000 eura žive u zemlji čuda. Jedino mi sami možemo da pokrenemo proizvodnju u ovoj zemlji sopstvenim radom, a onda nam EU neće ni trebati.

Gradimir Stefanovic

pre 14 godina

Izuzetno dobra procena Administracije Predsednika Tadica. Problem prisutvovanja je mnogo manji od samog potpisivanja deklaracija i povelja koje bi uvek mogle da se zloupotrebljavaju... Onda bi govorili "Tadic je potpisao povelju o bezrezervnom druzenju a sada radi drugacije". Jos jednom bravo.

Zdrav razum

pre 14 godina

Ma nije moguce?Tako vazan sastanak prekinut?Zar mi nismo usli u samoizolaciju bojkotom istog?Zar se nismo zbog te odluke "svetlosnim godinama" udaljili od EU?...

nada

pre 14 godina

Pretpotstavljam da se zbog ovoga najvise sekiraju nasi evropski liberali. Jedva cekam da se izjasne (i najverovatnije, Srbiju vide kao glavnog krivca za neuspeh ovog skupa).

cena

pre 14 godina

Herman Van Rompuj, predsednik Evropske Komisije, Žoze Manuel Baroz, ministarka spoljnih poslova EU, Ketrin Ešton i Žoze Luis Rodrigez, i Angel Moratinjos.
Nijedan od navedenih visokih zvaničnika EU nije došao na današnju konferenciju.
Gde je sada Kacin da kaze kako ovi zvanicnici "samoizoloju" svoje zemlje nedolaskom na ovaj "neformalni" skup.
Hajde gospodine Kacin oglasite se molim vas i objasnite nam ovu enigmu.

Ivana

pre 14 godina

... Ja sam prilično razočarana sveukupnom političkom scenom kod nas, ali ovakve stavove podršavam. Ne vidim u čemu je predsednik pogrešio? Ako samo traži da se poštuju standardi koje su nam postavile te iste članice EU i druge važnije institucije. I još većina njih ne dođe na skup? Videćemo kako će se stvari odvijati na konferenciji u BIH, za koju inače EU zvaničnici tvrde da je mnogo važnija od ove u Sloveniji!

RALE

pre 14 godina

Ko s djavolom tikve sadi o glavu mu se obije.
A Slovenci i Hrvati su trebali samo da ispoštuju važeću rezoluciju 1244 SB UN i sve bi bilo u redu.
I neka im se ovo desilo jer su priznali Kosovo mimo svih normi medjunarodnog prava a pod pritiskom Amerike. Sad ce im se svi smijati, ali ne sumnjam u njihovu dobru namjeru.
Zato što je Kosovo Srbija se upravo i desila ovakva bruka.
Izgleda da se savjest počinje polako buditi i na Zapadu.

zoran, leskovac

pre 14 godina

Nasa politika ovde pokazuje zdravu principijelnost, a ne nikakvo inacenje, kao sto neki misle.Po nekim mudrijasima, Srbija uvek i svugde mora da prihvati bas sve sto neko zatrazi, samo da bi se kao primakli EU.Nije tako, mora da se znaju granice.Zbog cega bi Srbija prihvatila milimetar manje od Rezolucije 1244?Hrvati i Slovenci su samo trebali da se pridrzavaju te Rezolucije i sve bi bilo u redu.Da su se pridrzavali iste, oni nama ne bi cinili nikakvu uslugu, vec bi na taj nacin pokazali da postuju medjunarodno pravo.Mozda ce Kosovo u buducnosti biti drzava,ali za sada nije i pod imenom Kosovo nije joj bilo mesto na skupu, vec pod imenom UNMIK-Kosovo.Jer bilo tako tesko da kazu svojim prijateljima sa KOsova da ako mora da bude?Organizatori su hteli da pokazu kako mogu ponizavati Srbiju do besvesti, ali su zato zasluzeno doziveli fijasko. Samo slepci ne vide da otkada sa komsijama ne igramo igru ulagivanja pod svaku cenu, da nas vise cene. Bravo Tadic i Vuk Jeremic!

Srbo-Kanadjanin iz Makaoa

pre 14 godina

"Brze otud, neg' odovud."

Tolika huka-buka nedeljama da li ce ici Tadic, da li ce ici Moratinos, Van Rompeu, whatnot... I onda poranili sat vremena u odnosu na planirano i raskantali se za jedno prepodne?

Smejurija.

Ivan

pre 14 godina

Srbiji je mesto u EU a ne na nekim neformalnim skupovima lokalnih političara. Zar nije jasno, da se većim susedima ( Italiji ) nikako ne svidja političko povezivanje balkana ?
Svi u EU i povezivanje na ekonomskom planu.
Igrice kako su ih zacrtali Slovenija i Hrvatska na ovom skupu Srbiji stvarno ne trebaju i Tadić nije naseo.
Uopšte nije problem Kosovo ovde nego negodovanje EU država kojima smeta političko povezivanje Balkana. Samo treba to shvatiti....

UruRuck

pre 14 godina

Q: "A šta to gubi Slovenija, slovenci? "
A: Pa gubi upravo ono sto je zelela postici organizovanjem ove cajanke.

Videvsi generalne i uopstene zakljucke i deklaraciju sa ove zuraje - nije ni imalo smisla trositi gorivo za ovo putovanje.

David

pre 14 godina

... Ma sta je Srbija uradila narodu na Kosovu, to sve stoji i za to treba da se odgovara u odgovarajucoj formi, ali ovaj trenutni haos u odnosima je napravila medjunarodna zajednica koja je imala jasne prilike da status Kosova resi na jedan vrlo drugaciji nacin, recimo pritiskom na Albance da nadju komrpomis, da je tako bilo danas ne bismo imali ovu nestabilnost i unazadjenost Kosova i Sbrije. Sada izgeda da status treba resiti iznudom i pritiscima da jedam od strana pojede ono sto ne zeli. Nepostojanje politicke volje i cista nekompetentnost odlikuje umesanost medjunarodne zajednice u Jugoslaviji. Bosna je haos, Kosovo je jos gore a sve se resava u munut do dvanest i to iznudom i pretnjama. To ce se jako lose odraziti na stabilnost u regionu. Srbija ovde nije triumfovala ali smatram da je korektno odigrala svoju ulogu, a Slovenija i Hrvatska moraju da shvate da vazne drzave u regionu moraju da tretiraju na prioritetan i jednak nacin, bez toga nema perspektive. Sve ostalo je arogancija. Ponizavanjem i ucenjivanjem Srbije sigurno nece doci do stabilnosti i saradnje u regionu, niti se Srbija kao centralni deo tog regiona iz njega moze izdvojiti, to je zabluda.

bezimena

pre 14 godina

Zašto Srbija, kao "lider" (samoproglašeni) regiona, nije organizovala ovakvu konferenciju? Prepostavljam zato što niko na nju ne bi ni došao...

mc

pre 14 godina

Stvarno sam mislio da je Tadic trebao da ide na ovaj sastanak i da je trebalo da prisustvuje i da "bude tu" kada se nesto desava, a ne da opet budemo na margini i u nekoj izolaciji..
ali ovo je stvarno ispalo tolika glupost i toliko neozbiljna konferencija, da su stvarno mogli, kao sto neko rece, "da odigraju jednu partiju malog fudbala/nogometa" i da se razidju uz "gajbu pive"!!!
Stvarno dobro promisljen i odmeren potez naseg predsednika (ili mu se posrecilo, ali nema veze)

Noli

pre 14 godina

To Borise srbinu! Jos jedna spektakularna pobeda srpske politike...Lider u regionu? Ovakvim putem cuvate Kosovo? Ovo mi zvuci ko neke od RTS vesti iz 1990! Pitanje Tadicu...Jel si ti ikada sreo Albanca sa Kosova?

lazar

pre 14 godina

Sta gubi Slovenija nista ali postavlja se pitanje sta smo mi izgubili -nista.
Konferencija o privrzenosti vec dogovorenih principa i isprazna povelja koja je mogla biti dogovorena sms i email .
Naravno da Slovenci nece reci da nije uspelo pa kosta boravak toliko delegacija a i treba sacuvati makar malo ugleda.

Meho Tuzlak, jaran

pre 14 godina

Utuvite jednom u glavu: Srbija jos nije sposobna ni za kakav dijalog. Pa, rano joj je! Kad bude vrijeme docice ona i sama. Lijepo kaze vasa pjesma: Kad maline budu zrele i same ce opadati.

Cera

pre 14 godina

Sada bi ovakvi skupovi mogli da počnu da se organizuju na raznim nivoima po dva tri puta nedeljno a nas tamo neće biti. Ali šta se tu može.
Nije mi jasno zašto svi koji to budu organizovali više vole Tačija od Tadića i to sa nekom dozom nasladjivanja? Ipak su to dva različita sveta a da mi je neko ranije pričao da će Kosovo da nas izbaci iz regije Zapadni Balkan proglasio bih ga ludim.
U svakom slučaju sve čestitke našem Predsedniku na doslednosti i čvrstom stavu po ovom ne baš nebitnom i formalnom pitanju.
Predsedniče Tadiću hvala Vam.

Marina

pre 14 godina

Regionalna konferencija nije uspjela samo za Srbiju jer nije došla na skup. Cilj je bio okupiti lidere regije (a ne EU) i on je postignut u omjeru jedan nedolazak naspram šest dolazaka. Potpisana je zajednička izjava o zaključcima sa sastanka pa je to također uspjeh za sve koji su bili na skupu, ali ne i za Srbiju koja je izostala. Isti lideri iz Kranja sastat će se opet u bližoj budućnosti; oni će nastaviti tamo gdje su u Kranju danas stali i svaki njihov novi sastanak bit će korak naprijed za njih,ali ne i za Srbiju ako govorimo o EU integracijama. Ako govorimo o Kosovu,situacija je još pogubnija za Srbiju jer bi mogla dugo čekati pred vratima Unije. Sjetite se kako je svojedobno odbila podjelu Kosova, odbila je plan Z4 u Hrvatskoj, odbila je konfederalne odnose YU-republika...i što je na kraju dobila?

burim

pre 14 godina

tadicu jedino smeta da bude kosovo u konferenciji, a uopste ne smeta da ide u sloveniju, u tu drzavu koja je prva drzava od bivse jugoslavi priznala nezavisnost KOSOVA

Nikola

pre 14 godina

A sad bi mogle Srbija i Bosna da organizuju jednu konferenciju zemalja zapadnog Balkana. Slovenija nema sta da se petlja ovde jer je ona vec u EU, a osim toga i sama je htela da se raskanta sa nama. Hrvatska se prikljucuje vrlo brzo tako da je ovo pitanje za nju izlisno. Lepo mi sa Bosnom u RS da organizujemo jednu konferenciju, da vidimo hoce li doci Makednoci i Crnogorci. Ova poslednja perfidna igrarija u Sloveniji samo srecom nije prosla.

ky3ma

pre 14 godina

Ništa se nije dobilo?!? o kontrer što bi rekao Del Boj, dobilo se na učvršćivanju stavova Srbije u MZ. Kada pošalju upitnik sa 20.000 pitanja neki misle da ćemo da se zakucamo sa Kosovom ali nećemo. Presuda Međunarodnog suda će biti jasna preporuka kolika ja teritorija Srbija ali ona je najbolje određena 1244. Ako tamo piše da je Kosovo smostalno onda se ja zalažem da tako i bude. Ako ne, ko je Srbija da propisuje granice.

Ljuba

pre 14 godina

Biće još skupova gde će biti i visokih zvaničnika,gde će se o nečemu odlučivati, a Tači reče da neće propustiti ni jedan skup u budućnosti, šta ćemo onda, pitam ja sve vas ?

pobjedenik

pre 14 godina

Jedini pravi pobjednik ove konferencije je Koštunica i pristalice njegove politike. Dokazali su da ih se još uvijek uvažava u Srbiji i sada će im narasti krila.

bosanac

pre 14 godina

Zašto zastupnik naše države (BIH) više gleda na interese druge države, nego svoje? Špiriću, a mi u Bosni nek krepavamo dok ti gledaš u Beograd?

Alen

pre 14 godina

Ovdje je jedino pitanje da li ce Slovenija, Hrvatska ili Srbija biti lideri ove smiijesne tzv. regije ili tkoje kakav ispao. Sramota! Shvatite da su ovo sve male zemlje koje nemogu koliko god željele pretendirati na nekakve ozbiljne međunarodne pozicije ili utjecaje na nekakve politike. Kad svi shvatimo da ne zivimo vise u Jugoslaviji nego u malim balkanskim državicama i prema tome vodimo i svoje politike možda se uspiju nasi politicari sjesti za jedan stol bez da se nadmecu tko ce biti lider cega vec.

genius

pre 14 godina

Tadić je postupio ispravno - već je odbio da prisustvuje nekim skupovima (pa bi bilo krajnje neozbiljno i nekulturno da se ovde pojavio), a svoj mandat je osvojio obećanjem da će ući u EU bez priznavanja Kosova (a izbore dobijaju OBEĆANJA, ništa drugo!)
Iskreno se nadam da ambicije Slovenije i Hrvatske nisu poniženje Srbije samo po sebi (iako su neke njihove akcije vrlo ponižavajuće), pa tako ne mislim da je dobro što je konferencija propala, ali da ovo treba da bude razlog više da se nađe rešenje (unutar same EU) kako predstavnici Kosmetskih Albanaca treba da prisustvuju ovakvim skupovima.
I, zaista, jako je čudno da su se lideri EU, kada su već znali da od zvaničnog stava Unije po pitanju Kosova nema, odlučili za jednostavno jednostrano priznavanje nezavisnosti (bez uslova, fusnota itd). Ovakva akcija Srbije je mogla (morala) da se očekuje, a ako Evropa želi i Srbiju i Kosovo, dolazi se u pat-poziciju iz koje je jedini izlaz pritisak na Srbiju koji će biti nemoguć bez pristanka cele EU.

tri..zo..ne

pre 14 godina

Srbija ne treba da se obzire na to šta se dešava na nekom brdu ili nekoj dolini! Srbija treba da napravi zdravu atmosferu za dobar život u njoj, jer jedino na taj način može da objasni svetu svu nepravdu koja joj je naneta..
Srbijo, use i u svoje kljuse!!!!

Ivan

pre 14 godina

A šta to gubi Slovenija, slovenci? Verovatno če jih pogoditi lakota što Tadić nije došao. Imat če plato oko 200 EUR kao mi. Život ide dalje, svi idu dalje.Opet nije niko čuo srbske istine a kosovsko strano svi. Nažalost takvih če događaja biti još puno koji če proći bez srbije.Na kraju če za nekoliko godina neki novi političari početi razgovarati sa predstavnicima Kosova ali če tada biti jako kasno. Sve ovo vreme dok se srbija duri, Kosovo ojačava svoj nezavisnost te lobira svugde kde god stigne. Iz ovoga se da zaključiti, da nijedna država neče povuči priznanja a i da onima koji nisu priznali Kosova uopče ne smeta što su tamo predstavniki kosova.

Ivana

pre 14 godina

Evropski zvanicnici su hteli da dodju pod uslovom da se okupe politicari iz regiona ne bi li se naslo resenje za dalje priblizavanje ka EU i eventualni model kako da Kosovo i Srbija uspostave saradnju upravo BEZ priznavanja. Posto Tadic nije dosao, zvanicnici EU nemaju zasto da gube vreme tamo. E sad jedini problem je sto je opet Srbija ispala ta koja blokira stvari i nece da saradjuje iako nekome na prvi pogled tako ne izgleda.

Mitrovica

pre 14 godina

Ako je neko ocekivao neku strahovitu vest, prekretnicu itd. varao se.
Ove konferencije rade u stilu "step by step" (kao i EU konferencije). Pa EU Ministri se sastaju svakih 14 dana!
Znaci to su sve koraci koji izgledaju mali na prvi izged, ali dugorocno imaju svoj neosporivi znacaj.
Za nas Kosovare je znacajno da ne gubimo korak (redionalno), a drugi ... oni trebaju sami za sebe znati sta im vise odgovara i da guraju svoje strategije!

Boban

pre 14 godina

Jasno je da je konferencija dometom bila daleko od planiranog, samo se ja ne bih radovao što evropski zvaničnici nisu došli ili su poranili otići. Sigurno da ne misle danas ništa u stilu da se bez Srbije ne može, već će pre biti da su počeli ponovo razumevati koliko je Srbija zapravo veliki problem i kočničar stabilizaciji celog zapadnog Balkana. Niko nema razloga biti zadovoljan što su konferenciju obeležili problemi još u pripremi no Srbija za zadovoljstvo ima manje razloga od svih. Nakon što prođe ova nacionalna histerija narodnog oduševljenja srpskim "NE" vrlo brzo ćemo to svi početi osećati i shvatati.

Mirko

pre 14 godina

Nije dobar put kojim naša politika ponovo ide. A ide, i to na istim principima kao i nekada. Od režimskih medija, a više ih je nego ikad, i stranačkih istupa ponovo se ne vidi da je većinska Srbija nezadovoljna i zabrinuta. Ponovo se već isprobanim instrumentima stvara lažni utisak jedinstva i patrotske podrške, čak su i sajtovi sa komentarima zaposednuti od strane stranačkih aktivista, sve u cilju prikaza ubedljive premoći aktuelne politike. A prosto je izračunati da nije tako, od mojih stotinak prijatelja, bližih i daljih, nema ih ni deset koji podržavaju aktuelnu političku situaciju po bilo kojem pitanju, a onih koji se dvuome, još desetak, ali samo po pitanju "strateških nacionalnih interesa". Ima li načina da se jednoj politici onemogući manipulacija podrškom, a da to ne budu uvek novi izbori?

bljak

pre 14 godina

Ovo je dakle scenario za Monty Pythons, od Slovenaca, preko Kosova, ukljucujuci i Srbiju. Sve neke kao principijalne, umotvorne izjave, a taktike nigde. Operacija uspela, pacijent umro. Da li iko od ucesnika vidi da bez dogovora, nekakve podele, ucinka jedan drugome, nema rezultata? Svako vuce na svoju stranu umesto da popuste jedni drugima, pa da svi imaju vajde. Naravno da niko iz EU nije hteo da mu se ime nadje u ovom gulasu.

mario

pre 14 godina

Zašto nitko nije pohvalio potez hrvatske premijerke koja je poklonila svim sudionicima konferencije pa čak i Srbiji iako nije sudjelovala 8 milijuna eura vrijedne dokumente?

Illyria

pre 14 godina

Po većini komentara ovde se vidi da mnooooogi u Srbiji još uvek spavaju i misle da se realnost Kosova dogodila samo u snu. Oni su prespavali zadnji izgubljeni rat i kapitulaciju Srbije na Kosovu.

mario@srdjan

pre 14 godina

Ma da baš ste pokvarili neke liderske apetite možeš misliti.
Za neke koji izgleda još neznaju ko je gdje SLO-EU,NATO,RH-NATO za dvije dodine EU,a gdje je to "lider" još nigdje niti će uskoro i da kolika je prosječna plata kod lidera,a kolika god ovih ne lidera od toga se živi,a ne od samoproglašenja liderom nekog regiona u tom regionu SLO i RH sigurno nisu.

Slo

pre 14 godina

Pogled iz Slo: Kao prvo: Pahor je potpuno nesposoban politicar i nikako ne mogu da razumem sta radi na toj poziciji..dobro nije jedini o regionu ali to je vec druga oprica. Kao drugo: ako imas dve slabe opcije onda biras onu manje slabu i nisam siguran da je ne dolazak bolja opcija, mozda bi poslali nekog nize rangiranog? setite se samo sredine 90 tada bi kosovari oberucke prihvatili pola kosova ali srbija nije htela cuti o tome kasnije su kosovari dobili celo kosovo, na zalost se u svetu ceni pragmatizam

Zbunjen

pre 14 godina

Slovenci su još jednom pokazali da su im odnosi sa Kosovom bitniji nego odnosi sa Srbijom. Ako je to njihov interes OK mi tu nemamo šta da dodamo.
Mi smo valjda pokazali da nam je bitnije naše pravo nego odnosi sa Slovenijom, mislim da je i to Ok.
Dobro smo postupili, valjda...

vailije knezevic

pre 14 godina

"Bejaste li, braco moja draga
dal' bejaste vi na Brdu kada?
Ah na Brdu na golemu:
ta uvek smo mi na njemu".
"Brdo" ce, mozda na kraju, ostati kao simbol jos jednog pokusaja nemoguceg.
Radi se o necemu sto nikome do sada nije uspjelo. Pokusaji su bili mnogobrojni ali su obicno zavrsavali u ponovnim i "krvavim deobama". Veliki i "jaki" osvajaci su vremenski imali najvise uspjeha ali samo po principu kolaboracije i favorizovanja. Mozda je to i jedini put prema mirnijoj egzistenciji ili "ko....".
Odgovor na pitanje ko ce biti novi "vezir" podrucja (veziristana) treba traziti u izmisljenom imenu "zapadni balkan" koji je najvjerovatnije "programovan"u tu svrhu.Svi oni koji pokusavaju da forsiraju neko "novo jedinstvo" ili razumijevanje samo su nova vrsta kolaboratera.

mario

pre 14 godina

"Špirić je dodao i da će, po njegovom mišljenju, "konferencija imati slab domet" bez učešća Srbije na njoj"
Ma da ipak je to ništa bez "lidera regiona" koji je usput na začelju evroatlantskih integracija,za njega su manje bitni takvi susreti.
Ali dobro doči će kad tad dobrosusedski odnosi na red,a bez toga nema napretka prema EU,a ova konferencija je sigurno organizirana negdje drugdje da se vidi ko kako diše.

Spectator

pre 14 godina

U Svetom pismu stoji na jednom mjestu: "…puno je zvanih a malo odabranih". Srbija bi u svakom slucaju trebala poraditi na tome da bude medju "odabranima"! Ali kako? Bojkotom i samoizolacojom, sigurno ne! Poruku koju je ovaj skup iz Kranja poslao EU-u i ostalim prijateljima glasi otprilike ovako: Slovenija je se iznimno potrudila, cak je gosp. Pahor isao ne dodatne konsultacije u Beograd, Hrvatska je odigrala fair, koliko je mogla, simbolicno je svima koji su trazili predala prijevode svih poglavlja o prikljucivanju u EU, BiH nije mogla biti konstruktivna, s obzirom da ju Srbin predstavlja, svi ostali su zeljeli biti vidjeni i da im se za odaziv pisu pozitivni bodovi.
Kako dalje? Hrvatska ove godine zavrsava pregovore, Crna Gora je na dobrom putu da ih otvori, Makedonija jos ima puno domace zadace do otvaranja pregovora a ostali s leaderom regije Srbojom ce jos pocekati na poziv. U svakom slucaju, nazalost nista pozitivno.

David

pre 14 godina

Smesno da su Slovenci, zbog Kosova, zrtvovali ugled u EU i pokazali da nemaju uticaj u regionu kakav tvrde da imaju...Regionu su poslali poruku kakav ugled uzivaju u EU jer im prakticno niko od zvanicnika Unije nije dosao na skup izuzev Filea koji je napustio skup posle sat vremena. Neverovatno da im je Kosovo toliko vazno da su mu poderdili sopstveni ugled u EU i regionu. Greska u koracima.

*pancho villa*

pre 14 godina

* Ne slažem se sa odlukom Predsednika što nije hteo ili smeo, da ode, jer će sledeći put čekati i moliti da se zakaže nešto slično u našu korist, ali da li će doći predstavnici ovih zemalja iz regiona i EU !?

Dejan

pre 14 godina

Bilo pa proslo, a koga nema bez njega se mora. To sto nekih nije bilo nije niti bitno, bitno je to da su neki pokazali spremnost za saradanju, a drugi spremnost na durenje. Kako bi se reklo, bitnija je forma od sadrzaja. Uostalom, iza malih su veliki koji pustaju probne balone. To sto ih tamo nema ne znaci da ne upraljvaju time i ne nadgledaju. Sve u svemu, nedolaskom se nista nije dobilo, ali se nesto izgubilo. Bolje da je otisao nize rangiran politicar koji bi otisao na govore kosovskog predstavnika nego nitko...

Dejan

pre 14 godina

Da se ne lazemo, najveci gubitnici ovog skupa su Slovenija i Srbija. Slovenija jer je dozivela diplomatski fijasko a Srbija jer nije dosla plus Nikola Spiric, koji je inace Srbin, nije napustio konferenciju za vreme obracanja Tacija iako je to obecao mada mi nije jasno njegovo prisustvo jer BIH nije priznalo Kosovo.

isak

pre 14 godina

ja sam iz kosove, mi u kosovo hocemo da serbia prizna kosovo i da zajedno krenemo u razvijanje nase derzave za bolji zivot i da lecimo zauvek nase rane. nasa buducnost je u europo, sto prije bolje.

David

pre 14 godina

Svako tera svoju pricu, kakv region kakva zajednicka platforma. Ne mozemo da napredujemo zmureci i ignorisanjem Velikog Ruzicastog Slona koji stoji medju nama u sobi. Conacan status Kosovo mora sto pre da se resi, a sve zemlje u regionu moraju da se ponasaju na takav nacin koji nece marginalizovati nikoga, ne mogu Pahor i Kosor da govore o zajednickom frontu ako otvoreno ignorisu interes Srbije a Kosovu ne postavlja nikakva pitanja iako ne postoji konsenzus o statusu kosova ni na kom internacionalnom/EU nivou.

zoran

pre 14 godina

Posto je Kosovo neraskidivi deo Srbije a Taci je zitelj i zvanicnik Kosova (Srbije), onda smo mi imali predstavnika na tom sastanku (kakvog - takvog)....

Zoran

pre 14 godina

U prvim komentarima čak i neki zvaničnici zemalja EU koje su priznale Kosovo zameraju organizatorima da se nisu potrudili da naprave kompromis i uključe Srbiju. Čini mi se da Slovenija i Hrvatska i dalje žive u scenariju gde je svakome dozvoljeno da se iživljava na Srbiji, ali moram da ih obavestim da je to vreme ipak prošlo. Nažalost, i sa ovako zlonamernim komšijama ćemo morati da sarađujemo iz geopolitičkih razloga, ali ih ljubazno molim neka zaborave pozivanje na međusobno poverenje i uvažavanje.

Nikola

pre 14 godina

Nije Srbija ništa izgubila što predsednik Tadić nije bio na kafi kod Pahora. Naprotiv, nedolaskom najvažnijih predstavnika EU, Srbija je dobila podršku te iste EU. Brisel i onako sa Srbijom kontaktira direktno. Zašto bi Slovenija bila neki moderator. Odakle Slovenija na Balkanu (uvek su govorili da nisu Balkanci)I u Evropi Slovenija je niko, a Srbija je na Balkanu neko.
Dobila je i Hrvatska: Obećanje Slovenije da joj neće smetati na putu ka Evropi.
Dobila je i BiH: podršku za viznu liberalizaciju.
Dobilo je i Kosovo: Priznanje na neformalnom susretu i šamar od gospodina Špirića, zbog čega je konferencija i prekinuta.
I Slovenija je dobila: Šamar od Srbije i EU i naravno račune za organizaciju neuspelog piknika.

Mirko

pre 14 godina

najžalosnije je što izveštavanja medija i reakcije čitalaca, uglavnom stranačkih aktivista stvara sliku o Srbiji sasvim drugačiju od kvalifikovanih ispitivanja javnog mišljenja. Zna se za čega su gradjani opredeljeni, ali aktivirani su stari instrumenti, koji ponovo dozvoljavaju da se manjina predstavlja kao većina na osnovu glasnosti.
A nikoga ne zabrinjava što se broj stanovnika u Srbiji naglo smanjuje, i što se prosečna starost naglo povećava. Beže ljudi koji nisu opterećeni godinama...

Nikols

pre 14 godina

Ostvarili smo ogromnu
diplomatsku pobedu.

A sutra, sutra poskupljuje gorivo, hleb, struja, telefon i sve ostalo. Udri brigu na veselje moj Srbine.

Nemojte me pogresno shvatiti, ovo je stvarno smejurija sta su danas u Kranju probali da urade, ali da li to nama nesto znaci kada nam stignu racuni za reziju ili kada u ponedeljak idete da sipate gorivo po astronomskim ciframa?

Milentije

pre 14 godina

Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada!

Zna Boris sta radi , pa nije lud valjda da potpise neki ugovor sa Kosovom!

Hrvati i Slovenci, hvala vam na ovolikoj ljubavi, jos jednom ste pokazali kakvo misljenje imate o nama. Ovo je bio nizak udarac, ali idemo dalje! Srescemo se mi vec negde!

aparaliza

pre 14 godina

samit u kranju je pokazao da svaki skup na balkanu na kome bude bila pozvana zvanicna pristina bice osudjen na propast. samo gluvi i coravi ne zele da vide i cuju za danasnji debakl skupa u kranju.

slobodnomisleći

pre 14 godina

Diplomatska pobeda Srbije. Nadam se da će ih biti još, a šteta što ih je tako malo bilo ranije.
To što se nisu pojavili predsednici EU sem g Filea koji je otišao što pre je mogao kad je video da se "z..." je jasna poruka zvanične EU konferenciji na Brdu kod Kranja (što je i g Pahor sa žaljenjem primetio). Izjava gđe Kosor da je g Špirić imao pogrešan tajming pa je mislio da je Tači završio govor i ranije se vratio u salu zvuči baš tanko (ako imamo u vidu da je gđa Kosor htela da naglasi prisustvo Srbina u sali dok je tzv. predsednik Kosova govorio).
Ono što je ovde bitno da se shvati je da Srbija treba da postane član EU, a ne član Zapadnog Balkana.
Znači da ovom nedvosmislenom porukom od strane zvaničnika EU Srbija nije nimalo pogrešila što se na ovom skupu nije pojavila, i da su njeni stavovi potpuno ispravni i uvaženi od strane zvaničnika EU...
Ono što bi bilo poželjno za druge zemlje Zapadnog Balkana da shvate je da njihov stav, potez ili šta već nema podršku EU. Tačka.
Bilo bi lepo i kad bi druge zemlje Zapadnog Balkana shvatile da put dobrosusedskih odnosa nije neprekidno zameranje i oglušavanje o interese suseda Srbije.
Srbija ne ugrožava ničije interese u regionu, pa bi bilo lepo kada bi druge zemlje iz regiona prestale da ugrožavaju interese Srbije, i neprekidno je uče pameti šta je za nju dobro...

n.alex

pre 14 godina

Zamislite ovako.
Narednih 10 godina rade se skupovi, tribine, kongresi, sednice na kojima Kosovo ucestvuje a Srbija ne. Politicari nas ubedjuju da su neuspesni, besciljni, besmisleni...da je njihov neuspeh nas uspeh. Ne razumem jer logika gubi smisao i dokazuju nezrelost nase politike, predsednika, ministra inostranih poslova i citavog parlamenta. Miniracu, upropastiti, sabotirati, izbeci sve moguce susrete i dogovore.U bliskoj istoriji a i onoj najranijoj se odlaganje i izbegavanje dijaloga pokazalo pogubno i donosilo samo vece probleme i vecu stetu.
Stvari se resavaju kroz dijalog i neminovnu saradnju. Slazem se da Srbija treba da ima stav, ali ne mora da bude i magarac

vernikk

pre 14 godina

Drago mi je što se od mog poreskog novca nije ni dinar dao za delegaciju radi ovog zamlaćivanja. Jesam za što jače regionalno povezivanje ali ne sklepano tako da ni evropski funkcioneri nisu hteli ni da se (bar) pojave...

mirko

pre 14 godina

...Lanac je čvrst toliko, koliko je čvrsta najslabija karika na tom lancu. U našem slučaju je lanac Balkan, a jedna između karika je Srbija, pa sad ako je slaba, zadnja, nema od lanca ništa.

J O K E R

pre 14 godina

"Hašim Taši je rekao i da je današnja konferencija bila "neformalnog" karaktera, zbog čega pred učesnicima nisu bile tablice sa imenima država, ni državna obeležja.

Ne razumem kako, KAO NI ZASTO JE "KONFERENCIJA BILA BEZ IMENA DRZAVA I UCESNIKA", JER BAS TO JE BIO ZAHTEV NA KOME JE SRBIJA JEDINO INSISTIRALA, DA BI PRISUSTVOVALA!!??..DA LI TO ZNACI DA BORUTOVA IZJAVA KOJA GOVORI O "POVERENJU" JE USTVARI BAS IZIGRAVANJE ISTOG!?

"Rezolucija SB UN 1244 pripada prošlosti, Srbija će pre ili kasnije priznati državu Kosovo!???

A OVO JE NARAVNO DOVOLJNO OZBILJAN RALOG STO SE TICE SRPSKOG NEDOLASKA NA JUCERASNJU KONFERENCIJU I NEKONTAKTIRANJA PRISTINE OD STRANE BEOGRADA, JER IMAMO APSOLUTNO RAZLICITE POGLEDE STO SE TICE "SAMOSTALNE DRZAVE KOSOVA" KOJU STALNO NAGLASAVAJU TACI I OSTALI, DOK SE SRBIJA DRZI NARAVNO JEDINE INGERENTNE ODLUKE KOJA SVE POBIJA-A TO JE REZOLUCIJA
SB UN - 1244, NA KOJOJ SRBIJA BAZIRA SVE DOGADJAJE KOJI SE TICU ODNOSA SRBIJE I KOSOVA OD 1999-TE PA NA OVAMO!!!

I NAJZAD SVEOPSTA KONTROVERZA POVODOM "USPEHA" KONFERENCIJE NAVODI NA POMISAO DA NEKIH NAROCITIH, POZITIVNIH ZAKLJUCAKA NIJE BILO, KAO I DA JE GLAVNI RAZLOG JER SRBIJA NIJE BILA PRISUTNA, STO JE BIO DOVOLJAN RAZLOG DA SE CEO DOGADJAJ NE SHVATI MNOGO OZBILJNO NI OD EVROPSKIH ZVANICNIKA., STO SAMO POKAZUJE DA SMO KAO DRZAVA POSTUPILI P R A V I L N O !!!

Nenad

pre 14 godina

Ok, ovde možda nismo trebali ići, ali nemojte da mislite da je ova podrška za odluku da ne idete opravdanje za dalje izolovanje! Pod hitno intenzivirati regionalnu i EU saradnju. Da anuliramo ovo odsustvo što pre!

poslednji pionir

pre 14 godina

Jao, pa kako je prošlo, je li nam exyu konferencija uvela sankcije :)? Pa nemojte molim vas, evo doći ćemo sledeći put... najke nam...

Momcilo

pre 14 godina

I Slovencima je jasno da je konferencija dozivela fijasko.
evo sta pise na RTVSLO
Žitnik: Slovenija je na Brdu dobila bridko lekcijo
"Slovenija ni imela zasilnega izhoda v primeru neuspeha"

http://www.rtvslo.si/svet/zitnik-slovenija-je-na-brdu-dobila-bridko-lekcijo/226194#comments

Jelena

pre 14 godina

Pa gospodo, nista novo. Ovo smo vec prosli pocetkom devedeseteih - patriotska "ne", egzaltacija zbog onog starog "pokazacemo mi njima", za drzavni vrh jeftino dobijeni kratkorocni poeni kod kuce, a dugorocno, koliko ce biti skupi....pa toga se valjda secamo.
Hocete li se makar vi koji morate zbog prirode svojih obaveza koji ste uzeli na sebe, nauciti da KOMUNICIRATE, na razne nacina, u raclicitim nijansama, ali da RAZGOVARATE i PREGOVARATE.

Julius

pre 14 godina

Regionalna konferencija na Brdu kod Kranja je zavrsena, usvajanjem zajednicke deklaracije ucesnika. Uspesnost konferencije svaki tumaci na svoj nacin (koliko su realne ocene pojedinca, to je nebitno).
Bilo kako bilo, najveci gubitnik u odnosu na tu konferenciju jeste Srbija, jer ce se stvoriti utisak da ona nije za medjusobnu saradnju sa susedima.
Niko nije ocekivao da ce Konferencija doneti neke "izvrsne" odluke i da ce resiti aktuelne probleme u regionu, vec da se dogovore i koliko-toliko da se priblize stavovi oko medjusobne saradnje.
Ucesnici konferencije su opravdali izostanak Tadica cinjenicom da je on prezauzet pripremanjem Samita nesvrstanih, koji ce se odrzati u Beogradu na 50.godisnjicu poslednjeg samita odrzanog isto u Beogradu. Tako ce Srbija pored samozvanog lidera regiona, steci i titulu lidera Nesvrstanih, kakav je imala pokojna Titova Jugoslavija.
Ja mislim da grese svi oni koji kazu da Srbija bojkotovala konferenciju. Jer ako je Kosovo Srbija, kako kazu zvanicnici i kako je propisano u preambuli Kostunicinog ustava, ne moze se reci da Srbija nije bila prisutna, posto je premijer Kosova gospodin Hashim Taci ucestvovao i nastupio vrlo pomirljivim govorom kako gajiti dobrosusedske odnose.

bosanac

pre 14 godina

Zašto zastupnik naše države (BIH) više gleda na interese druge države, nego svoje? Špiriću, a mi u Bosni nek krepavamo dok ti gledaš u Beograd?

Noli

pre 14 godina

To Borise srbinu! Jos jedna spektakularna pobeda srpske politike...Lider u regionu? Ovakvim putem cuvate Kosovo? Ovo mi zvuci ko neke od RTS vesti iz 1990! Pitanje Tadicu...Jel si ti ikada sreo Albanca sa Kosova?

mario

pre 14 godina

"Špirić je dodao i da će, po njegovom mišljenju, "konferencija imati slab domet" bez učešća Srbije na njoj"
Ma da ipak je to ništa bez "lidera regiona" koji je usput na začelju evroatlantskih integracija,za njega su manje bitni takvi susreti.
Ali dobro doči će kad tad dobrosusedski odnosi na red,a bez toga nema napretka prema EU,a ova konferencija je sigurno organizirana negdje drugdje da se vidi ko kako diše.

pobjedenik

pre 14 godina

Jedini pravi pobjednik ove konferencije je Koštunica i pristalice njegove politike. Dokazali su da ih se još uvijek uvažava u Srbiji i sada će im narasti krila.

Ivan

pre 14 godina

A šta to gubi Slovenija, slovenci? Verovatno če jih pogoditi lakota što Tadić nije došao. Imat če plato oko 200 EUR kao mi. Život ide dalje, svi idu dalje.Opet nije niko čuo srbske istine a kosovsko strano svi. Nažalost takvih če događaja biti još puno koji če proći bez srbije.Na kraju če za nekoliko godina neki novi političari početi razgovarati sa predstavnicima Kosova ali če tada biti jako kasno. Sve ovo vreme dok se srbija duri, Kosovo ojačava svoj nezavisnost te lobira svugde kde god stigne. Iz ovoga se da zaključiti, da nijedna država neče povuči priznanja a i da onima koji nisu priznali Kosova uopče ne smeta što su tamo predstavniki kosova.

*pancho villa*

pre 14 godina

* Ne slažem se sa odlukom Predsednika što nije hteo ili smeo, da ode, jer će sledeći put čekati i moliti da se zakaže nešto slično u našu korist, ali da li će doći predstavnici ovih zemalja iz regiona i EU !?

Boban

pre 14 godina

Jasno je da je konferencija dometom bila daleko od planiranog, samo se ja ne bih radovao što evropski zvaničnici nisu došli ili su poranili otići. Sigurno da ne misle danas ništa u stilu da se bez Srbije ne može, već će pre biti da su počeli ponovo razumevati koliko je Srbija zapravo veliki problem i kočničar stabilizaciji celog zapadnog Balkana. Niko nema razloga biti zadovoljan što su konferenciju obeležili problemi još u pripremi no Srbija za zadovoljstvo ima manje razloga od svih. Nakon što prođe ova nacionalna histerija narodnog oduševljenja srpskim "NE" vrlo brzo ćemo to svi početi osećati i shvatati.

Dejan

pre 14 godina

Bilo pa proslo, a koga nema bez njega se mora. To sto nekih nije bilo nije niti bitno, bitno je to da su neki pokazali spremnost za saradanju, a drugi spremnost na durenje. Kako bi se reklo, bitnija je forma od sadrzaja. Uostalom, iza malih su veliki koji pustaju probne balone. To sto ih tamo nema ne znaci da ne upraljvaju time i ne nadgledaju. Sve u svemu, nedolaskom se nista nije dobilo, ali se nesto izgubilo. Bolje da je otisao nize rangiran politicar koji bi otisao na govore kosovskog predstavnika nego nitko...

bezimena

pre 14 godina

Zašto Srbija, kao "lider" (samoproglašeni) regiona, nije organizovala ovakvu konferenciju? Prepostavljam zato što niko na nju ne bi ni došao...

Marina

pre 14 godina

Regionalna konferencija nije uspjela samo za Srbiju jer nije došla na skup. Cilj je bio okupiti lidere regije (a ne EU) i on je postignut u omjeru jedan nedolazak naspram šest dolazaka. Potpisana je zajednička izjava o zaključcima sa sastanka pa je to također uspjeh za sve koji su bili na skupu, ali ne i za Srbiju koja je izostala. Isti lideri iz Kranja sastat će se opet u bližoj budućnosti; oni će nastaviti tamo gdje su u Kranju danas stali i svaki njihov novi sastanak bit će korak naprijed za njih,ali ne i za Srbiju ako govorimo o EU integracijama. Ako govorimo o Kosovu,situacija je još pogubnija za Srbiju jer bi mogla dugo čekati pred vratima Unije. Sjetite se kako je svojedobno odbila podjelu Kosova, odbila je plan Z4 u Hrvatskoj, odbila je konfederalne odnose YU-republika...i što je na kraju dobila?

mario@srdjan

pre 14 godina

Ma da baš ste pokvarili neke liderske apetite možeš misliti.
Za neke koji izgleda još neznaju ko je gdje SLO-EU,NATO,RH-NATO za dvije dodine EU,a gdje je to "lider" još nigdje niti će uskoro i da kolika je prosječna plata kod lidera,a kolika god ovih ne lidera od toga se živi,a ne od samoproglašenja liderom nekog regiona u tom regionu SLO i RH sigurno nisu.

Meho Tuzlak, jaran

pre 14 godina

Utuvite jednom u glavu: Srbija jos nije sposobna ni za kakav dijalog. Pa, rano joj je! Kad bude vrijeme docice ona i sama. Lijepo kaze vasa pjesma: Kad maline budu zrele i same ce opadati.

Spectator

pre 14 godina

U Svetom pismu stoji na jednom mjestu: "…puno je zvanih a malo odabranih". Srbija bi u svakom slucaju trebala poraditi na tome da bude medju "odabranima"! Ali kako? Bojkotom i samoizolacojom, sigurno ne! Poruku koju je ovaj skup iz Kranja poslao EU-u i ostalim prijateljima glasi otprilike ovako: Slovenija je se iznimno potrudila, cak je gosp. Pahor isao ne dodatne konsultacije u Beograd, Hrvatska je odigrala fair, koliko je mogla, simbolicno je svima koji su trazili predala prijevode svih poglavlja o prikljucivanju u EU, BiH nije mogla biti konstruktivna, s obzirom da ju Srbin predstavlja, svi ostali su zeljeli biti vidjeni i da im se za odaziv pisu pozitivni bodovi.
Kako dalje? Hrvatska ove godine zavrsava pregovore, Crna Gora je na dobrom putu da ih otvori, Makedonija jos ima puno domace zadace do otvaranja pregovora a ostali s leaderom regije Srbojom ce jos pocekati na poziv. U svakom slucaju, nazalost nista pozitivno.

burim

pre 14 godina

tadicu jedino smeta da bude kosovo u konferenciji, a uopste ne smeta da ide u sloveniju, u tu drzavu koja je prva drzava od bivse jugoslavi priznala nezavisnost KOSOVA

Slobodan Petrovic

pre 14 godina

Berisa zali jer Tadic nije u Kranju,a eto mozda i Tadic zali jer je Berisa u Krnaju.Bas evo ja zalim ceo dan sto Tadic nije na neozbiljnoj konferenciji,niko iz EU se nije upristojio da dodje.Bravo za Tadica sto postuje svoje i principe zemlje Srbije.

Ivana

pre 14 godina

Evropski zvanicnici su hteli da dodju pod uslovom da se okupe politicari iz regiona ne bi li se naslo resenje za dalje priblizavanje ka EU i eventualni model kako da Kosovo i Srbija uspostave saradnju upravo BEZ priznavanja. Posto Tadic nije dosao, zvanicnici EU nemaju zasto da gube vreme tamo. E sad jedini problem je sto je opet Srbija ispala ta koja blokira stvari i nece da saradjuje iako nekome na prvi pogled tako ne izgleda.

Dejan

pre 14 godina

Da se ne lazemo, najveci gubitnici ovog skupa su Slovenija i Srbija. Slovenija jer je dozivela diplomatski fijasko a Srbija jer nije dosla plus Nikola Spiric, koji je inace Srbin, nije napustio konferenciju za vreme obracanja Tacija iako je to obecao mada mi nije jasno njegovo prisustvo jer BIH nije priznalo Kosovo.

Mirko

pre 14 godina

Nije dobar put kojim naša politika ponovo ide. A ide, i to na istim principima kao i nekada. Od režimskih medija, a više ih je nego ikad, i stranačkih istupa ponovo se ne vidi da je većinska Srbija nezadovoljna i zabrinuta. Ponovo se već isprobanim instrumentima stvara lažni utisak jedinstva i patrotske podrške, čak su i sajtovi sa komentarima zaposednuti od strane stranačkih aktivista, sve u cilju prikaza ubedljive premoći aktuelne politike. A prosto je izračunati da nije tako, od mojih stotinak prijatelja, bližih i daljih, nema ih ni deset koji podržavaju aktuelnu političku situaciju po bilo kojem pitanju, a onih koji se dvuome, još desetak, ali samo po pitanju "strateških nacionalnih interesa". Ima li načina da se jednoj politici onemogući manipulacija podrškom, a da to ne budu uvek novi izbori?

Illyria

pre 14 godina

Po većini komentara ovde se vidi da mnooooogi u Srbiji još uvek spavaju i misle da se realnost Kosova dogodila samo u snu. Oni su prespavali zadnji izgubljeni rat i kapitulaciju Srbije na Kosovu.

isak

pre 14 godina

ja sam iz kosove, mi u kosovo hocemo da serbia prizna kosovo i da zajedno krenemo u razvijanje nase derzave za bolji zivot i da lecimo zauvek nase rane. nasa buducnost je u europo, sto prije bolje.

Slo

pre 14 godina

Pogled iz Slo: Kao prvo: Pahor je potpuno nesposoban politicar i nikako ne mogu da razumem sta radi na toj poziciji..dobro nije jedini o regionu ali to je vec druga oprica. Kao drugo: ako imas dve slabe opcije onda biras onu manje slabu i nisam siguran da je ne dolazak bolja opcija, mozda bi poslali nekog nize rangiranog? setite se samo sredine 90 tada bi kosovari oberucke prihvatili pola kosova ali srbija nije htela cuti o tome kasnije su kosovari dobili celo kosovo, na zalost se u svetu ceni pragmatizam

Munze Konza

pre 14 godina

Evo, javno kazem - bravo, Tadicu, bravo, predsednice! Bez obzira na razloge, neodlaskom na ovaj fijasko i namestaljku mnoge minuse si pretvorio u veliki plus. Mozda ipak postujes Srbiju vise od bilo cega drugog.

zoran, leskovac

pre 14 godina

Nasa politika ovde pokazuje zdravu principijelnost, a ne nikakvo inacenje, kao sto neki misle.Po nekim mudrijasima, Srbija uvek i svugde mora da prihvati bas sve sto neko zatrazi, samo da bi se kao primakli EU.Nije tako, mora da se znaju granice.Zbog cega bi Srbija prihvatila milimetar manje od Rezolucije 1244?Hrvati i Slovenci su samo trebali da se pridrzavaju te Rezolucije i sve bi bilo u redu.Da su se pridrzavali iste, oni nama ne bi cinili nikakvu uslugu, vec bi na taj nacin pokazali da postuju medjunarodno pravo.Mozda ce Kosovo u buducnosti biti drzava,ali za sada nije i pod imenom Kosovo nije joj bilo mesto na skupu, vec pod imenom UNMIK-Kosovo.Jer bilo tako tesko da kazu svojim prijateljima sa KOsova da ako mora da bude?Organizatori su hteli da pokazu kako mogu ponizavati Srbiju do besvesti, ali su zato zasluzeno doziveli fijasko. Samo slepci ne vide da otkada sa komsijama ne igramo igru ulagivanja pod svaku cenu, da nas vise cene. Bravo Tadic i Vuk Jeremic!

RALE

pre 14 godina

Ko s djavolom tikve sadi o glavu mu se obije.
A Slovenci i Hrvati su trebali samo da ispoštuju važeću rezoluciju 1244 SB UN i sve bi bilo u redu.
I neka im se ovo desilo jer su priznali Kosovo mimo svih normi medjunarodnog prava a pod pritiskom Amerike. Sad ce im se svi smijati, ali ne sumnjam u njihovu dobru namjeru.
Zato što je Kosovo Srbija se upravo i desila ovakva bruka.
Izgleda da se savjest počinje polako buditi i na Zapadu.

Ljuba

pre 14 godina

Biće još skupova gde će biti i visokih zvaničnika,gde će se o nečemu odlučivati, a Tači reče da neće propustiti ni jedan skup u budućnosti, šta ćemo onda, pitam ja sve vas ?

Pobesneli max

pre 14 godina

Srbija nije ni pobednik ni gubitnik u vezi ove price. Ostala je principijelna i "svoj na svome". Ne zelim da vidim ni Sloveniju ni Hrvatsku kao gubitnike. Oni su ucinili sta su mogli, koliko su uspeli ili nisu uspeli neka vide sami. O tzv. drzavi Kosovo ne zelim da se smaram. Ko je ovde najveci gubitnik? Najveci gubitnici su nasi, domaci koji su koristili svaku priliku da optuze sopstvenu zemlju, pozivajuci je pritom da u Evropu po svaku cenu mora da ide "spustenih gaca".
Toliko o njihovoj "pameti".
Podrska predsedniku i spoljnoj politici!!!

Mitrovica

pre 14 godina

Ako je neko ocekivao neku strahovitu vest, prekretnicu itd. varao se.
Ove konferencije rade u stilu "step by step" (kao i EU konferencije). Pa EU Ministri se sastaju svakih 14 dana!
Znaci to su sve koraci koji izgledaju mali na prvi izged, ali dugorocno imaju svoj neosporivi znacaj.
Za nas Kosovare je znacajno da ne gubimo korak (redionalno), a drugi ... oni trebaju sami za sebe znati sta im vise odgovara i da guraju svoje strategije!

Nemanja

pre 14 godina

"Nijedan od navedenih visokih zvaničnika EU nije došao na današnju konferenciju."

Bez predstavnika EU i Srbije, ovo je jedan veliki fail za Sloveniju (i Hrvatsku).

Plus za BiH ako zaista napuste salu dok Tači bude nastupao.

srdjan

pre 14 godina

.... kako je tuzna ova zurka bez muzike.
Ne samo da smo odbili da sedimo sa nezavisnim Kosovom za istim stolom vec smo i poprilicno pokvarili regionalne liderske apetite Slovenije i Hrvatske.
A i svi ti nasi prijatelji sa skupa koji su priznali Kosovo uradili su, bar tako kazu, za dobrobit Srbije. Misle se oni tako dobronamerni da bi Kosovo u Srbiji samo bi opstruiralo sistem. Dobro, nije ti no tako rdjavo kao izgovor i donekle moze i da se prihvati. Ali, ako vec Republika Srpska uporno blokira sistem jedinstvene BIH zasto onda istu takvu "uslugu" ne ucine i Bosni ?

mc

pre 14 godina

Stvarno sam mislio da je Tadic trebao da ide na ovaj sastanak i da je trebalo da prisustvuje i da "bude tu" kada se nesto desava, a ne da opet budemo na margini i u nekoj izolaciji..
ali ovo je stvarno ispalo tolika glupost i toliko neozbiljna konferencija, da su stvarno mogli, kao sto neko rece, "da odigraju jednu partiju malog fudbala/nogometa" i da se razidju uz "gajbu pive"!!!
Stvarno dobro promisljen i odmeren potez naseg predsednika (ili mu se posrecilo, ali nema veze)

Nikola

pre 14 godina

A sad bi mogle Srbija i Bosna da organizuju jednu konferenciju zemalja zapadnog Balkana. Slovenija nema sta da se petlja ovde jer je ona vec u EU, a osim toga i sama je htela da se raskanta sa nama. Hrvatska se prikljucuje vrlo brzo tako da je ovo pitanje za nju izlisno. Lepo mi sa Bosnom u RS da organizujemo jednu konferenciju, da vidimo hoce li doci Makednoci i Crnogorci. Ova poslednja perfidna igrarija u Sloveniji samo srecom nije prosla.

David

pre 14 godina

... Ma sta je Srbija uradila narodu na Kosovu, to sve stoji i za to treba da se odgovara u odgovarajucoj formi, ali ovaj trenutni haos u odnosima je napravila medjunarodna zajednica koja je imala jasne prilike da status Kosova resi na jedan vrlo drugaciji nacin, recimo pritiskom na Albance da nadju komrpomis, da je tako bilo danas ne bismo imali ovu nestabilnost i unazadjenost Kosova i Sbrije. Sada izgeda da status treba resiti iznudom i pritiscima da jedam od strana pojede ono sto ne zeli. Nepostojanje politicke volje i cista nekompetentnost odlikuje umesanost medjunarodne zajednice u Jugoslaviji. Bosna je haos, Kosovo je jos gore a sve se resava u munut do dvanest i to iznudom i pretnjama. To ce se jako lose odraziti na stabilnost u regionu. Srbija ovde nije triumfovala ali smatram da je korektno odigrala svoju ulogu, a Slovenija i Hrvatska moraju da shvate da vazne drzave u regionu moraju da tretiraju na prioritetan i jednak nacin, bez toga nema perspektive. Sve ostalo je arogancija. Ponizavanjem i ucenjivanjem Srbije sigurno nece doci do stabilnosti i saradnje u regionu, niti se Srbija kao centralni deo tog regiona iz njega moze izdvojiti, to je zabluda.

dragan

pre 14 godina

Eto, toliko buke ni oko cega - cak je i File zbrisao posle sat vremena.... Najveci gubitnici su zapravo Slovenci, jer su pokazali da ugled i uticaj koji imaju u regionu i nije bas nesto velik. Na kraju im nije dosao niko iz EU kojoj i sami pripadaju i sve to zbog tvrdoglavog odbijanja da izadju u susret zahtevima Srbije odnosno zbog Kosova (toliko i o njihovom ugledu u EU).

Ako im je Kosovo toliko vazno da su zbog njega zrtvovali ugled u EU, onda je u redu. Hrvati su ispali najpametniji - lepo su se povukli u stranu iako su suorganizator.

U principu ne moze se reci da je skup uspesan...

cena

pre 14 godina

Herman Van Rompuj, predsednik Evropske Komisije, Žoze Manuel Baroz, ministarka spoljnih poslova EU, Ketrin Ešton i Žoze Luis Rodrigez, i Angel Moratinjos.
Nijedan od navedenih visokih zvaničnika EU nije došao na današnju konferenciju.
Gde je sada Kacin da kaze kako ovi zvanicnici "samoizoloju" svoje zemlje nedolaskom na ovaj "neformalni" skup.
Hajde gospodine Kacin oglasite se molim vas i objasnite nam ovu enigmu.

Zdrav razum

pre 14 godina

Ma nije moguce?Tako vazan sastanak prekinut?Zar mi nismo usli u samoizolaciju bojkotom istog?Zar se nismo zbog te odluke "svetlosnim godinama" udaljili od EU?...

Gradimir Stefanovic

pre 14 godina

Izuzetno dobra procena Administracije Predsednika Tadica. Problem prisutvovanja je mnogo manji od samog potpisivanja deklaracija i povelja koje bi uvek mogle da se zloupotrebljavaju... Onda bi govorili "Tadic je potpisao povelju o bezrezervnom druzenju a sada radi drugacije". Jos jednom bravo.

swayzak

pre 14 godina

Izgleda da naši susedi još uvek ne shvataju da ovo nije neko prelazno stanje u Srbiji, već da Srbija NIKADA neće priznati Kosovo bez obzira šta joj se nudi.

Mislite li da bi se bilo koji normalan predsednik usudio da prekrši ustav u koji se zakleo, i da učestvuje na skupu gde se za istim stolom nalaze separatisti? Dajte molim vas ...

A ljudi koji misle da će ulaskom u EU da im plate skoče na 1000 eura žive u zemlji čuda. Jedino mi sami možemo da pokrenemo proizvodnju u ovoj zemlji sopstvenim radom, a onda nam EU neće ni trebati.

ky3ma

pre 14 godina

Ništa se nije dobilo?!? o kontrer što bi rekao Del Boj, dobilo se na učvršćivanju stavova Srbije u MZ. Kada pošalju upitnik sa 20.000 pitanja neki misle da ćemo da se zakucamo sa Kosovom ali nećemo. Presuda Međunarodnog suda će biti jasna preporuka kolika ja teritorija Srbija ali ona je najbolje određena 1244. Ako tamo piše da je Kosovo smostalno onda se ja zalažem da tako i bude. Ako ne, ko je Srbija da propisuje granice.

genius

pre 14 godina

Tadić je postupio ispravno - već je odbio da prisustvuje nekim skupovima (pa bi bilo krajnje neozbiljno i nekulturno da se ovde pojavio), a svoj mandat je osvojio obećanjem da će ući u EU bez priznavanja Kosova (a izbore dobijaju OBEĆANJA, ništa drugo!)
Iskreno se nadam da ambicije Slovenije i Hrvatske nisu poniženje Srbije samo po sebi (iako su neke njihove akcije vrlo ponižavajuće), pa tako ne mislim da je dobro što je konferencija propala, ali da ovo treba da bude razlog više da se nađe rešenje (unutar same EU) kako predstavnici Kosmetskih Albanaca treba da prisustvuju ovakvim skupovima.
I, zaista, jako je čudno da su se lideri EU, kada su već znali da od zvaničnog stava Unije po pitanju Kosova nema, odlučili za jednostavno jednostrano priznavanje nezavisnosti (bez uslova, fusnota itd). Ovakva akcija Srbije je mogla (morala) da se očekuje, a ako Evropa želi i Srbiju i Kosovo, dolazi se u pat-poziciju iz koje je jedini izlaz pritisak na Srbiju koji će biti nemoguć bez pristanka cele EU.

Cera

pre 14 godina

Sada bi ovakvi skupovi mogli da počnu da se organizuju na raznim nivoima po dva tri puta nedeljno a nas tamo neće biti. Ali šta se tu može.
Nije mi jasno zašto svi koji to budu organizovali više vole Tačija od Tadića i to sa nekom dozom nasladjivanja? Ipak su to dva različita sveta a da mi je neko ranije pričao da će Kosovo da nas izbaci iz regije Zapadni Balkan proglasio bih ga ludim.
U svakom slučaju sve čestitke našem Predsedniku na doslednosti i čvrstom stavu po ovom ne baš nebitnom i formalnom pitanju.
Predsedniče Tadiću hvala Vam.

IQ=0

pre 14 godina

Nijedan od navedenih visokih zvaničnika EU nije došao na današnju konferenciju.

Dovoljna recenica... za sve one koji su zadnjih dana lepili "epitete" predsedniku Tadicu

Ivan

pre 14 godina

Srbiji je mesto u EU a ne na nekim neformalnim skupovima lokalnih političara. Zar nije jasno, da se većim susedima ( Italiji ) nikako ne svidja političko povezivanje balkana ?
Svi u EU i povezivanje na ekonomskom planu.
Igrice kako su ih zacrtali Slovenija i Hrvatska na ovom skupu Srbiji stvarno ne trebaju i Tadić nije naseo.
Uopšte nije problem Kosovo ovde nego negodovanje EU država kojima smeta političko povezivanje Balkana. Samo treba to shvatiti....

TheBgd

pre 14 godina

...
Ako naša zemlja Srbija pretenduje da bude ozbiljna dežava, da jednog dana ojača i bude na mestu koje joj po meni pripada, onda mora da zauzme čvrst stav po nekim pitanjima....OK, nije pametno gurati prst u oko Americi, Nemačkoj i ostalim moćnicima, ali ako ne možemo da se suprostavimo (politički) Sloveniji, Hrvatskoj i ostalima tog ranga onda sami sebe osudjujemo na večitu marginu...
Ovde nije reč o tome da li neko od nas misli da treba pustiti Kosmet da ide ili ga treba zadržavati, svi su na unutrašnjem planu slobodni da iznose svoje mišljenje po tom pitanju, ali mislim da prema spolja treba da se držimo zajedno, jer samo tako dokazujemo da smo ozbiljni!
Priče o samoizolaciji su po meni smešne, jer prava priča na ovu istu temu dolazi na leto i to zvanična, ozbiljna priča....pa zašto bi smo svojom nepromišljenošću, u najavi slabili sopstvene pozicije?!?

Alen

pre 14 godina

Ovdje je jedino pitanje da li ce Slovenija, Hrvatska ili Srbija biti lideri ove smiijesne tzv. regije ili tkoje kakav ispao. Sramota! Shvatite da su ovo sve male zemlje koje nemogu koliko god željele pretendirati na nekakve ozbiljne međunarodne pozicije ili utjecaje na nekakve politike. Kad svi shvatimo da ne zivimo vise u Jugoslaviji nego u malim balkanskim državicama i prema tome vodimo i svoje politike možda se uspiju nasi politicari sjesti za jedan stol bez da se nadmecu tko ce biti lider cega vec.

n.alex

pre 14 godina

Zamislite ovako.
Narednih 10 godina rade se skupovi, tribine, kongresi, sednice na kojima Kosovo ucestvuje a Srbija ne. Politicari nas ubedjuju da su neuspesni, besciljni, besmisleni...da je njihov neuspeh nas uspeh. Ne razumem jer logika gubi smisao i dokazuju nezrelost nase politike, predsednika, ministra inostranih poslova i citavog parlamenta. Miniracu, upropastiti, sabotirati, izbeci sve moguce susrete i dogovore.U bliskoj istoriji a i onoj najranijoj se odlaganje i izbegavanje dijaloga pokazalo pogubno i donosilo samo vece probleme i vecu stetu.
Stvari se resavaju kroz dijalog i neminovnu saradnju. Slazem se da Srbija treba da ima stav, ali ne mora da bude i magarac

David

pre 14 godina

Smesno da su Slovenci, zbog Kosova, zrtvovali ugled u EU i pokazali da nemaju uticaj u regionu kakav tvrde da imaju...Regionu su poslali poruku kakav ugled uzivaju u EU jer im prakticno niko od zvanicnika Unije nije dosao na skup izuzev Filea koji je napustio skup posle sat vremena. Neverovatno da im je Kosovo toliko vazno da su mu poderdili sopstveni ugled u EU i regionu. Greska u koracima.

nada

pre 14 godina

Pretpotstavljam da se zbog ovoga najvise sekiraju nasi evropski liberali. Jedva cekam da se izjasne (i najverovatnije, Srbiju vide kao glavnog krivca za neuspeh ovog skupa).

Ivana

pre 14 godina

... Ja sam prilično razočarana sveukupnom političkom scenom kod nas, ali ovakve stavove podršavam. Ne vidim u čemu je predsednik pogrešio? Ako samo traži da se poštuju standardi koje su nam postavile te iste članice EU i druge važnije institucije. I još većina njih ne dođe na skup? Videćemo kako će se stvari odvijati na konferenciji u BIH, za koju inače EU zvaničnici tvrde da je mnogo važnija od ove u Sloveniji!

tri..zo..ne

pre 14 godina

Srbija ne treba da se obzire na to šta se dešava na nekom brdu ili nekoj dolini! Srbija treba da napravi zdravu atmosferu za dobar život u njoj, jer jedino na taj način može da objasni svetu svu nepravdu koja joj je naneta..
Srbijo, use i u svoje kljuse!!!!

Srbo-Kanadjanin iz Makaoa

pre 14 godina

"Brze otud, neg' odovud."

Tolika huka-buka nedeljama da li ce ici Tadic, da li ce ici Moratinos, Van Rompeu, whatnot... I onda poranili sat vremena u odnosu na planirano i raskantali se za jedno prepodne?

Smejurija.

vailije knezevic

pre 14 godina

"Bejaste li, braco moja draga
dal' bejaste vi na Brdu kada?
Ah na Brdu na golemu:
ta uvek smo mi na njemu".
"Brdo" ce, mozda na kraju, ostati kao simbol jos jednog pokusaja nemoguceg.
Radi se o necemu sto nikome do sada nije uspjelo. Pokusaji su bili mnogobrojni ali su obicno zavrsavali u ponovnim i "krvavim deobama". Veliki i "jaki" osvajaci su vremenski imali najvise uspjeha ali samo po principu kolaboracije i favorizovanja. Mozda je to i jedini put prema mirnijoj egzistenciji ili "ko....".
Odgovor na pitanje ko ce biti novi "vezir" podrucja (veziristana) treba traziti u izmisljenom imenu "zapadni balkan" koji je najvjerovatnije "programovan"u tu svrhu.Svi oni koji pokusavaju da forsiraju neko "novo jedinstvo" ili razumijevanje samo su nova vrsta kolaboratera.

UruRuck

pre 14 godina

Q: "A šta to gubi Slovenija, slovenci? "
A: Pa gubi upravo ono sto je zelela postici organizovanjem ove cajanke.

Videvsi generalne i uopstene zakljucke i deklaraciju sa ove zuraje - nije ni imalo smisla trositi gorivo za ovo putovanje.

bljak

pre 14 godina

Ovo je dakle scenario za Monty Pythons, od Slovenaca, preko Kosova, ukljucujuci i Srbiju. Sve neke kao principijalne, umotvorne izjave, a taktike nigde. Operacija uspela, pacijent umro. Da li iko od ucesnika vidi da bez dogovora, nekakve podele, ucinka jedan drugome, nema rezultata? Svako vuce na svoju stranu umesto da popuste jedni drugima, pa da svi imaju vajde. Naravno da niko iz EU nije hteo da mu se ime nadje u ovom gulasu.

lazar

pre 14 godina

Sta gubi Slovenija nista ali postavlja se pitanje sta smo mi izgubili -nista.
Konferencija o privrzenosti vec dogovorenih principa i isprazna povelja koja je mogla biti dogovorena sms i email .
Naravno da Slovenci nece reci da nije uspelo pa kosta boravak toliko delegacija a i treba sacuvati makar malo ugleda.

mario

pre 14 godina

Zašto nitko nije pohvalio potez hrvatske premijerke koja je poklonila svim sudionicima konferencije pa čak i Srbiji iako nije sudjelovala 8 milijuna eura vrijedne dokumente?

Zbunjen

pre 14 godina

Slovenci su još jednom pokazali da su im odnosi sa Kosovom bitniji nego odnosi sa Srbijom. Ako je to njihov interes OK mi tu nemamo šta da dodamo.
Mi smo valjda pokazali da nam je bitnije naše pravo nego odnosi sa Slovenijom, mislim da je i to Ok.
Dobro smo postupili, valjda...

Mirko

pre 14 godina

najžalosnije je što izveštavanja medija i reakcije čitalaca, uglavnom stranačkih aktivista stvara sliku o Srbiji sasvim drugačiju od kvalifikovanih ispitivanja javnog mišljenja. Zna se za čega su gradjani opredeljeni, ali aktivirani su stari instrumenti, koji ponovo dozvoljavaju da se manjina predstavlja kao većina na osnovu glasnosti.
A nikoga ne zabrinjava što se broj stanovnika u Srbiji naglo smanjuje, i što se prosečna starost naglo povećava. Beže ljudi koji nisu opterećeni godinama...

Milentije

pre 14 godina

Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada!

Zna Boris sta radi , pa nije lud valjda da potpise neki ugovor sa Kosovom!

Hrvati i Slovenci, hvala vam na ovolikoj ljubavi, jos jednom ste pokazali kakvo misljenje imate o nama. Ovo je bio nizak udarac, ali idemo dalje! Srescemo se mi vec negde!

Julius

pre 14 godina

Regionalna konferencija na Brdu kod Kranja je zavrsena, usvajanjem zajednicke deklaracije ucesnika. Uspesnost konferencije svaki tumaci na svoj nacin (koliko su realne ocene pojedinca, to je nebitno).
Bilo kako bilo, najveci gubitnik u odnosu na tu konferenciju jeste Srbija, jer ce se stvoriti utisak da ona nije za medjusobnu saradnju sa susedima.
Niko nije ocekivao da ce Konferencija doneti neke "izvrsne" odluke i da ce resiti aktuelne probleme u regionu, vec da se dogovore i koliko-toliko da se priblize stavovi oko medjusobne saradnje.
Ucesnici konferencije su opravdali izostanak Tadica cinjenicom da je on prezauzet pripremanjem Samita nesvrstanih, koji ce se odrzati u Beogradu na 50.godisnjicu poslednjeg samita odrzanog isto u Beogradu. Tako ce Srbija pored samozvanog lidera regiona, steci i titulu lidera Nesvrstanih, kakav je imala pokojna Titova Jugoslavija.
Ja mislim da grese svi oni koji kazu da Srbija bojkotovala konferenciju. Jer ako je Kosovo Srbija, kako kazu zvanicnici i kako je propisano u preambuli Kostunicinog ustava, ne moze se reci da Srbija nije bila prisutna, posto je premijer Kosova gospodin Hashim Taci ucestvovao i nastupio vrlo pomirljivim govorom kako gajiti dobrosusedske odnose.

mirko

pre 14 godina

...Lanac je čvrst toliko, koliko je čvrsta najslabija karika na tom lancu. U našem slučaju je lanac Balkan, a jedna između karika je Srbija, pa sad ako je slaba, zadnja, nema od lanca ništa.

Nikola

pre 14 godina

Nije Srbija ništa izgubila što predsednik Tadić nije bio na kafi kod Pahora. Naprotiv, nedolaskom najvažnijih predstavnika EU, Srbija je dobila podršku te iste EU. Brisel i onako sa Srbijom kontaktira direktno. Zašto bi Slovenija bila neki moderator. Odakle Slovenija na Balkanu (uvek su govorili da nisu Balkanci)I u Evropi Slovenija je niko, a Srbija je na Balkanu neko.
Dobila je i Hrvatska: Obećanje Slovenije da joj neće smetati na putu ka Evropi.
Dobila je i BiH: podršku za viznu liberalizaciju.
Dobilo je i Kosovo: Priznanje na neformalnom susretu i šamar od gospodina Špirića, zbog čega je konferencija i prekinuta.
I Slovenija je dobila: Šamar od Srbije i EU i naravno račune za organizaciju neuspelog piknika.

Nenad

pre 14 godina

Ok, ovde možda nismo trebali ići, ali nemojte da mislite da je ova podrška za odluku da ne idete opravdanje za dalje izolovanje! Pod hitno intenzivirati regionalnu i EU saradnju. Da anuliramo ovo odsustvo što pre!

slobodnomisleći

pre 14 godina

Diplomatska pobeda Srbije. Nadam se da će ih biti još, a šteta što ih je tako malo bilo ranije.
To što se nisu pojavili predsednici EU sem g Filea koji je otišao što pre je mogao kad je video da se "z..." je jasna poruka zvanične EU konferenciji na Brdu kod Kranja (što je i g Pahor sa žaljenjem primetio). Izjava gđe Kosor da je g Špirić imao pogrešan tajming pa je mislio da je Tači završio govor i ranije se vratio u salu zvuči baš tanko (ako imamo u vidu da je gđa Kosor htela da naglasi prisustvo Srbina u sali dok je tzv. predsednik Kosova govorio).
Ono što je ovde bitno da se shvati je da Srbija treba da postane član EU, a ne član Zapadnog Balkana.
Znači da ovom nedvosmislenom porukom od strane zvaničnika EU Srbija nije nimalo pogrešila što se na ovom skupu nije pojavila, i da su njeni stavovi potpuno ispravni i uvaženi od strane zvaničnika EU...
Ono što bi bilo poželjno za druge zemlje Zapadnog Balkana da shvate je da njihov stav, potez ili šta već nema podršku EU. Tačka.
Bilo bi lepo i kad bi druge zemlje Zapadnog Balkana shvatile da put dobrosusedskih odnosa nije neprekidno zameranje i oglušavanje o interese suseda Srbije.
Srbija ne ugrožava ničije interese u regionu, pa bi bilo lepo kada bi druge zemlje iz regiona prestale da ugrožavaju interese Srbije, i neprekidno je uče pameti šta je za nju dobro...

David

pre 14 godina

Svako tera svoju pricu, kakv region kakva zajednicka platforma. Ne mozemo da napredujemo zmureci i ignorisanjem Velikog Ruzicastog Slona koji stoji medju nama u sobi. Conacan status Kosovo mora sto pre da se resi, a sve zemlje u regionu moraju da se ponasaju na takav nacin koji nece marginalizovati nikoga, ne mogu Pahor i Kosor da govore o zajednickom frontu ako otvoreno ignorisu interes Srbije a Kosovu ne postavlja nikakva pitanja iako ne postoji konsenzus o statusu kosova ni na kom internacionalnom/EU nivou.

zoran

pre 14 godina

Posto je Kosovo neraskidivi deo Srbije a Taci je zitelj i zvanicnik Kosova (Srbije), onda smo mi imali predstavnika na tom sastanku (kakvog - takvog)....

aparaliza

pre 14 godina

samit u kranju je pokazao da svaki skup na balkanu na kome bude bila pozvana zvanicna pristina bice osudjen na propast. samo gluvi i coravi ne zele da vide i cuju za danasnji debakl skupa u kranju.

Jelena

pre 14 godina

Pa gospodo, nista novo. Ovo smo vec prosli pocetkom devedeseteih - patriotska "ne", egzaltacija zbog onog starog "pokazacemo mi njima", za drzavni vrh jeftino dobijeni kratkorocni poeni kod kuce, a dugorocno, koliko ce biti skupi....pa toga se valjda secamo.
Hocete li se makar vi koji morate zbog prirode svojih obaveza koji ste uzeli na sebe, nauciti da KOMUNICIRATE, na razne nacina, u raclicitim nijansama, ali da RAZGOVARATE i PREGOVARATE.

Nikols

pre 14 godina

Ostvarili smo ogromnu
diplomatsku pobedu.

A sutra, sutra poskupljuje gorivo, hleb, struja, telefon i sve ostalo. Udri brigu na veselje moj Srbine.

Nemojte me pogresno shvatiti, ovo je stvarno smejurija sta su danas u Kranju probali da urade, ali da li to nama nesto znaci kada nam stignu racuni za reziju ili kada u ponedeljak idete da sipate gorivo po astronomskim ciframa?

Zoran

pre 14 godina

U prvim komentarima čak i neki zvaničnici zemalja EU koje su priznale Kosovo zameraju organizatorima da se nisu potrudili da naprave kompromis i uključe Srbiju. Čini mi se da Slovenija i Hrvatska i dalje žive u scenariju gde je svakome dozvoljeno da se iživljava na Srbiji, ali moram da ih obavestim da je to vreme ipak prošlo. Nažalost, i sa ovako zlonamernim komšijama ćemo morati da sarađujemo iz geopolitičkih razloga, ali ih ljubazno molim neka zaborave pozivanje na međusobno poverenje i uvažavanje.

vernikk

pre 14 godina

Drago mi je što se od mog poreskog novca nije ni dinar dao za delegaciju radi ovog zamlaćivanja. Jesam za što jače regionalno povezivanje ali ne sklepano tako da ni evropski funkcioneri nisu hteli ni da se (bar) pojave...

J O K E R

pre 14 godina

"Hašim Taši je rekao i da je današnja konferencija bila "neformalnog" karaktera, zbog čega pred učesnicima nisu bile tablice sa imenima država, ni državna obeležja.

Ne razumem kako, KAO NI ZASTO JE "KONFERENCIJA BILA BEZ IMENA DRZAVA I UCESNIKA", JER BAS TO JE BIO ZAHTEV NA KOME JE SRBIJA JEDINO INSISTIRALA, DA BI PRISUSTVOVALA!!??..DA LI TO ZNACI DA BORUTOVA IZJAVA KOJA GOVORI O "POVERENJU" JE USTVARI BAS IZIGRAVANJE ISTOG!?

"Rezolucija SB UN 1244 pripada prošlosti, Srbija će pre ili kasnije priznati državu Kosovo!???

A OVO JE NARAVNO DOVOLJNO OZBILJAN RALOG STO SE TICE SRPSKOG NEDOLASKA NA JUCERASNJU KONFERENCIJU I NEKONTAKTIRANJA PRISTINE OD STRANE BEOGRADA, JER IMAMO APSOLUTNO RAZLICITE POGLEDE STO SE TICE "SAMOSTALNE DRZAVE KOSOVA" KOJU STALNO NAGLASAVAJU TACI I OSTALI, DOK SE SRBIJA DRZI NARAVNO JEDINE INGERENTNE ODLUKE KOJA SVE POBIJA-A TO JE REZOLUCIJA
SB UN - 1244, NA KOJOJ SRBIJA BAZIRA SVE DOGADJAJE KOJI SE TICU ODNOSA SRBIJE I KOSOVA OD 1999-TE PA NA OVAMO!!!

I NAJZAD SVEOPSTA KONTROVERZA POVODOM "USPEHA" KONFERENCIJE NAVODI NA POMISAO DA NEKIH NAROCITIH, POZITIVNIH ZAKLJUCAKA NIJE BILO, KAO I DA JE GLAVNI RAZLOG JER SRBIJA NIJE BILA PRISUTNA, STO JE BIO DOVOLJAN RAZLOG DA SE CEO DOGADJAJ NE SHVATI MNOGO OZBILJNO NI OD EVROPSKIH ZVANICNIKA., STO SAMO POKAZUJE DA SMO KAO DRZAVA POSTUPILI P R A V I L N O !!!

Momcilo

pre 14 godina

I Slovencima je jasno da je konferencija dozivela fijasko.
evo sta pise na RTVSLO
Žitnik: Slovenija je na Brdu dobila bridko lekcijo
"Slovenija ni imela zasilnega izhoda v primeru neuspeha"

http://www.rtvslo.si/svet/zitnik-slovenija-je-na-brdu-dobila-bridko-lekcijo/226194#comments

poslednji pionir

pre 14 godina

Jao, pa kako je prošlo, je li nam exyu konferencija uvela sankcije :)? Pa nemojte molim vas, evo doći ćemo sledeći put... najke nam...