Izrael: Automobili na struju

Izrael će verovatno postati prva država na svetu u kojoj će postojati mreža za snabdevanje automobila električnom energijom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2010.

10:29

Default images

Predviđa se da će se zbog toga već tokom 2010. godine ulicama i putevima te zemlje kretati više hiljada elektromobila. U kompaniji Beter Plejs, čije je sedište u američkoj državi Kaliforniji, koja je osmislila projekat stanica za snabdevanje automobila elektroenergijom, veruju da će izraelski model biti primenljiv svuda u svetu.

"Ovo je prvi put da je Izrael pokušao da reši veliki, svetski problem. To je jedan od četiri ili pet najvećih problema na svetu. Zemlja je odlučila da samostalno reši problem u ime celog sveta", priča osnivač i direktor kompanije Šai Agasi.

Kada mreža bude uspostavljena, vozači će moći da svoja vozila napune jednostavnim priključivanjem na kablove prigodno postavljene na parkinzima. Za duža putovanja, postojaće mogućnost zamene akumulatorske litijum-jonske baterije.

"Možete zamisliti takvu mrežu od Milana do Kopenhagena. Verovatno biste češće stajali da nešto pojedete nego za zamenu baterija. Ovo je model koji se lako može prilagoditi veličini zemlje - od neke veličine Izraela do gustije naseljenih zemalja Evrope”, dodaje Agasi.

Vozila je razvio automobilski koncern Renault-Nissan. Radijus kretanja je oko 150 kilometara 100 milja do zamene baterija.

"Većina ljudi, kada prođe kroz izložbeni prostor, shvati da više neće kupiti vozilo na fosilno gorivo”, kaže on.

Kompanija Better Place planira da kupcima olakša nabavku: mesečno će se plaćati rata za vozilo, ali i zamenu baterija i održavanje elektro-mreže. Najavljuju da bi troškovi i cene automobila trebalo da budu niže od odgovorajućeg automobila na benzin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: