Sukobi u istočnom Jerusalimu

U akciji razbijanja demonstracija u arapskom delu istočnog Jerusalima, povređena su najmanje tri Palestinca i jedan Izraelac, a desetak ljudi je uhapšeno.

Izvor: B92

Petak, 22.01.2010.

21:37

Default images

Više stotina demonstranata, uglavnom aktivista izraelske levice, protestovalo je danas, i pored policijske zabrane, protiv izgradnje jevrejskih naselja u istočnom delu svetog grada. Pred kraj demonstracija izbili su sukobi, uz gađanje kamenjem, između demonstranata i ortodoksnih Jevreja koji su došli na molitve u susedstvu.

Tri Palestinca su povređena i odvedena ambulantnim kolima.

Policija, koja je zabranila ove demonstracije, uhapsila je desetak ljudi, rekao je portparol policije.

Već nekoliko nedelja svakog petka policija privodi propalestinske aktiviste, Izraelce i strance, koji protestuju u Šeik Džarahu protiv uzurpiranja palestniske imovine.

Prošle nedelje 17 demonstranata je privedneo i kasnije pušteno.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je pristao, pod pritiskom SAD, na 10-mesečno usporavanje izgradnje naselja na Zapadnoj obali, ali ne i u istočnom delu Jerusalima gde bi Palestinci želeli da bude glavni grad njihove buduće države.

Palestinci traže da Izraelci potpuno zamrznu izgradnju jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji pre nego što pristanu da se vrate za mirovne pregovore, prekinute decembra 2008, dok je izraelski premijer bio Ehud Olmert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: