Utorak, 12.01.2010.

01:56

"Telenor" jedini dostavio ponudu

Kompanija Telenor jedina je dostavila ponudu za dobijanje licence za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji, saopštio RATEL.

Izvor: B92

"Telenor" jedini dostavio ponudu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 14 godina

Mene interesuje šta bi sa obećanjem ministarke Jasne Matić da će PayPal proraditi u Srbiji početkom 2010. Pomenulа је to jednom u junu i već mesecima niko ne priča šta se dešava. Za neupućene, PayPal je najpopularniji sistem za slanje i primanje novca putem interneta, skoro ceo svet koristi usluge PayPal-a (190 zemalja medju kojima su npr. Albanija, Azerbejdžan, Burundi, BiH, Somaliјa, da ne nabrajam dalje...)

ja

pre 14 godina

"Želim samo da podvučem i mislim da vi svi treba da znate da je tržište fiksne telefonije u Srbiji, zaista najjeftinije u regionu i u Evropi”, naveo je Vasić.
Pa dobro jel smo mi najgore ovce ovde? Za 20-40 evra (koliko iznose mnogi racuni samo za fiksni telefon) u mnogim zemljama se dobija neogranicen fiksni, internet sa brzinom koju ovde ne mozemo ni da sanjamo i kablovska TV. A mi sad treba da verujemo kako smo mi jos u najboljem polozaju u Evropi?!!! Jedva sam cekao 2. fiksnog operatera ali ispasce da dobijamo samo jos jedan Telekom.

m

pre 14 godina

Dojce Telekom je vlasnik OTE, dakle on je tu jer je vlasnik 20% Telekom Srbija ad. Takodje, infrastruktura nije samo data Telekomu, nego, dragi moji sugradjani, i PRODATA 1997. godine, tako da ne mozete od Telekom da je uzmete bez naknade. Ljudi previdjaju da je Telekom samo 80% drzavni, ali 20% nije, i od Grka koje kontrolise Dojce Telekom ne sme da se otima osim ako hocemo da puknemo medjunarodnu arbitrazu i isti taj Strazbur koji neko pomenu u kontekstu otimanja infrastrukture od Telekom Srbija ad. Treba se malo verzirati pa komentarisati, demagogije zaista imamo svuda, uvek i previse.

Alo Pozega

pre 14 godina

1998. смо дали по 2.000 марак за добијање фиксног броја, а сад је то 10.000 динара.

И коме сад припада мрежа?

iii

pre 14 godina

ovim nije ukinut monopol, vec je samo podeljen kolac na dva dela, ne bi li se formalno zadovoljili uslovi koje EU zahteva, a da se pri tome ne izgubi koka koja nosi zlatna jaja za partije na vlasti...

Jan

pre 14 godina

Prijateljski savet Telenoru:
Instalirajte svoju infrastrukturu svuda, ali umesto zica stavite opticke kablove i pustite kablovsku, internet i telefon preko optike.
Evo moj primer, otkazao bi Total TV, zamenio bi internet da ide preko optike, uveo bi fixni telefon jel sada za to nema technickih mogucnosti.
Sve ukupno 1890(Total) + 3000(4Mb/s internet) + 2000 minimum za fixni jel sada na dva postpejd Telenor broja potrosim minimum 5000 din).
Pa puta 12 meseci.
Mnogi bi uradili isto.

Nenad

pre 14 godina

Čestitam Telenoru. Oni su mi skroz green kompanija. Mirna, ne talasa, radi posao dobro, priža super usluge i daje fine cena. Ma da su nam sve kompanije samo takve... Podržavam Telenor i verujem u tu firmu, kao što verujem i u B92

Nemesis

pre 14 godina

Zasto ne moze drzava da uvede i 50 provajdera?
Zato sto visoki fiksni troskovi (citaj:infrastruktura) onemogucavaju razvoj konkuretnog trzista.To nije izmisljanje tople vode, vec se ova pojava zove PRIRODNI MONOPOL, i poznata je u ekonomskoj teoriji.

Aleksandar

pre 14 godina

"Kompanija “Konsing“ saopštila je da je odustala od učešća na tenderu za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji jer konkursna dokumentacija nije bila potpuna."

A zasto nisu obavestili tu grupu da im dokumentacija nije bila potpuna? To su morali da urade. Za to je Ratel kriv.

Milojica

pre 14 godina

“Pa to je malo teško pitanje. Ja za sada, u ovom trenutku ne bih razgovarao o cenama. Želim samo da podvučem i mislim da vi svi treba da znate da je tržište fiksne telefonije u Srbiji, zaista najjeftinije u regionu i u Evropi”, naveo je Vasić.

Очекујемо појефтињење, а добићемо поскупљење.

Dokle bre

pre 14 godina

Da li to znaci da ce od sada nemanje dvojnika biti besplatno?
Dok mi uvodimo drugog operatera fiksne telefonije, koji ce iz prakticnih razloga koristiti infrastrukturu koju su gradjani platili a Telekom prisvojio, u normalnom svetu se desava svasta nesto.
http://gadgetynews.com/bt-sharing-fibre-optic-internet-with-all-the-uk/
Najiskrenije savetujem Telenoru da se strpi do izgradnje sopstvene infrastrukture pa tek onda ponudi usluge fiksne telefonije, ovim lopovima ne bih dao ni paru posle svih miliona koje su pokrali.

Jegulja

pre 14 godina

Ostaje nada da ce novi operater ili grupa gradjana sa nekim lojerima zeljnim dokazivanja tuziti Telekom da se gradjanima odnosno drzavi vrati infrastruktura i ista odvoji od samog Telekoma i na taj nacin sredi stanje. Takva tuzba verovatno ovde ne bi prosla ali u Strazburu bi sigurno. E kad bi se to uradilo onda bi me bilo briga da li zaposleni u Telekomu strajkuju a i sto se tice mene mogli bi da strajkuju do sudnjeg dana.

Goran

pre 14 godina

Koliko ja znam nema puno država koje imaju konkurenciju u fiksnoj telefoniji. Pogotovo ne znam da ih ima više od dva (verovatno ima negde?). Recimo u UK postoji samo British Telecom, u Švajcarskoj SwissCom. Na primer i Izraelu su Bezeq podelili na dva dela, i zadržali monopol na unutrašnjem saobraćaju, dok je internacionalni telefonski saobraćaj oslobođen monopola (cene međunarodnih razgovora su pale i do 10 puta za neke destinacije). Amerika je od početka imala više kompanija koje se bave fiksnom telefonijom, ali koliko ja znam, one su na kraju međusobno podelile teritorije pa su na manjoj teritoriji opet monopolisti ... Glavni razlog pada cena u fiksnoj telefoniji po mom mišljenju je pad cena u mobilnoj telefoniji. Jer cena minuta mobilne telefonije se u nekim zemljama približila ceni minuta u fiksnoj telefoniji. Plašim se da ne bude isto kao što danas imamo sa kablovskim operaterima koji su podelili teritoriju, i time onemogućili korisnike da biraju operatera. Mada nije tako samo ovde ...
Većina telekom kompanija u evropi je nastala iz državnih pošti (PTT). I te državne firme su finansirale infrastrukturu. I ne sećam se da je neko postavio pitanje kad je BT privatizovan, da li sme da uzme i "kablove" pod svoje.
Što se tiče plaćanja za licencu, tu se slažem, novi operater mora da ima iste uslove kao i telekom, ili obe firme da placaju delom profita (ili čak fiksni iznos) za dobijenu licencu ili niko da ne plaća.

Dejan Mihajlovic

pre 14 godina

Prvo gradjani treba da traze da se Telekomu odbije deo pretplatnicke mreze koju su sami finansirali a negde i gradili, drugo licence za CDMA I WLL su podeljene ali nikome ne pada na pamet da pusti fixnu telefoniju preko toga, zasto bog ce ga znati. Ali kao sto su neki odmah shvatili ovako se puni rupetina u budzetu zemlje koja ima manji BDP po glavi stanovnika nego u vreme bombardovanja, kako to, i to ce ga bog znati jer jedino on moze da nam pomogne. I na kraju posle Telekoma tu tuuuuuuuuu..

DarkoT

pre 14 godina

Sto se tice same infrastrukture, nekada se prilikom placanja uvodjenja telefona naplacivalo i samo "dovodjenje zice"
A zanimljivo je da su se drzava i Telekom odlucili na ovaj korak tek kada je primecen osetni pad potraznje fiksne telefonije (naspram mobilne telefonije, WiFi-ja i sl...)
I da, kakav je to zakon koji definise monopol, i kakva je to firma koja drzi monopol a onda se reklamira i hvali kako su uspesno poslovali ???

zix

pre 14 godina

U Hrvatskoj je sud odlucio da infrastruktura pripada gradjanima a ne njihovom "telekomu", postu su gradjani placali odrzavanje i instalaciju. Kod nas nije nikome ni palo na pamet da Telekomu oduzme infrastrukturu (a novi opeter ce morati da je iznajmljuje od Telekoma). Postoje par firmi gde je bolje da ne isterujes pravdu ako hoces da budes miran.

bell

pre 14 godina

ma kakva konkurencija. imamo tri mobilna operatera, a razlika u cenama im je u proseku za 10 para po sms ili min razgovora. u svedskoj startuje 4G mreza od 100Mb/sec, a meni kod kuće jos uvek pisti modem dok se konektuje....

Goran

pre 14 godina

Žarko se nadam da će Telenor da pobedi, jer otkad su oni na sceni u ovoj zemlji može normalno da se koristi mobilni telefon, kao i da se na istom surfuje internetom.

johann

pre 14 godina

Moje licno misljenje, kao sto je u clanku i napisano da ce tender biti neuspesan. A najiskrenije bih voleo da uspe i da konacno neko stane na rep monopolistu (telekomu). Moja prijateljica je ostala bez dve telefonske linije pre deset dana, objasnjenje iz telekoma "cim vremenske pilike dozvole mi cemo izaci na teren" vise nego zalosno. A pored svega zaposleni u telekomu traze povecanje plata i ostalih beneficija! :(

Lyman Zerga

pre 14 godina

Interesuje me samo ko je izgradio infrastrukturu u bivsoj SFRJ koja je sad tako jednostavno dodeljena Telekomu (mislim na telekomunikacione linije). Da li je to gradila drzava, novcem gradjana ili je gradio Telekom, svojim novcem?
Isto se odnosi i na infrastrukturu elektrovodova koji su sad vlasnistvo EPS-a.

Mi lan

pre 14 godina

A zasto svi ne bi mogli da dobiju licencu?
Sa SAMO jos jednim operaterom imacemo "mali" monopol.
Da drzava stvarno zeli da ukine svoj monopol, odredila bi neke uslove i ko hoce neka otvara linije, ako hoce njih 50, neka ih bude 50.
A ne da drzava odredjuje sta je monopol a sta nije.

!

pre 14 godina

Dobijanje nove licence okončalo bi monopol "Telekoma" na tržištu telekomunikacija koji je po zakonu istekao još juna 2005. godine.

E zemljo, Srbijo ... medj' kruskama ...

Lyman Zerga

pre 14 godina

Interesuje me samo ko je izgradio infrastrukturu u bivsoj SFRJ koja je sad tako jednostavno dodeljena Telekomu (mislim na telekomunikacione linije). Da li je to gradila drzava, novcem gradjana ili je gradio Telekom, svojim novcem?
Isto se odnosi i na infrastrukturu elektrovodova koji su sad vlasnistvo EPS-a.

Mi lan

pre 14 godina

A zasto svi ne bi mogli da dobiju licencu?
Sa SAMO jos jednim operaterom imacemo "mali" monopol.
Da drzava stvarno zeli da ukine svoj monopol, odredila bi neke uslove i ko hoce neka otvara linije, ako hoce njih 50, neka ih bude 50.
A ne da drzava odredjuje sta je monopol a sta nije.

zix

pre 14 godina

U Hrvatskoj je sud odlucio da infrastruktura pripada gradjanima a ne njihovom "telekomu", postu su gradjani placali odrzavanje i instalaciju. Kod nas nije nikome ni palo na pamet da Telekomu oduzme infrastrukturu (a novi opeter ce morati da je iznajmljuje od Telekoma). Postoje par firmi gde je bolje da ne isterujes pravdu ako hoces da budes miran.

!

pre 14 godina

Dobijanje nove licence okončalo bi monopol "Telekoma" na tržištu telekomunikacija koji je po zakonu istekao još juna 2005. godine.

E zemljo, Srbijo ... medj' kruskama ...

bell

pre 14 godina

ma kakva konkurencija. imamo tri mobilna operatera, a razlika u cenama im je u proseku za 10 para po sms ili min razgovora. u svedskoj startuje 4G mreza od 100Mb/sec, a meni kod kuće jos uvek pisti modem dok se konektuje....

johann

pre 14 godina

Moje licno misljenje, kao sto je u clanku i napisano da ce tender biti neuspesan. A najiskrenije bih voleo da uspe i da konacno neko stane na rep monopolistu (telekomu). Moja prijateljica je ostala bez dve telefonske linije pre deset dana, objasnjenje iz telekoma "cim vremenske pilike dozvole mi cemo izaci na teren" vise nego zalosno. A pored svega zaposleni u telekomu traze povecanje plata i ostalih beneficija! :(

Goran

pre 14 godina

Žarko se nadam da će Telenor da pobedi, jer otkad su oni na sceni u ovoj zemlji može normalno da se koristi mobilni telefon, kao i da se na istom surfuje internetom.

DarkoT

pre 14 godina

Sto se tice same infrastrukture, nekada se prilikom placanja uvodjenja telefona naplacivalo i samo "dovodjenje zice"
A zanimljivo je da su se drzava i Telekom odlucili na ovaj korak tek kada je primecen osetni pad potraznje fiksne telefonije (naspram mobilne telefonije, WiFi-ja i sl...)
I da, kakav je to zakon koji definise monopol, i kakva je to firma koja drzi monopol a onda se reklamira i hvali kako su uspesno poslovali ???

Dejan Mihajlovic

pre 14 godina

Prvo gradjani treba da traze da se Telekomu odbije deo pretplatnicke mreze koju su sami finansirali a negde i gradili, drugo licence za CDMA I WLL su podeljene ali nikome ne pada na pamet da pusti fixnu telefoniju preko toga, zasto bog ce ga znati. Ali kao sto su neki odmah shvatili ovako se puni rupetina u budzetu zemlje koja ima manji BDP po glavi stanovnika nego u vreme bombardovanja, kako to, i to ce ga bog znati jer jedino on moze da nam pomogne. I na kraju posle Telekoma tu tuuuuuuuuu..

Dokle bre

pre 14 godina

Da li to znaci da ce od sada nemanje dvojnika biti besplatno?
Dok mi uvodimo drugog operatera fiksne telefonije, koji ce iz prakticnih razloga koristiti infrastrukturu koju su gradjani platili a Telekom prisvojio, u normalnom svetu se desava svasta nesto.
http://gadgetynews.com/bt-sharing-fibre-optic-internet-with-all-the-uk/
Najiskrenije savetujem Telenoru da se strpi do izgradnje sopstvene infrastrukture pa tek onda ponudi usluge fiksne telefonije, ovim lopovima ne bih dao ni paru posle svih miliona koje su pokrali.

Milojica

pre 14 godina

“Pa to je malo teško pitanje. Ja za sada, u ovom trenutku ne bih razgovarao o cenama. Želim samo da podvučem i mislim da vi svi treba da znate da je tržište fiksne telefonije u Srbiji, zaista najjeftinije u regionu i u Evropi”, naveo je Vasić.

Очекујемо појефтињење, а добићемо поскупљење.

Jegulja

pre 14 godina

Ostaje nada da ce novi operater ili grupa gradjana sa nekim lojerima zeljnim dokazivanja tuziti Telekom da se gradjanima odnosno drzavi vrati infrastruktura i ista odvoji od samog Telekoma i na taj nacin sredi stanje. Takva tuzba verovatno ovde ne bi prosla ali u Strazburu bi sigurno. E kad bi se to uradilo onda bi me bilo briga da li zaposleni u Telekomu strajkuju a i sto se tice mene mogli bi da strajkuju do sudnjeg dana.

Goran

pre 14 godina

Koliko ja znam nema puno država koje imaju konkurenciju u fiksnoj telefoniji. Pogotovo ne znam da ih ima više od dva (verovatno ima negde?). Recimo u UK postoji samo British Telecom, u Švajcarskoj SwissCom. Na primer i Izraelu su Bezeq podelili na dva dela, i zadržali monopol na unutrašnjem saobraćaju, dok je internacionalni telefonski saobraćaj oslobođen monopola (cene međunarodnih razgovora su pale i do 10 puta za neke destinacije). Amerika je od početka imala više kompanija koje se bave fiksnom telefonijom, ali koliko ja znam, one su na kraju međusobno podelile teritorije pa su na manjoj teritoriji opet monopolisti ... Glavni razlog pada cena u fiksnoj telefoniji po mom mišljenju je pad cena u mobilnoj telefoniji. Jer cena minuta mobilne telefonije se u nekim zemljama približila ceni minuta u fiksnoj telefoniji. Plašim se da ne bude isto kao što danas imamo sa kablovskim operaterima koji su podelili teritoriju, i time onemogućili korisnike da biraju operatera. Mada nije tako samo ovde ...
Većina telekom kompanija u evropi je nastala iz državnih pošti (PTT). I te državne firme su finansirale infrastrukturu. I ne sećam se da je neko postavio pitanje kad je BT privatizovan, da li sme da uzme i "kablove" pod svoje.
Što se tiče plaćanja za licencu, tu se slažem, novi operater mora da ima iste uslove kao i telekom, ili obe firme da placaju delom profita (ili čak fiksni iznos) za dobijenu licencu ili niko da ne plaća.

Jan

pre 14 godina

Prijateljski savet Telenoru:
Instalirajte svoju infrastrukturu svuda, ali umesto zica stavite opticke kablove i pustite kablovsku, internet i telefon preko optike.
Evo moj primer, otkazao bi Total TV, zamenio bi internet da ide preko optike, uveo bi fixni telefon jel sada za to nema technickih mogucnosti.
Sve ukupno 1890(Total) + 3000(4Mb/s internet) + 2000 minimum za fixni jel sada na dva postpejd Telenor broja potrosim minimum 5000 din).
Pa puta 12 meseci.
Mnogi bi uradili isto.

Aleksandar

pre 14 godina

"Kompanija “Konsing“ saopštila je da je odustala od učešća na tenderu za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji jer konkursna dokumentacija nije bila potpuna."

A zasto nisu obavestili tu grupu da im dokumentacija nije bila potpuna? To su morali da urade. Za to je Ratel kriv.

iii

pre 14 godina

ovim nije ukinut monopol, vec je samo podeljen kolac na dva dela, ne bi li se formalno zadovoljili uslovi koje EU zahteva, a da se pri tome ne izgubi koka koja nosi zlatna jaja za partije na vlasti...

Nemesis

pre 14 godina

Zasto ne moze drzava da uvede i 50 provajdera?
Zato sto visoki fiksni troskovi (citaj:infrastruktura) onemogucavaju razvoj konkuretnog trzista.To nije izmisljanje tople vode, vec se ova pojava zove PRIRODNI MONOPOL, i poznata je u ekonomskoj teoriji.

Alo Pozega

pre 14 godina

1998. смо дали по 2.000 марак за добијање фиксног броја, а сад је то 10.000 динара.

И коме сад припада мрежа?

ja

pre 14 godina

"Želim samo da podvučem i mislim da vi svi treba da znate da je tržište fiksne telefonije u Srbiji, zaista najjeftinije u regionu i u Evropi”, naveo je Vasić.
Pa dobro jel smo mi najgore ovce ovde? Za 20-40 evra (koliko iznose mnogi racuni samo za fiksni telefon) u mnogim zemljama se dobija neogranicen fiksni, internet sa brzinom koju ovde ne mozemo ni da sanjamo i kablovska TV. A mi sad treba da verujemo kako smo mi jos u najboljem polozaju u Evropi?!!! Jedva sam cekao 2. fiksnog operatera ali ispasce da dobijamo samo jos jedan Telekom.

Nenad

pre 14 godina

Čestitam Telenoru. Oni su mi skroz green kompanija. Mirna, ne talasa, radi posao dobro, priža super usluge i daje fine cena. Ma da su nam sve kompanije samo takve... Podržavam Telenor i verujem u tu firmu, kao što verujem i u B92

m

pre 14 godina

Dojce Telekom je vlasnik OTE, dakle on je tu jer je vlasnik 20% Telekom Srbija ad. Takodje, infrastruktura nije samo data Telekomu, nego, dragi moji sugradjani, i PRODATA 1997. godine, tako da ne mozete od Telekom da je uzmete bez naknade. Ljudi previdjaju da je Telekom samo 80% drzavni, ali 20% nije, i od Grka koje kontrolise Dojce Telekom ne sme da se otima osim ako hocemo da puknemo medjunarodnu arbitrazu i isti taj Strazbur koji neko pomenu u kontekstu otimanja infrastrukture od Telekom Srbija ad. Treba se malo verzirati pa komentarisati, demagogije zaista imamo svuda, uvek i previse.

Ivan

pre 14 godina

Mene interesuje šta bi sa obećanjem ministarke Jasne Matić da će PayPal proraditi u Srbiji početkom 2010. Pomenulа је to jednom u junu i već mesecima niko ne priča šta se dešava. Za neupućene, PayPal je najpopularniji sistem za slanje i primanje novca putem interneta, skoro ceo svet koristi usluge PayPal-a (190 zemalja medju kojima su npr. Albanija, Azerbejdžan, Burundi, BiH, Somaliјa, da ne nabrajam dalje...)

Goran

pre 14 godina

Žarko se nadam da će Telenor da pobedi, jer otkad su oni na sceni u ovoj zemlji može normalno da se koristi mobilni telefon, kao i da se na istom surfuje internetom.

Nenad

pre 14 godina

Čestitam Telenoru. Oni su mi skroz green kompanija. Mirna, ne talasa, radi posao dobro, priža super usluge i daje fine cena. Ma da su nam sve kompanije samo takve... Podržavam Telenor i verujem u tu firmu, kao što verujem i u B92

!

pre 14 godina

Dobijanje nove licence okončalo bi monopol "Telekoma" na tržištu telekomunikacija koji je po zakonu istekao još juna 2005. godine.

E zemljo, Srbijo ... medj' kruskama ...

Goran

pre 14 godina

Koliko ja znam nema puno država koje imaju konkurenciju u fiksnoj telefoniji. Pogotovo ne znam da ih ima više od dva (verovatno ima negde?). Recimo u UK postoji samo British Telecom, u Švajcarskoj SwissCom. Na primer i Izraelu su Bezeq podelili na dva dela, i zadržali monopol na unutrašnjem saobraćaju, dok je internacionalni telefonski saobraćaj oslobođen monopola (cene međunarodnih razgovora su pale i do 10 puta za neke destinacije). Amerika je od početka imala više kompanija koje se bave fiksnom telefonijom, ali koliko ja znam, one su na kraju međusobno podelile teritorije pa su na manjoj teritoriji opet monopolisti ... Glavni razlog pada cena u fiksnoj telefoniji po mom mišljenju je pad cena u mobilnoj telefoniji. Jer cena minuta mobilne telefonije se u nekim zemljama približila ceni minuta u fiksnoj telefoniji. Plašim se da ne bude isto kao što danas imamo sa kablovskim operaterima koji su podelili teritoriju, i time onemogućili korisnike da biraju operatera. Mada nije tako samo ovde ...
Većina telekom kompanija u evropi je nastala iz državnih pošti (PTT). I te državne firme su finansirale infrastrukturu. I ne sećam se da je neko postavio pitanje kad je BT privatizovan, da li sme da uzme i "kablove" pod svoje.
Što se tiče plaćanja za licencu, tu se slažem, novi operater mora da ima iste uslove kao i telekom, ili obe firme da placaju delom profita (ili čak fiksni iznos) za dobijenu licencu ili niko da ne plaća.

bell

pre 14 godina

ma kakva konkurencija. imamo tri mobilna operatera, a razlika u cenama im je u proseku za 10 para po sms ili min razgovora. u svedskoj startuje 4G mreza od 100Mb/sec, a meni kod kuće jos uvek pisti modem dok se konektuje....

Mi lan

pre 14 godina

A zasto svi ne bi mogli da dobiju licencu?
Sa SAMO jos jednim operaterom imacemo "mali" monopol.
Da drzava stvarno zeli da ukine svoj monopol, odredila bi neke uslove i ko hoce neka otvara linije, ako hoce njih 50, neka ih bude 50.
A ne da drzava odredjuje sta je monopol a sta nije.

Aleksandar

pre 14 godina

"Kompanija “Konsing“ saopštila je da je odustala od učešća na tenderu za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji jer konkursna dokumentacija nije bila potpuna."

A zasto nisu obavestili tu grupu da im dokumentacija nije bila potpuna? To su morali da urade. Za to je Ratel kriv.

m

pre 14 godina

Dojce Telekom je vlasnik OTE, dakle on je tu jer je vlasnik 20% Telekom Srbija ad. Takodje, infrastruktura nije samo data Telekomu, nego, dragi moji sugradjani, i PRODATA 1997. godine, tako da ne mozete od Telekom da je uzmete bez naknade. Ljudi previdjaju da je Telekom samo 80% drzavni, ali 20% nije, i od Grka koje kontrolise Dojce Telekom ne sme da se otima osim ako hocemo da puknemo medjunarodnu arbitrazu i isti taj Strazbur koji neko pomenu u kontekstu otimanja infrastrukture od Telekom Srbija ad. Treba se malo verzirati pa komentarisati, demagogije zaista imamo svuda, uvek i previse.

Lyman Zerga

pre 14 godina

Interesuje me samo ko je izgradio infrastrukturu u bivsoj SFRJ koja je sad tako jednostavno dodeljena Telekomu (mislim na telekomunikacione linije). Da li je to gradila drzava, novcem gradjana ili je gradio Telekom, svojim novcem?
Isto se odnosi i na infrastrukturu elektrovodova koji su sad vlasnistvo EPS-a.

johann

pre 14 godina

Moje licno misljenje, kao sto je u clanku i napisano da ce tender biti neuspesan. A najiskrenije bih voleo da uspe i da konacno neko stane na rep monopolistu (telekomu). Moja prijateljica je ostala bez dve telefonske linije pre deset dana, objasnjenje iz telekoma "cim vremenske pilike dozvole mi cemo izaci na teren" vise nego zalosno. A pored svega zaposleni u telekomu traze povecanje plata i ostalih beneficija! :(

Nemesis

pre 14 godina

Zasto ne moze drzava da uvede i 50 provajdera?
Zato sto visoki fiksni troskovi (citaj:infrastruktura) onemogucavaju razvoj konkuretnog trzista.To nije izmisljanje tople vode, vec se ova pojava zove PRIRODNI MONOPOL, i poznata je u ekonomskoj teoriji.

zix

pre 14 godina

U Hrvatskoj je sud odlucio da infrastruktura pripada gradjanima a ne njihovom "telekomu", postu su gradjani placali odrzavanje i instalaciju. Kod nas nije nikome ni palo na pamet da Telekomu oduzme infrastrukturu (a novi opeter ce morati da je iznajmljuje od Telekoma). Postoje par firmi gde je bolje da ne isterujes pravdu ako hoces da budes miran.

ja

pre 14 godina

"Želim samo da podvučem i mislim da vi svi treba da znate da je tržište fiksne telefonije u Srbiji, zaista najjeftinije u regionu i u Evropi”, naveo je Vasić.
Pa dobro jel smo mi najgore ovce ovde? Za 20-40 evra (koliko iznose mnogi racuni samo za fiksni telefon) u mnogim zemljama se dobija neogranicen fiksni, internet sa brzinom koju ovde ne mozemo ni da sanjamo i kablovska TV. A mi sad treba da verujemo kako smo mi jos u najboljem polozaju u Evropi?!!! Jedva sam cekao 2. fiksnog operatera ali ispasce da dobijamo samo jos jedan Telekom.

Dokle bre

pre 14 godina

Da li to znaci da ce od sada nemanje dvojnika biti besplatno?
Dok mi uvodimo drugog operatera fiksne telefonije, koji ce iz prakticnih razloga koristiti infrastrukturu koju su gradjani platili a Telekom prisvojio, u normalnom svetu se desava svasta nesto.
http://gadgetynews.com/bt-sharing-fibre-optic-internet-with-all-the-uk/
Najiskrenije savetujem Telenoru da se strpi do izgradnje sopstvene infrastrukture pa tek onda ponudi usluge fiksne telefonije, ovim lopovima ne bih dao ni paru posle svih miliona koje su pokrali.

Jegulja

pre 14 godina

Ostaje nada da ce novi operater ili grupa gradjana sa nekim lojerima zeljnim dokazivanja tuziti Telekom da se gradjanima odnosno drzavi vrati infrastruktura i ista odvoji od samog Telekoma i na taj nacin sredi stanje. Takva tuzba verovatno ovde ne bi prosla ali u Strazburu bi sigurno. E kad bi se to uradilo onda bi me bilo briga da li zaposleni u Telekomu strajkuju a i sto se tice mene mogli bi da strajkuju do sudnjeg dana.

DarkoT

pre 14 godina

Sto se tice same infrastrukture, nekada se prilikom placanja uvodjenja telefona naplacivalo i samo "dovodjenje zice"
A zanimljivo je da su se drzava i Telekom odlucili na ovaj korak tek kada je primecen osetni pad potraznje fiksne telefonije (naspram mobilne telefonije, WiFi-ja i sl...)
I da, kakav je to zakon koji definise monopol, i kakva je to firma koja drzi monopol a onda se reklamira i hvali kako su uspesno poslovali ???

Milojica

pre 14 godina

“Pa to je malo teško pitanje. Ja za sada, u ovom trenutku ne bih razgovarao o cenama. Želim samo da podvučem i mislim da vi svi treba da znate da je tržište fiksne telefonije u Srbiji, zaista najjeftinije u regionu i u Evropi”, naveo je Vasić.

Очекујемо појефтињење, а добићемо поскупљење.

Alo Pozega

pre 14 godina

1998. смо дали по 2.000 марак за добијање фиксног броја, а сад је то 10.000 динара.

И коме сад припада мрежа?

Dejan Mihajlovic

pre 14 godina

Prvo gradjani treba da traze da se Telekomu odbije deo pretplatnicke mreze koju su sami finansirali a negde i gradili, drugo licence za CDMA I WLL su podeljene ali nikome ne pada na pamet da pusti fixnu telefoniju preko toga, zasto bog ce ga znati. Ali kao sto su neki odmah shvatili ovako se puni rupetina u budzetu zemlje koja ima manji BDP po glavi stanovnika nego u vreme bombardovanja, kako to, i to ce ga bog znati jer jedino on moze da nam pomogne. I na kraju posle Telekoma tu tuuuuuuuuu..

Jan

pre 14 godina

Prijateljski savet Telenoru:
Instalirajte svoju infrastrukturu svuda, ali umesto zica stavite opticke kablove i pustite kablovsku, internet i telefon preko optike.
Evo moj primer, otkazao bi Total TV, zamenio bi internet da ide preko optike, uveo bi fixni telefon jel sada za to nema technickih mogucnosti.
Sve ukupno 1890(Total) + 3000(4Mb/s internet) + 2000 minimum za fixni jel sada na dva postpejd Telenor broja potrosim minimum 5000 din).
Pa puta 12 meseci.
Mnogi bi uradili isto.

iii

pre 14 godina

ovim nije ukinut monopol, vec je samo podeljen kolac na dva dela, ne bi li se formalno zadovoljili uslovi koje EU zahteva, a da se pri tome ne izgubi koka koja nosi zlatna jaja za partije na vlasti...

Ivan

pre 14 godina

Mene interesuje šta bi sa obećanjem ministarke Jasne Matić da će PayPal proraditi u Srbiji početkom 2010. Pomenulа је to jednom u junu i već mesecima niko ne priča šta se dešava. Za neupućene, PayPal je najpopularniji sistem za slanje i primanje novca putem interneta, skoro ceo svet koristi usluge PayPal-a (190 zemalja medju kojima su npr. Albanija, Azerbejdžan, Burundi, BiH, Somaliјa, da ne nabrajam dalje...)