EU deblokira SSP?

Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom bi, prema očekivanjima, trebalo, da bude odmrznut na ministarskom savetu koji se održava u Briselu, pišu "Novosti“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.12.2009.

00:43

Default images

Ukoliko - kao što se očekuje, sporazum bude odleđen, Srbija bi posle toga mogla ubrzo da podnese kandidaturu za članstvo u EU. Glavna ubeđivanja između šefova diplomatija EU vodiće se na sednici Saveta oko toga da li bi istovremeno mogla da počne i sa ratifikacijom celog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Holandija, jedina zemlja koja se do sada tome protivila, poslala je pozitivne signale koji ukazuju da će do toga doći.

Ova ratifikacija po parlamentima zemalja članica traje u principu između godinu i po i dve, posle čega zemlja može da krene u pretpristupne pregovore.

"Novosti“ navode da za sada, prema dobro obaveštenim diplomatskim izvorima, Holanđani pristaju samo na odleđivanje Prelaznog sporazuma, ali ne i na početak ratifikacije SSP, sve dok se u potpunosti ne dovrši saradnja s Haškim tribunalom.

Ministri spoljnih poslova bi istovremeno trebalo da potvrde "obnovljeni konsenzus o proširenju", na osnovu nedavno predstavljene strategije i preporuka Evropske komisije.

Cele nedelje Balkan i Srbija će, praktično, biti tema u Briselu. Posle ministarskog saveta u ponedeljak i utorak, u sredu će biti održana velika konferencija o zapadnom Balkanu, o uticaju finansijske krize na region, napretku procesa proširenja i saradnji na regionalnom razvoju.

Odmah posle toga, u četvrtak i petak, biće održan Evropski savet, na kojem Balkan neće biti na zvaničnom dnevnom redu, ali će se na marginama, svakako, razgovarati i o regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: