Obamina naredba o emisiji gasova

Predsednik SAD Barak Obama je izdao naredbu na osnovu koje će američka vlada do 2020. godine smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 28 odsto.

Izvor: B92

Petak, 29.01.2010.

19:01

Default images

Bela kuća je saopštila da je cilj od 28 odsto baziran na kombinaciji individualnih ciljeva 35 saveznih agencija, preneo je Rojters.

Obama, koji radi na tome da bude usvojen zakon da SAD do 2020. smanje ukupnu emisiju ugljen-dioksida za 17 odsto u odnosu na nivo iz 2005, izjavio je da savezna vlada treba da posluži kao primer u prelasku na goriva koja zagađuju manje od onih fosilnog porekla.

"Kao najveći potrošači energenata u SAD, imamo odgovornost prema američkim građanima da smanjimo potrošnju energije i postanemo energetski efikasniji. Naš cilj je da smanjimo troškove i zagađenje i povećamo udeo potrošnje čistih izvora energije u odnosu na naftu", naveo je Obama u saopštenju.

Američka vlada je 2008. na električnu energiju i gorivo potrošila 24,5 milijardi dolara, saopštila je Bela kuća. Postizanje cilja smanjenja emisije za 28 odsto bi bilo jednako uštedi 205 miliona barela nafte ili 11 milijardi dolara do 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: