Zima odnela još života u Poljskoj

U Poljskoj, 30 stepeni ispod nule protekle noći, nije preživelo 10 ljudi, čime se broj onih koji su do sada umrli od hladnoće u toj zemlji popeo na 202.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2010.

14:43

Default images

U saopštenju Centra za bezbednost poljske vlade, najviše žrtava noćas je bilo u Malopoljskom vojvodstvu na jugu zemlje, gde je od smrzavanja umrlo troje ljudi, rekla je poljskom radiju Ana Adamkjevič, iz Centra za bezbednost.

Temperature se spuštaju na trideset stepeni ispod nule pre svega na jugu i istoku Poljske, gde je vojska morala da evakuiše i neka seoska gazdinstva, sve sa domaćim životinjama, pošto se na ledom okovanom Bugu voda izliva i počinje na nekim mestima da plavi obale.

U Lubelskom vojvodstvu zatvoreno je već trideset škola, a deca su dobila neplanirani raspust, pošto po takvom mrazu škola nije u stanju da zagreje učionice na više od 15 stepeni, dok po propisima u njima mora da bude bar 18 stepeni.

Noć između nedelje i ponedeljka bila je najhladnija u Poljskoj poslednjih godina, pošto je na istoku zemlje, kraj Bjalovježske prašume, izmereno 35 stepeni ispod nule.

Meteorolozi, međutim, podsećaju Poljake da je u prošlim decenijama bilo još hladnije, a zvanični rekord je 41 stepen ispod nule, koji je izmeren 11. januara 1940. godine u mestu Šedlce na jugu zemlje.

Kao o "zimi stoleća" Poljaci, međutim, govore o početku 1979. godine, pošto su zemlju bukvalno zavejale obilne i dugotrajne snežne padavine, a Varšavu koja za vreme uobičajenih zima ne može da se pohvali debelim snežnim pokrivačem, prekrilo je u prvim danima te godine čak 70 centimetara snega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: