Otvoren vizitorski centar Sirmijuma

U Sremskoj Mitrovici otvoren je vizitorski centar Sirmijuma, kojim je zaštićena Rimska carska palata s kraja 3. i početka 4. veka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

15:15

Default images

Vizitorski centar otvorili su ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića. Ovim objektom pokrivena je kompletna palata, 2.680 metara kvadratnih, sa 350 metara kvadratnih mozaika. Posetiocima će tako biti omogućeno da posete palatu i izbliza vide ostatke građevine i mozaika.

Otvarajući centar, ministar kulture Nebojša Bradić je rekao da Srbija vodi jasnu politiku zaštite, očuvanja i promocije kulturnog nasleđa.

Antički lokalitet Sirmijum danas predstavlja i razvojni resurs ne samo kada je u pitanju ekonomija već i interkulturni dijalog, ocenio je on.

Vizitorski centar je rezultat međuresorske saradnje, dodao je Bradić, a upravo to je zahtev aktivnog odnosa prema kulturnom nasleđu.

Otvaranjem vizitorskog centra biće stvoreni uslovi za dalji rad pre svega na konzervaciji mozaika, ocenio je on.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je podsetio da je u izgradnju vizitorskog centra u prethodne dve godine uloženo 140 miliona dinara.

Napominjući da je na tlu Srbije rođeno 17 rimskih imperatora, on je ocenio da je to riznica naše kulture koju treba predstaviti svetu i stranim turistima.

Sirmijum treba da bude kapija na tom putu rimskih imperatora dugom 600 kilometara, dodao je Dinkić.

Profesor sa Univerziteta Mičigen u SAD Majkl Verner, koji je pre 40 godina kao postdiplomac prvi put došao na lokalitet Sirmijum, podsetio je da se upravo iz Sirmijuma pre 2 000 godina širio uticaj rimskih careva u ovom delu carstva.

Rimski imperatori poput Dioklecijana smišljeno su izabrali Sirmijum za bazu iz koje su upravljali, rekao je Verner.

Napominjući da Srbija obuhvata veliki broj antičkih lokaliteta, od Viminacijuma do Feliks Romulijane, Verner je rekao da Sirmijum treba da predstavlja kapiju na putu značajnih građevina koje su iza sebe ostavili rimski imperatori na tlu Srbije.

Goste je pozdravio i predsednik opštine Sremska Mitrovica Branislav Nedimović, koji je zamolio predsednika Tadića da pomogne kako bi i Sirmijum, poput Feliks Romulijane kod Gamzigrada, bio stavljen na listu svetske kulturne baštine Uneska.

Izgradnja vizitorskog centra zajednički je projekat Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, koje je izdvojilo za njegovu izgradnju 62,5 miliona dinara, i Ministarstva kulture, koje je obezbedilo 78 miliona dinara, kao i Sremske Mitrovice i Turističke organizacije Srbije, koja je već počela promociju carske palate kao turističke destinacije za domaće i strane posetioce.

U drugoj fazi, do 2013. godine trebalo bi da bude završena konzervacija mozaika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: