"Telenor" jedini dostavio ponudu

Kompanija Telenor jedina je dostavila ponudu za dobijanje licence za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji, saopštio RATEL.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

01:56

Default images

Građani Srbije će, kako stvari trenutno stoje, uskoro dobiti još jednog operatera fiksne telefonije, čime će “Telekom” izgubiti monopol u toj oblasti. Naime, kompanija “Telenor” je dostavila ponudu za drugog operatera fiksne telefonije, a da li će to i postati znaće se uskoro. Inače, tendersku dokumentaciju otkupile su četiri kompanije, ali je ponudu RATEL-u dostavila samo jedna.

“Telenorovu” predaju dokumentacije za učešće na tenderu za drugog operatera fiksne telefonije direktor Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) Milan Janković ocenio je kao istorijsku.

“Želim da kažem da je danas jedan istorijski trenutak za razvoj telekomunikacija u Republici Srbiji, jer su se stekli uslovi da imamo konkurenciju i u fiksnoj telefoniji, gde je do sada bio monopol ‘Telekoma Srbije’”, naveo je on.

Nakon što je otvorena koverta “Telenora” i utvrđeno da se u njoj nalazi sva potrebna dokumentacija, sledi razmatranje druge koverte, u kojoj se nalazi i finansijska ponuda.

“Dalja analiza ponude u koverti ‘F’ biće obavljena na zatvorenoj sednici komisije, o čemu će komisija sačiniti odgovarajući zapisnik i prema konkursnoj dokumentaciji obavestiti ponuđača najkasnije do 18. januara u 10 sati, kada će biti otvorena koverta ‘F’”, objašnjava Janković.

Predstavnik “Telenora” Goran Vasić rekao je da je rano za ocene jer se još čeka na finalnu odluku, ali da su spremni da i dalje ulažu u sektor telekomunikacija u Srbiji.

“Pre svega želim da naglasim da želim da vidim ‘Telenor’ kao garanta, na neki način, razvoja telekomunikacije i demonopolizacije sektora fiksne telefonije u Srbiji”, poručio je Vasić.

“I naravno, da naglasim našu želju, spremnost i mogućnost da ubuduće učestvujemo na tržištu telekomunikacija sa boljim sevrisima za naše građane”, najavio je on.

U “Telenoru” nisu imali direktan odgovor na pitanje da li se, ako uđu na tržište fiksne telefonije Srbije, mogu očekivati jeftinije usluge.

“Pa to je malo teško pitanje. Ja za sada, u ovom trenutku ne bih razgovarao o cenama. Želim samo da podvučem i mislim da vi svi treba da znate da je tržište fiksne telefonije u Srbiji zaista najjeftinije u regionu i u Evropi”, naveo je Vasić.

Ministarka telekomunikacija Jasna Matić rekla je da će građani, ako sve bude u redu, za godinu dana moći da biraju svog operatera.

“Ukoliko ‘Telenorova’ ponuda ne bude odgovarajuća, mi ćemo naravno analizirati šta su bile slabosti procesa i ponoviti proces sa ispravljenim tim slabostima”, kaže ministarka.

“Mada, mi naravno očekujemo da će ‘Telenor’, u skladu sa svojom poslovnom praksom i reputacijom imati apsolutno ispravnu ponudu i da tu neće biti nikakvih problema”, očekuje Matićeva.

Ministarka nije zabrinuta što se na tender za drugog operatera fiksne telefonije prijavila javila samo jedna kompanija.

“To, s jedne strane, jeste razlog za analizu. S druge strane, jedna licenca se i dodeljuje, tako da to jeste minimalan uslov za uspešnost tendera”, podseća ona.

Licenca se daje na 10 godina uz mogućnost produženja za još jednu deceniju, a biće izdata u roku od osam dana od uplate celokupne naknade u budžet Srbije.

"Tender na neravnopravnim osnovama"

Pravo učešća na tenderu imale su kompanije koje imaju više od milion pretplatnika, zatim koje su u 2008. godini imale prihod veći od 200 miliona evra, uplatu depozita ili bankarsku garanciju od 10 miliona evra.

Zbog ovakvih uslova ekonomski analitičar Milan Kovačević ranije je ocenio da postoji mogućnost da tender ne bude uspešan jer čitav koncept uvođenja drugog provajdera u fiksnoj telefoniji postavljen je na neravnopravnim osnovama.

"Sadašnji monopolista plaća samo deo procenta na ime korišćenja prava da se bavi fiksnom telefonijom, a od novog operatera koji treba da uđe na tržište traži se da plati neku krupnu cifru i da deponuje 10 miliona evra. To nije ravnopravan odnos. Inače, postoji želja da se napravi konkurencija, jer pored jednog monopoliste tražite da drugi bude takođe vrlo krupan, a zna se da velika koncentracija, a ne samo jedan provajder 'ubija' konkurenciju“, rekao je Kovačević.

Kovačević kaže da ekonomska kriza u ovom slučaju neće uticati na uspeh tendera, jer su u 2009. godini telekomunikacione kompanije, i pored krize, uspešno poslovale.

On ističe da cena koju bi ponudile zainteresovane kompanije ne bi trebalo da bude važna za dobijanje drugog operatera fiksne telefonije.

"Ako hoćete da napravite konkurenciju, treba da se drugačije radi. Zašto bi tražili od nekoga da plati odmah, da bude bilo kakva konkurencija? Bilo bi normalno da je uvedeno da i sadašnji monopolista u fiksnoj telefoniji jedan procenat od prihoda mora da plaća, a da onaj ko dođe plaća taj isti procenat. Tada bi bili ravnopravni i išlo bi se u konkurenciju. Ne sme svrha pravljenja konkurencije da bude dobijanje fiskalnih prihoda, konkurenciji bi pomoglo da nisu veliki fiskalni nameti", smatra Kovačević.

Nakon dobijanja licence, nova kompanija za fiksnu telefoniju trebalo bi da počne sa izgradnjom svoje telekomunikacione mreže, što bi znatno odložilo pružanje usluga građanima, tako da se planira zakup postojeće "Telekomove" infrastruktre.

Predstavnici zainteresovanih kompanija u proteklih mesec dana isticali su da će cene tog zakupa biti povećane, a samim tim i nepovoljne, jer bi se na taj način "Telekom" zaštitio od konkurencije i mogućeg gubitka korisnika.

Dobijanje nove licence okončalo bi monopol "Telekoma" na tržištu telekomunikacija koji je po zakonu istekao još juna 2005. godine.

Dokumentaciju za učešće na tenderu su otkupili i “Vip mobajl”, srpsko-američka “Konsing grupa” i kiparski “Ker-seiko trending limitid”.

Kompanija “Konsing“ saopštila je da je odustala od učešća na tenderu za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji jer konkursna dokumentacija nije bila potpuna.

O izboru drugog operatera fiksne telefonije možete čitati i u našoj rubrici Biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: