B92: Presuda negativan presedan

B92 ocenjuje da bi presuda kojom je naša kuća osuđena za povredu autorskih prava u emisiji o ubistvu Dade Vujasinović mogla da predstavlja negativan presedan.

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2010.

18:18

Default images

Privredni sud u Beogradu osudio je B92 i urednicu našeg Informativnog programa za privredni prestup iz Zakona o autorskom i srodnim pravima. Sud je zaključio da smo u svojoj emisiji “B92 istražuje, Dada Vujasinović – prva žrtva”, neovlašćeno koristili delove filma "Sister" i delove snimljenog materijala za potrebe istog filma, autora Nenada Krasavca.

Presudom Privrednog suda, snimak sudske rekonstrukcije ubistva, koja je obavljena 5. maja 1998. godine, po zahtevu roditelja ubijene Dade Vujasinović, proglašen je materijalom snimljenim za potrebe filma Nenada Krasavca i autorskim delom, što je presedan koji može izazvati niz negativnih posledica.

Roditelji Dade Vujasinović su isti snimak rekonstrukcije ustupili i Televiziji B92, koja ga je iskoristila u emisiji “B92 istražuje, Dada Vujasinović – prva žrtva” emitovanoj na našem program 18. juna 2007. godine.

Presuda koju smo primili bi, ako postane pravnosnažna, za posledicu imala ne samo kažnjavanje B92, već i to da će pravo javnosti da prima informacije i bude upoznata sa dragocenim dokumentom o vremenu kada su novinari u Srbiji ubijani, a ubice štićene tako što su se ubistva proglašavala za samoubistva, zavisiti isključivo od volje Nenada Krasavca.

Bez njegove dozvole snimak rekonstrukcije neće moći da koriste ni roditelji Dade Vujasinović, na čiji zahtev je rekonstrukcija obavljena i snimljena.

B92 će u zakonom predviđenom roku izjaviti žalbu na ovu presudu Privrednom apelacionom sudu u Beogradu i nada se drugačijoj odluci u drugostepenom postupku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: