Rusija nije za ulazak Srbije u NATO

Odluka Srbije da uđe u NATO imala bi negativan uticaj na odnose između Rusije i Srbije, kaže predsednik komiteta za međunarodne odnose ruske Dume.

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Ponedeljak, 01.02.2010.

01:36

Default images

"Za nas bi takva odluka bila neshvatljiva i imala bi negativan uticaj na odnose između Rusije i Srbije", ocenio je Konstantin Kosačev, koji je potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u intervjuu za "Večernje novosti".

"Eventualna odluka Srbije da se pridruži NATO, značila bi da srpski narod prihvata akcije NATO prema bivšoj Jugoslaviji i da prihvata nezavisnost Kosova", rekao je Kosačev.

On je naglasio da odluku o ulasku Srbije u NATO treba da donese srpski narod, kao i da "niko ne treba ni da pokušava da na nju utiče".

"Ta odluka treba da bude doneta u demokratskoj proceduri, a ja mislim da je najdemokratskija procedura - referendum, u slučaju da to pitanje uopšte postane aktuelno", naveo je Kosačev.

On je kazao da ulazak Srbije u EU ne bi promenio odnose Beograda i Moskve.

"Iskustvo sa drugim istočnoevropskim zemljama koje su se pridružile EU nam pokazuje da se ništa dramatično ne događa ako se sve dobro pripremi i ako se postojeći sporazumi zamene drugim sporazumima koji su kompatibilni s priključenjem EU", rekao je Kosačev.

Podsetivši da Rusija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, on je rekao da smatra da bi Savet Evrope trebalo da se pozabavi ljudskim pravima, demokratijom, izbornim sistemom i zaštitom nacionalnih manjina, koje su, po njegovim rečima, na Kosovu na veoma
niskom nivou.

"Ova skupština bi trebalo da se vrati na diskusiju o standardima, a to bi moglo da reši i pitanje statusa. Sve drugo je u čistoj suprotnosti sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", smatra on.

Kosačev je dodao da podržava obnovu pregovora i dijalog Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova, jer "Kosovo nema perspektivu za članstvo u UN ili Savetu Evrope i neće je ni imati".

"To nije normalna situacija, a može da traje i decenijama, što nigde ne vodi. Zato zaista podržavam obnovu pregovora i dijalog", zaključio je Kosačev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: