Ferhagen: Verujem u Srbiju

Holandija veruje u evropsku budućnost Srbije, ali je i dalje suštinski važno da Srbija nastavi saradnju s Hagom, kaže šef diplomatije Holandije Maksim Ferhagen.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 16.12.2009.

00:45

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa ministrom inostranih poslova Holandije Maksimom Ferhagenom o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije i saradnji naše zemlje s Haškim tribunalom. Tadić je ocenio da su bilateralni odnosi Srbije i Holandije poboljšani i da postoji dosta prostora da se oni ojačaju, posebno u ekonomskoj sferi.

Govoreći o saradnji sa Haškim tribunalom, predsednik Boris Tadić je naveo da će Srbija nastaviti da čini sve da pronađe, uhapsi i u Hag prebaci preostalu dvojicu optuženika, prenela je pres služba predsednika Srbije.

Tadić i Ferhagen razgovarali su o evropskim integracijama Srbije, s posebnim osvrtom da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da uđu u Evropsku uniju.

Predsednik Srbije je naveo da će Srbija podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji u najpogodnijem trenutku.

Sastanku predsednika Tadića sa ministrom Ferhagenom prisustvovali su potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Ferhagen je ranije danas, posle razgovora s Vukom Jeremićem, rekao da Holandija čvrsto veruje u evropsku budućnost Srbije, ali da je neophodno da Beograd završi saradnju s Haškim tribunalom i uhapsi preostale begunce.

Jeremić je kazao da će Srbija i dalje ostati posvećena saradnji sa Haškim sudom sve do njenog okončanja."Ferhagenu sam preneo uverenje da sledeći izveštaj Bramerca može biti samo bolji nego ovaj poslednji", rekao je Vuk Jeremić.

On je zadovoljan zbog podrške Holandije proširenju EU na zapadni Balkan.

"Nadam se da će u godinama pred nama, taj trend biti zadržan", naveo je Jeremić.

On je rekao da su odnosi između Srbije i Holandije dobri i da postoji dosta prostora za njihovo poboljšanje, naglasivši da će u narednoj godini posebna pažnja biti povećena ekonomiji.
Dvojica ministara tokom sastanka (Tanjug)
Jeremić je Ferhagena dočekao ispred svog kabineta u Ministarstvu spoljnih poslova, a dvojica ministara srdačno su se pozdravili rečima "Konačno" nakon čega su otišli na razgovor.

Pred dolazak u Beograd, Ferhagen je u intervjuu za B92 rekao da će predsedniku i Vladi preneti da je Holandija uverena da Srbija ima evropsku budućnost i da je njegova zemlja spremna da podržava Srbiju na tom putu, pa i finansijski.

Ferhagenov dolazak u Beograd bio je planiran još za jul, ali je on tada u poslednjem trenutku otakazo posetu, zbog izjava srpskih zvaničnika da će se razgovarati o deblokadi procesa evropskih integracija i saradnji sa Hagom, što je u Holandiji ocenjeno kao pritisak Srbije.

Delevićeva: Još mnogo izazova

Međutim, na putu ka Evropskoj uniji Srbiju očekuje još mnogo izazova. Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević kaže da uglavnom nije reč o izazovima koji se tiču visoke politike.

"Trenutno smo u situaciji da ne možemo da kažemo da su izazovi iza nas, ali mi se danas suočavamo sa potpuno drugačijim izazovima. Najviše tih izazova ne tiče se sfere visoke politike, već nekih drugih stvari" ocenila je Delevićeva.

"Izborili smo se sa Miloševićeim režimom, prebrodili smo početak procesa tranticije, izgradnje institucija, rešene su mnoge stvari koje se tiču visoke politike. Ali to nisu poslednji izazovi na putu ka Uniji. Izazovi sa kojima se suočavamo svakoga dana imaju neki novi nivo" dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: