Pariz prima studente iz Srbije

Srbija i Francuska potpisale su sporazum koji će studentima i mladim stručnjacima iz Srbije omogućiti studiranje, stažiranje i zaposlenje u Francuskoj.

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2009.

13:10

Default images

Posle vizne liberalizacije, studenti će dobiti i šansu da stažiraju, ali i da rade u Francuskoj, pošto je u Beogradu potpisan Međunarodni sporazum o mobilnosti mladih. Sporazum su potpisali potpredsednik Vlade i ministar nauke Božidar Đelić i ministar za imigraciju, integraciju, nacionalni identitet i solidarni razvoj Francuske Erik Beson.

“Evropsko penkalo” kojim su, prema rečima potpredsednika Vlade, potpisani značajni sporazumi na putu Srbije ka Evropskoj uniji, poslužilo je u potpisivanju sporazuma kojim će Vlada Francuske obezbediti 650 hiljada evra u naredne tri godine za stručno usavršavanje mladih iz Srbije.

"Francuska dva dana posle odluke o belom šengenu ide korak dalje za naše mlade”, kazao je Božidar Đelić.

"Ovaj sporazum omogućava da se oko 500 mladih stručnjaka iz Srbije zaposli u Francuskoj, bez obzira na ekonomsku krizu i stanje na tržištu rada u toj zemlji. Francusko-srpsko prijateljstvo nije samo imenica, već i realnost", naveo je on.
(Fotomontaža: st.maurice, forum.b92.net)
Sporazum omogućava školovanje studenata iz Srbije na francuskim univerzitetima, dok će oni sa već stečenom diplomom mastera moći i da se zaposle u Francuskoj, najduže na dve godine.

"Međunarodnim sporazumom o mobilnosti mladih, Francuska se obavezala da u realizaciju ovog sporazuma uloži 650.000 evra u naredne tri godine. Ovaj sporazum ima dvostruku simboliku, on simboliše vezu između Srbije i Francuske i znak je podrške Francuske na putu Srbije ka Evropskoj uniji”, izjavio je Erik Beson.

Šansu da se stručno usavrše, pa možda i zaposle, studenti sa kojima smo razgovarali vide uglavnom u zemljama Evropske unije.

"Generalno, u Evropi je, što se tiče fizičke elektronike - to je naš smer - ima mnogo više posla nego kod nas u Srbiji, jer ipak to je nešto što iziskuje puno para za istraživanje”, kaže Aleksandar Jović, student II godina ETF-a.

"Mislim da imaju dobre programe obrazovanja, možda neke dobre škole za usavršavanje”, rekla je Jovana Tošić, studentkinja III godine arhitekture.

"Ja planiram da odem u Francusku na master i to je značajno, jer bolji su uslovi i više posla ima tamo za nas. A čak i ovde, ako budem tražio posao, lepo je da to piše, da sam negde bio, i iskustvo naravno, učim jezik i tako", naveo je Žarko Zobenica, student II godine ETF-a.

Božidar Đelić se nada da će primer Francuske slediti i druge evropske zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: