Neizvesna izgradnja rafinerije

Investicija holandskog konzorcijuma "Komiko oil", koji treba da izgradi rafineriju u Smederevu, dovedena je u pitanje zbog pitanja oko zaštite životne sredine.

Izvor: B92

Utorak, 16.02.2010.

16:14

Default images

U kompaniji "Komiko oversiz" navode da bi izgradnjom rafinerije direktno ili posredno trebalo da bude zaposleno više od 3 hiljade ljudi i da će, ukoliko problem ne bude rešen za mesec dana, potražiti drugu lokaciju.113 hektara na obali Dunava skupština Smedereva letos je dala u zakup na 99 godina kompaniji "Komiko oil" za izgradnju rafinerije.

Osim nešto više od 4 miliona dolara za zakup, kompanija se obavezala da donira gradu 250.000 dolara za socijalno najugroženije kao i da će platiti prelazak na gas vozila gradskog prevoza i kotlarnica.

Međutim ovaj projekat doveden je u pitanje. Stranke vladajuće koalicije su se podelile, tako da praktično nema vladajuće većine.

Iz vlasti je izašla koalicija "Za bolje Smederevo" koja se protivi izgradnji rafinerije zbog straha od zagađenja.

"Znamo da je rafinerija prljava... ne možemo da mešamo babe i žabe, ne može i vino i nafta i železara“, kaže Milan Lukić iz koalicije "Za bolje Smederevo“.

Gradonačelnik Smederava međutim navodi da se Komiko obavezao da će buduća rafinerija raditi po ekološkim standardima.

"Mi smo u memorandumu stavili da će se poštovati strožiji uslovi koji su propisani u EU ili Srbiji i da će postrojenje morati da se izgradi po najmodernijim standardima“, rekao je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

Smederevo će profitirati izgradnjom rafinerije jer će veliko broj nezaposlenih dobiti posao, smatra Umičević.

"700 direktnih radnih mesta je ogromna stvar za Smederevo. Prava šansa za mnoge i oko 3 i po hiljade indirektnih radnih mesta“, kaže gradonačelnik.

Opozicioni DSS prikuplje potpise za raspisivanje referenduma o ovom pitanju, a na kritike da su građani na izborima dali ovlašćenje strankama da donose odluke, ovako odgovaraju.

"Građani nisu imali prilike da se 2008. godine izjašnjavaju jer niko nije pominjao izgradnju rafinerije i razvoj bazne industrije“, kaže Saša Radosavljević iz DSS-a.

Kao i stranke, i građani Smedereva podeljeni su po pitanju izgradnje rafinerije:

"Kao jedan privredno značajan objekat poslužiće za rešavanje ekonomije".

"Nama ni železara nije bila potrebna. Ni slučajno".

"Ali sam ubeđena da ne treba da se odbije. Uzeće Požarevac, Kovin i šta smo onda dobili?".

U "Komiko oilu" kažu da su zbunjeni nastalom situacijom u Smederevu i da neće dugo čekati da se situacija sredio.

Ono oko čega se slažu i predstavnici ove kompanije, ali stranke pozicije i opozicije u Smedervu je da se ovim šalje loša poruka investitorima. Međutim, pitanje odgovornosti za nastalu situaciju stranke prebacuju na svoje neistomišljenike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: