Građani se bune zbog dalekovoda

Žitelji niškog naselja Ledena stena revoltirani su jer su iz mape na osnovu koje je izgrađen dalekovod izbrisane njihove kuće i zgrade.

Izvor: B92

Subota, 13.03.2010.

00:56

Default images

Dalekovodni stubovi su postavljeni u blizini kuća koje ne postoje na mapi. Meštani strahuju za svoje zdravlje, a iz Elektroprivrede i Elektromreže Srbije kažu da ni dalekovod ni trafo-stanica koja se tu nalazi nema negativan uticaj na zdravlje ljudi.

Građani su došli do dokumentacije na osnovu koje je razvodno postrojenje izgrađeno.

Aleksandar Rakić, koji živi u ovom delu grada, kaže da u mapi na osnovu koje je rađen projekat ne postoji oko 120 kuća ni šest stambenih zgrada u kojima živi oko 1 000 ljudi.

“Imamo dokumentaciju na osnovu koje se vidi da veći deo naselja ne postoji ucrtan u tom planu“, kaže Rakić.

Dušan Tanasijević, žitelj naselja Ledena stena, kaže da niko od nadležnih organa nije objasnio kako blizina dalekovoda i trafo-stanice, čija je snaga povećana prilikom izgradnje dalekovoda, utiče na njihovo zdravlje .

“Zamolili bismo ministarstvo životne sredine da nam da analizu koliko smo ovim projektom ugroženi“, izjavio je Tanasijević.

Aleksandar Krstić, direktor ogranka EPS-a Jugoistok. doo, u čijoj je nadležnosti trafo-stanica, i Boris Šušić, rukovodilac Službe za gradnju dalekovoda u EPS-u, koja je postavljala dalekovod, kažu da je ovaj projekat omogućio kvalitetno snabdevanje električnom energijom i da ne postoji opasnost po zdravlje ljudi.

“Trafo-stanica već 15 godina normalno funkcioniše i ubeđen sam da sa uvećanim kapacitetom neće biti opasna, kao što nije bila ni prethodna“, kaže Krstić.

“Proračuni koji su rađeni na osnovu studije Elektrotehničkog fakulteta pokazuju da vrednosti polja ispod dalekovoda na naseljenim delovima su ispod vrednosi električnog i magnetnog polja koja se propisima zahtevaju“, rekao je Šušić.

U mapi nije obeležena škola koja se nalazi pored same trafo-stanice.

U upitniku na osnovu kojeg je EPS oslobođen izrade studije o uticaju na životnu sredinu, odgovori koji se odnose na postojanje škole i naseljene oblasti su negativni.

Aleksandar Vesić iz Ministarstva za zaštitu životne sredine veruje da je dokumentacija verodostojna i kaže da su za propuste predviđene zakonske kazne.

On navodi da svi podnosici zahteva odgovaraju u skladu sa zakonom vezano za davanje lažnih informacija.

“Lično sam bio odgovoran za dostavljanje upitnika u ministarstvo i nije tačno da je izostavljen odgovor“, kaže Šušić.

Nezvanično saznajemo da verodostojnost dokumentacije ispituje Odeljenje privrednog kriminala policijske uprave u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: