Obama odlaže letove na Mesec

Američki predsednik Barak Obama će predložiti napuštanje planova Američke svemirske agencije za povratak letova astronauta na Mesec.

Izvor: B92

Subota, 30.01.2010.

13:44

Default images

Obama će zatražiti od Kongresa da podrži finansiranje programa Međunarodne svemirske stanice najmanje do 2020. godine, ali će predložiti napuštanje planova za ponovni let na Mesec.

Šef Bele kuće će u predlogu proračuna za iduću godinu, koji bi trebao da se dostavi Kongresu u ponedeljak, naložiti Američkoj svemirskoj agenciji (NASA) ulaganje u komercijalni program letelica koje bi prebacivale američke astronaute na međunarodnu svemirsku stanicu.

Potez je usmeren smanjenju zavisnosti od ruskih usluga prevoza posade, pogotovo što je američka vasionska flota prilično zastarela.

Obamin cilj je da ponovo učini NASU "motorom za inovacije", pa će se podsticati razvoj komercijalne industrije.

Administracija se nada da će otvoriti 1.700 radnih mesta u Floridi i 5.000 radnih mesta širom zemlje, što će ublažiti predviđeni gubitak 7.000 radnih mesta u Svemirskom centru Kenedi na Floridi, nakon okončanja programa "Spejs šatl".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: