Ministarstvo: Hleb dobrog kvaliteta

Hleb koji se prodaje na tržištu Srbije je zadovoljavajućeg kvaliteta jer 98,9 odsto kontrolisanih uzoraka nije sadržalo materije koje mogu negativno da utiču.

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2010.

14:54

Default images

"Svi kontrolisani uzorci su bili mikrobiološki ispravni, a najveći broj utvrđenih neispravnosti odnosio se na deklarisanje proizvoda", rekao je direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić.

On je kazao da je 20 inspektora ministarstva krajem prošle i početkom ove godine uradilo kontrolu u 728 manjih i srednjih pekara u 170 mesta u Srbiji da bi proverili kvalitet i zdravstvenu bezbednost hleba i uslove proizvodnje.

Najopsežnija akcija kontrole kvaliteta hleba u Srbiji, naveo je Pajkić, pokazala je da nije bilo nedozvoljenog korišćenja konzervanasa i boja, dok je u 1,1 odsto uzoraka pronađen povećan sadržaj olova.

Pajkić je kazao da je deklarisanje kod upakovanog hleba u 70 odsto slučajeva imalo nepravilnosti, dok je kod četiri odsto uzoraka hleb bio lakši od označene težine.

Prema njegovim rečima, od 679 objekata u kojima je izvršena kompletna kontrola, neka nepravilsnost je utvrđena u 236 objekata.

"Zabrinjavajuće je što 35 odsto objekata nije ispunjavalo minimum uslova za proizvodnju hleba", kazao je Pajkić.

"Zbog utvrđenih nepravilnosti podneto je 20 prijava za privredni prestup, 22 pekare su dobile rešenje o privremenoj zabrani proizvodnje, u dva slučaja proizvodi su povučeni sa tržišta, a podneto je 226 prekršajnih prijava i 203 rešenja o otklanjanju nedostataka", precizirao je direktor Generalnog inspektorata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: