Budžet razvojni ili "razorni"

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o predlogu budžeta za 2010. godinu, a sednica će biti nastavljena u ponedeljak.

Izvor: B92

Subota, 12.12.2009.

23:57

Default images

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je da predloženi budžet ima socijalnu komponentu, da je podsticajan, mnogo bliži međunarodnim standardima i transparentniji nego raniji budžeti. Opozicija je žestoko napadala predloženi budžet, dok su ga stranke vladajuće koalicije branile.

Jedna od glavnih zamerki opozicije bilo je da formulacija "razvojni" ne može da se odnosi na predloženi budžet.

Ministarka finansija Diana Dragutinović, međutim, tvrdi drugačije.

“Na takva pitanja mogu samo da odgovorim brojem – ako sto milijardi fiskalnih podsticaja nije dovoljno razvojno, ja ne znam šta jeste”, navela je Dragutinovićeva.

“To je i više od 100, to je tačno 106 milijardi u republičkom budžetu. To je više od tri posto, a smatra se da je razvojni budžet gde su fiskalni stimulansi veći od dva posto”, objasnila je ona.

“Dakle, po svim kriterijumima, ovo jeste razvojni budžet”, kazala je Diana Dragutinović.

Ministarka finansija odgovarala je i na primedbe da budžet predviđa prevelika izdvajanja za javna preduzeća, prvenstveno Železnice Srbije.

“Ono što ja mogu da kažem jeste da jedino što država u suštini, u normalnim vremenima subvencionišu, to su železnice, istraživanje i razvoj i poljoprivreda. To su stvari kojima države daju svoju podršku. Prema tome, železnice se finansiraju svuda u svetu, odnosno imaju podršku države, pa tako i u Srbiji”, kazala je ona.

“Problem jeste možda brzina reformisanja železnice. Proces reforme Železnica je u toku, ali kao i sa svim reformama, reforme ovde očigledno nisu dovoljno brze koliko poslanici misle da jesu”, navela je Dragutinovićeva.

Opozicija predlog budžeta oštro kritikuje.

Nenad Popović iz Demokratske stranke Srbije tvrdi da nije reč o razvojnom, kako ga opisuje Vlada, nego o - razornom budžetu.

“Ne može razvojnim da se nazove nešto kada povećavate manjak u budžetu sa 70 na 107 milijardi dinara, ili da objasnim, 400 miliona evra dodatnog manjka u budžetu”, naveo je Popović.
Nenad Popoviæ (Tanjug)
"Kada bi se taj manjak upumpao u privredu, onda bi i moglo da se govori o razvoju. Ali, pošto 80 procenata te cifre manjka u budžetu ide na javnu potrošnju, taj budžet će da razori srpsku privredu”, smatra Popović.

Predlogom budžeta za narednu godinu nije zadovoljan ni Čedomir Jovanović iz Liberalno-demokratske partije.

“Rashodi države u ovom budžetu će biti nešto veći nego što je to bio slučaj u 2009. godini, ali je očigledno da se ne može govoriti o štednji, niti možemo u budžetu prepoznati realizaciju onog obećanja koje je Vlada dala ne samo Međunarodnom monetarnom fondu, već pre svega građanima ove zemlje”, kazao je Jovanović.

“Kada se govori o štednji, onda se moramo suočiti sa činjenicom da država i dalje neracionalno troši novac subvencionišući propala javna preduzeća, da ova država nije spremna da se povuče iz poslova u kojima samo uvećava štetu i da te poslove prepusti privredi”, naveo je on.

Poslanici Skupštine Srbije u nastavku sednice počeće raspravu o Predlogu zakona o dopuni zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

A rebalans budžeta za 2009. godinu je završen i početkom sledeće nedelje će biti predložen Vladi na usvajanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: