Novi sukobi na ulicama Atine

U Grčkoj protesti radnika zbog vladinih mera štednje. U Atini sukob policije i demonstranata.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 05.03.2010.

01:27

Default images

U centru Atine danas je došlo do novih sukoba policije i demonstranata koji protestuju ispred zgrade parlamenta gde poslanici treba da usvoje nove oštre mere u borbi protiv krize. Policija je upotrebila suzavac i dimne bombe kako bi rasterala demonstrante koji su bacali kamenice. Agencije prenose da se na skupu u Atini okupilo nekoliko hiljada ljudi, uglavnom članova dva velika sindikata.

Velika većina Grka protivi se stezanju kaiša, a više od polovine ih veruje da su u zemlji mogući socijalni nemiri, pokazuju istraživanja javnog mnjenja.

Novi masovni protesti grčkih radnika nezadovoljnih vladinim programom štednje, blokirali su škole, bolnice i javni saobraćaj u Atini.

"Danas je svuda haos, ali moramo biti solidarni, vreme je da se nešto promeni u Grčkoj", smatra Šarlot, Nemica koja 15 godina živi u Grčkoj.

"Ljudi treba da izađu na ulice. Niko ne treba da ode na posao. Fabrike treba zatvoriti. Narod konačno mora da izvuče pouku iz dosadašnje vladavine socijalista i konzervativaca", kaže član sindikata Jorgos Peros.

I aviosaobraćaj je bio u prekidu 4 sata, pošto su rad obustavili kontrolori leta.

Štrajkovi su odgovor na planirano glasanje u parlamentu o novim merama, kojima je predviđeno povećanje PDV-a i novo smanjenje plata za zaposlene u javnom sektoru, koje će iznositi i do osam odsto.

U međuvremenu, grčki premijer Jorgos Papandreu danas u Luksemburg i Berlin, razgovara sa evropskim liderima kako bi dobio konkretnu pomoć za izlazak iz krize.

Prvi uspeh Grčke u rešavanju krize

Grčka vlada prodala desetogodišnje obveznice u vrednosti od pet milijardi evra, pri čemu su investitori dali ponude u ukupnom iznosu od čak 16 milijardi evra.

Pri kupovini obveznica nisu morale da pomažu strane države, već su ih, prvenstveno, upisali institucionalni investitori. Kao pčele na med bacili su se investitori na nove obveznice grčke vlade, komentarišu mediji ogromno interesovanje za novu emisiju dugoročnih hartija od vrednosti.

Dodatne mere štednje, koje je grčka vlada izglasala 3. marta, imaju bar privremeni uspeh, ističu analitičari.

Novi grčki štedni paket od 4,8 milijardi evra, povećao je PDV na 21 sa 19 procenata, poreze na benzin, duvan i alkohol i zamrzavanje plata u javnom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: