Slovenačka opozicija za smenu Tirka

Dve slovenačke opozicione stranke traže smenu predsednika Slovenije Danila Tirka zato što je odlikovao šefa tajne policije.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2010.

16:59

Default images

Poslanici Slovenačke demokratske stranke i Slovenačke narodne stranke predlažu podnošenje ustavne tužbe protiv predsednika Slovenije Danila Tirka zato što je nedavno državnim ordenom odlikovao nekadašnjeg šefa Službe državne bezbednosti, Tomaža Ertla.

Odlikovanjem šefa nekadašnje Udbe Tirk je, prema mišljenju ovih opozicionih stranaka, ne samo kršio zakone, već i Ustav, zbog čega ove stranke traže od parlamenta da od Ustavnog suda zahteva da se predsedniku Danilu Tirku prekine obavljanje funkcije predsednika države.

To potkrepljuju mišljenjem slovenačkog Vrhovnog suda iz 2002. godine da je Služba državne bezbednosti bila kriminalno udruženje, zbog čega je, prema mišljenju Janeza Janše, predsednika Slovenačke demokratske stranke, Tirk grubo prekršio i ustavno pravo na lično dostojanstvo svih žrtava te represivne institucije, kako živih, tako i mrtvih.

Pomenute stranke su dale, pored obrazloženja, i 22 priloga predloženoj ustavnoj tužbi, jer se u Ertlovom slučaju radi i o osobi odgovornoj za veleizdaju i masovna kršenja ljudskih prava.

Predsednik slovenačkog parlamenta veruje da ova tužba, prva u istoriji samostalne Slovenije, nema mnogo šansi za uspeh, ali će o njoj parlament morati da odluči tokom narednih 60 dana.

Predsednik Slovenije Danilo Tirk je 30. novembra prošle godine odlikovao Srebrnim redom za zasluge Tomaža Ertla, nekadašnjeg šefa tajne policije, i to za planiranje bezbednosnog plana u vreme planiranja sprečavanja tzv. Mitinga istine, koji je trebalo da se održi i u Sloveniji 1989. godine.

Do tog mitinga u Sloveniji nikada nije došlo, a protiv ovog odlikovanja je ne samo slovenačka opozicija, već i brojne javne ličnosti u Sloveniji, a i iz EU su stigle kritike ovog poteza.

Tirk: Neutemeljen predlog

Predsednik Slovenije Danilo Tirk je ocenio da je predlog koji su dale opozicione stranke neutemeljen i da on nije kršio ni ustav ni zakone.

Osim toga, Tirk smatra da ustav predsedniku države daje nadležnost dodele odlikovanja, a on je svoje razloge za dodelu odlikovanja Ertlu objasnio već više puta, a među njima je najvažnije to da je Tomaž Ertl zaslužan za akciju "Sever", koja je "odbranila Sloveniju pred agresivnim velikosrpskim nacionalizmom Slobodana Miloševića".

Zato Tirk današnji predlog opozicije, koji se poziva na kršenje ljudskih prava, smatra uvredljivim prema instituciji predsednika države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: